Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επιταχύνουν την αύξηση των πόρων του EFSF για να κατευνάσουν τις αγορές – Θρυαλλίδα εξελίξεων στην Ευρώπη οι ελληνικές εξελίξεις – Τι θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup

Επιταχύνουν την αύξηση των πόρων του EFSF για να κατευνάσουν τις αγορές – Θρυαλλίδα εξελίξεων στην Ευρώπη οι ελληνικές εξελίξεις – Τι θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup
(Upd)Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προσανατολίζονται στο σημερινό Eurogroup οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενδεικτικό του κλίματος για την προετοιμασία ακόμη και του πιο αρνητικού σεναρίου για το ίδιο το ευρώ, την ώρα που τα προβλήματα τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ιταλία αυξάνονται δραματικά.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για τον EFSF προέβλεπε ότι θα έχουν κλείσει μέχρι τέλος του έτους, ωστόσο οι Ευρωπαίοι μεταθέτουν τις αποφάσεις για ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή τέλη Νοεμβρίου. Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσουν το EFSF, που διαθέτει σήμερα 440 δισ. ευρώ, για να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης χρέους.
Λαμβανομένης υπόψη της πίεσης σε χώρες όπως η Ιταλία, που αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, υπάρχει η αίσθηση πως χρειάζεται να υπάρχει ενισχυμένος ο EFSF ως τα τέλη αυτού του μήνα, αναφέρουν οι αναλυτές.
Η συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης ωστόσο να υπάρξει μόχλευση των διαθεσίμων του EFSF κατά 4-5 φορές χρειάζεται ακόμα αρκετές διευκρινίσεις προτού παρουσιαστεί στις αγορές. Αλλά υπάρχει μια σαφής αίσθηση ότι πρέπει να επιταχυνθεί η οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών, μετά τις τελευταίες ελληνικές εξελίξεις.

Κρίσιμο Eurogroup εθνικής συναίνεσης

Με τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας αναχωρεί σήμερα για τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρεί τη θέση του και στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας που θα δημιουργηθεί μετά τη χθεσινή συμφωνία των δύο πολιτικών αρχηγών.
Πλην του θέματος της Ιταλίας που θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί η κυβέρνηση συνεργασίας στις Βρυξέλλες, καθώς οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Μάλιστα στη συνάντηση χθες το βράδυ μεταξύ των δύο οικονομικών επιτελείων, του ΠΑΣΟΚ  και της ΝΔ, συμφωνήθηκαν τα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης που ξεκινά σήμερα για τη δόση, το δάνειο, το μνημόνιο, τον προϋπολογισμό και την συμμετοχή ιδιωτών.
Πρώτο μέλημα είναι η  επικύρωση της καταβολής της 6ης δόσης, ενώ η ελληνική πλευρά  θα προσπαθήσει να πείσει  ότι το νέο πολιτικό σχήμα θα μπορέσει να επικυρώσει τις συμβάσεις του νέου δανείου και του νέου μνημονίου, αλλά και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.
Το βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη αναμένει ρητές δεσμεύσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα και σίγουρα θα ασκήσει πιέσεις προς την ελληνική αποστολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης