Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως θα είναι η Ευρώπη το 2012… Οι Έλληνες κηπουροί και οι Γερμανοί κυρίαρχοι - Δημιουργούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

Πως θα είναι η Ευρώπη το 2012… Οι Έλληνες κηπουροί και οι Γερμανοί κυρίαρχοι - Δημιουργούνται  οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης
Οι Έλληνες στο ρόλο του κηπουρού και οι Γερμανοί στο ρόλο των κυρίαρχων της Ευρώπης. Έτσι βλέπει την Ευρώπη το 2012 ο Niall Ferguson, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και συγγραφέας, καλωσορίζοντας στο άρθρο του στη Wall Street Journal τους αναγνώστες στις «άλλες ΗΠΑ». Τις άλλες ΗΠΑ που δημιουργήθηκαν από την πτώση των δύο πόλεων που έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού στους δυτικούς, την Αθήνα και τη Ρώμη.
Σύμφωνα με τον Ferguson, το ευρώ θα αντέξει το 2012, αλλά θα είναι πολύ σπάνιο. Αν έβγαινε η Ελλάδα και η Ιταλία από την ευρωζώνη θα ήταν δύσκολο να διασωθεί το ενιαίο νόμισμα και η αποκατάσταση των νομισμάτων των χωρών θα ήταν εξοντωτικά δαπανηρή διαδικασία. Γι’ αυτό και θα αποφασιστεί να μην διαλυθεί η ευρωζώνη.
Οι συναλλαγές θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ η έδρα της ΕΕ θα μεταφερθεί στη Βιέννη και μερικές χώρες θα έχουν φύγει από την ευρωζώνη. Η ανεργία στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία θα φτάσει στο 20%, ενώ εννέα κυβερνήσεις θα πέσουν μέσα σε λιγότερο από 18 μήνες.  Η κυβέρνηση της Μέρκελ θα πέσει, με τον γερμανικό λαό να καταψηφίζει την πολιτική της, ενώ η Βρετανία, μετά από δημοψήφισμα, αποφασίζει την έξοδο από την ΕΕ.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης θα ενταχθούν κάποια νέα μέλη. Η Λιθουανία και η Λετονία είναι μερικές από αυτές, ακολουθώντας το παράδειγμα της γειτονικής Εσθονίας. Θα είναι μάλιστα το νέο πεδίο για επιχειρήσεις των Γερμανών, αφού έχουν σταθερούς φόρους και σχετικά χαμηλούς μισθούς τους.
Το 2014 θα βρει την Ευρώπη με 28 μέλη, αφού θα έχουν προστεθεί και τα έξι πρώην κράτη μέλη της Γιουγκοσλαβίας (Βοσνία, Κροατία, Κόσοβο, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Σερβία). Αν προστεθεί και ο διαχωρισμός του Βελγίου, σε Φλάνδρα και Βαλονία, τα μέλη θα είναι 29.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης