Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στα ξένα πρωτοσέλιδα: Ελλάδα και Ιταλία αναζητούν λύση στους τεχνοκράτες - Ο Παπαδήμος έχει τη χειρότερη δουλειά στον κόσμο

Πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στα ξένα πρωτοσέλιδα: Ελλάδα και Ιταλία αναζητούν λύση στους τεχνοκράτες - Ο Παπαδήμος έχει τη χειρότερη δουλειά στον κόσμο
(Upd)Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο αναφέρονται εκτενώς τα ξένα μέσα ενημέρωσης, φιλοξενώντας πολύ συχνά και το βιογραφικό του νέου Έλληνα πρωθυπουργού.
«Ελλάδα και Ιταλία αναζητούν λύση στους τεχνοκράτες» γράφουν οι New York Times, τονίζοντας ότι «κάτω από την πίεση της αγοράς ομολόγων και υπό το άγριο βλέμμα των ευρωπαίων ηγετών, η Ελλάδα και η Ιταλία ανέλαβαν δράση την Πέμπτη, προσβλέποντας σε τεχνοκράτες ηγέτες για να τους τραβήξουν από το χείλος του χάους» αναφέρει η εφημερίδα.
H Washington Post γράφει ότι η χώρα ανέθεσε σε έναν μη πολιτικό τη δουλειά της έγκρισης ενός μη δημοφιλούς σχεδίου διάσωσης, πριν από τις εκλογές του επόμενου χρόνου.
«Ο χαμηλών τόνων Παπαδήμος αναλαμβάνει δύσκολο έργο» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal, λέγοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει επίπονα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ η αντίδραση του κοινού στις περικοπές δαπανών και στην υψηλότερη φορολογία αυξάνονται υπό το βλέμμα των ευρωπαίων ηγετών. Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι "το μόνο που ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός είναι να μην επεμβαίνουν στο έργο του".
Το BBC γράφει ότι ο νέος έλληνας πρωθυπουργός υπόσχεται ότι προτεραιότητά του θα είναι το ευρώ και αναφέρεται σε δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου.
«Αύριο και αύριο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Economist, ο οποίος αναφέρεται στις «δυσλειτουργικές πολιτικές της Ελλάδας» και έχει ως υπότιτλο «πώς να μη σχηματίσετε κυβέρνηση».
Ο Economist αναφέρει ότι «χρειάστηκαν αρκετές ημέρες συνομιλιών μπρος-πίσω, χαμένες διορίες, δημόσια και ιδιωτική οργή, αλλά η Ελλάδα έχει επιτέλους νέο πρωθυπουργό [...] Η απόφαση σημαίνει ότι η Ελλάδα συμπλήρωσε έναν κύκλο σε λιγότερο από μία εβδομάδα: στις 7 Νοεμβρίου, ο κ. Παπαδήμος έμοιαζε η σίγουρη επιλογή για τη δουλειά, προτού οι διαπραγματεύσεις στραβώσουν».
Ο Guardian αναφέρει ότι ο διορισμός του Λ. Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού «βάζει τέλος στις μέρες πολιτικής φιλονικίας στην Αθήνα».
«Ένα φάντασμα που ονομάζεται Ευρώπη» είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αναρωτιέται εάν η ΕΕ μπορεί να επιβιώσει στη σημερινή της μορφή ή εάν «οι ισχυρές χώρες εγκαθιστούν μία αδύναμη "περιοχή"».
«Ένας τεχνοκράτης θα αποφασίζει πλέον στην Αθήνα, προσπαθώντας να κάνει αυτά που δεν έκανε ο "καθαρόαιμος" πολιτικός. Ο Λουκάς Παπαδήμος θα πρέπει να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα λιτότητας που θεσπίστηκαν, το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση της ενίσχυσης [...] ενώ ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης πτώχευσης παραμένει» γράφει η γερμανική Die Welt.
«Μετά τους Παπανδρέου και Μπερλουσκόνι, ποιος θα είναι το μέλλον;» αναρωτιέται η Le Monde στη Γαλλία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η κρίση χρέους έχει μετατραπεί σε μια τεράστια πολιτική κρίση που συγκλόνισε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες υπέκυψαν τελικά στις πιέσεις των χρηματοοικονομικών αγορών και εκτιμά ότι το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να εξαπλωθεί.
«Στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές ή οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν μάχη για να κρατήσουν την εντολή τους» προσθέτει η εφημερίδα.
Ο Παπαδήμος έχει τη χειρότερη δουλειά στον κόσμο, υπογραμμίζει το περιοδικό Time, θέτοντας την ερώτηση αν ο Λουκάς Παπαδήμος μπορεί να τα καταφέρει με τη χειρότερη δουλειά στον κόσμο. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό, περιγράφοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, η πρωθυπουργία στην Ελλάδα, είναι όντος η χειρότερη δουλειά στον κόσμο, όμως ο κ. Παπαδήμος τη δέχθηκε.
Το περιοδικό σκιαγραφεί το προφίλ του νέου Έλληνα πρωθυπουργού και τονίζει ότι οι ελπίδες δεν είναι μόνο η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και το σύνολο της ευρωζώνης.
Σημειώνει ακόμη ότι είναι αξιοσέβαστο πρόσωπο και έμπειρος στη διαπραγμάτευση με στελέχη «βαρέων βαρών» της ευρωζώνης, ενώ πρέπει γρήγορα να πείσει τους δανειστές της χώρας να εκταμιεύσουν την 8η δόση αλλά και να προχωρήσει το νέο πακέτο.
«Η κατάρα του ευρώ… Οι ηγέτες που έπεσαν θύμα του» είναι το θέμα της γερμανική εφημερίδας, Bild, που τονίζει ότι «θύματα της... κατάρας του ευρώ έχουν πέσει τέσσερις ηγέτες», αναφέροντας ως τελευταίο θύμα τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Η Ε.Ε. είναι σε θέση να επιβιώσει στην τρέχουσα μορφή της; Ή, θα πρέπει οι ισχυρές χώρες συστήσουν τη δική τους ένωση;» είναι τα δύο ερωτήματα που θέτει το σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel, με τίτλο »Ένα φάντασμα που λέγεται Ευρώπη», αναφερόμενο στις χθεσινές διαψεύσεις της γερμανίδας Καγκελάριου για τη δημιουργία μίας μικρότερης και δημοσιονομικά ισχυρότερης Ευρωζώνης.
Ο αρθρογράφος εκφράζει φόβους πάντως ότι η συζήτηση στην ευρωπαϊκή ηγεσία έχει καθυστερήσει πολύ, ενώ πιστεύει ότι η διαβεβαίωση της Άνγκελα Μέρκελ ότι πρόκειται για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» μάλλον θα διαψευστεί στην πράξη.
Ως την «πιο δύσκολη δουλειά» χαρακτηρίζει την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο, το δίκτυο Euronews, μιλώντας για «μνημειώδη αποστολή» του νέου πρωθυπουργού.
Για την επιδείνωση των σχέσεων Ελλήνων και Γερμανών κατά τη διάρκεια της κρίσης γράφει σήμερα το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Ν24, υπενθυμίζοντας το προσβλητικό πρωτοσέλιδο του περιοδικού Focus με την παραποιημένη Αφροδίτη της Μήλου.
«Οι Ναζί και το... συρτάκι», γράφει στην ιστοσελίδα του το δίκτυο Ν24, σημειώνοντας πως οι Γερμανοί που ζουν στην Ελλάδα επιχειρούν να ξεπεράσουν τα στερεότυπα των δύο πλευρών που τους ενοχλούν και λένε ότι η Γη των Θεών του Ολύμπου είναι πολλά περισσότερα από... το συρτάκι και το σουβλάκι.

www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης