Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

CaveKal (Marcuard): Πόσο πια θα πρέπει να υποφέρει η ευρωζώνη για....να παρέμβει η ΕΚΤ; Θανατηφόρος συνδυασμός χρέους και ύφεσης εάν δεν κοπεί χρήμα…

CaveKal (Marcuard): Πόσο πια θα πρέπει να υποφέρει η ευρωζώνη για....να παρέμβει η ΕΚΤ; Θανατηφόρος συνδυασμός χρέους και ύφεσης εάν δεν κοπεί χρήμα…
Πόσο ακόμη θα περιμένουμε μέχρι να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πράσινο φως για να επέμβει και να σταματήσει την ολοένα και επιδεινούμενη ευρωπαϊκή κρίση, αναρωτιέται η CaveKal, σύμβουλος της Marcuard, στην τελευταία έκθεση της για την πορεία της ευρωζώνης.
Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου η απόδοση στα ευρωπαϊκά 10ετή ομόλογα αυξήθηκε από το 4,2% στο 5,5%, επίπεδα που θεωρούνται και υψηλά δεκαετίας. Πίσω από τις γραμμές αυτές βρίσκονται φυσικά οι ανησυχίες για την πορεία της Ιταλίας και της Γαλλίας, ενώ την ίδια ώρα οι αποδόσεις της Γερμανίας δεν υποχωρούν όπως άλλοτε όταν υπήρχαν άσχημα μαντάτα από την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Πόσο πια θα πρέπει να υποφέρει η ευρωζώνη για να αντιληφθούν οι ηγέτες ότι θα πρέπει να παρέμβει η ΕΚΤ να ηρεμήσει τις αγορές; Αυτή η ερώτηση απαντάται μόνο με άλλη ερώτηση, αναφέρει η CaveKal. Τι ακριβώς περιμένουμε από την ΕΚΤ;
Η παραπάνω ερώτηση έχει μόνο μία λύση: Να βγει η ΕΚΤ στις αγορές και να αγοράσει πάνω από το ένα τρίτο του εξωτερικού χρέους της Ιταλίας και της Ισπανίας. Μετά όμως έρχεται εύλογα η ερώτηση… γιατί δεν έγινε το ίδιο και με την Ελλάδα; Γιατί η Ελλάδα είναι διαφορετική από την Ιταλία. Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο χρέος, μεγάλη φοροδιαφυγή, μη παραγωγικό δημόσιο τομέα και διαφθορά. Την ίδια ώρα η Ιταλία εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά οι επεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν πριν η χώρα χάσει το πλεόνασμα της, πράγμα πολύ πιθανό την ώρα που όλα δείχνουν ότι εισέρχεται μία φάση ύφεσης.
Είναι προφανές ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες οδεύουν σε ύφεση. Για τις υπερχρεωμένες χώρες, ο συνδυασμός των δύο αυτών συνθηκών κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, την ώρα μάλιστα που δεν μπορούν να τυπώσουν χρήμα. Έτσι την ώρα που οι ηγέτες αποποιούνται την πρακτική της υποτίμησης του νομίσματος, αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας, και αυτό φαίνεται στις αποδόσεις. Δυστυχώς αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη, με τις χρεοκοπίες να μετατρέπονται σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με πρωταγωνιστές τους Merkel και Sarkozy, μετά από ντουζίνες συνόδων, δεν έχουν καταλήξει ακόμη, η ικανότητα ακόμη και της ΕΚΤ να καθησυχάσει τις εξελίξεις έχει αρχίσει να αμφισβητείται. Μέσα σε πλήθος ευρωπαϊκών συμφώνων, και με την Bundesbank να θέτει τα δικά της βέτο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να χάνουν την πίστη τους ακόμη και στην ΕΚΤ.
Δυστυχώς, οι αντιδράσεις για την συμπεριφορά των Ευρωπαίων δείχνουν ότι τα προβλήματα θα συνεχιστούν. Και όσο οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων θυμίζουν κάτι από Ινδονησία ή Φιλιππίνες, το κόστος μίας αποτυχημένης πολιτικής ακόμη δεν έχει «περάσει» στην αγορά. 

(www.marcuardheritage.com)

Disclaimer: This information may not be construed as advice and in particular not as investment, legal or tax advice. Depending on your particular circumstances you must obtain advice from your respective professional advisors. Investment involves risk. The value of investments may go down as well as up. Past performance is no guarantee for future performance. Investments in foreign currencies are subject to exchange rate fluctuations. Marcuard Cyprus Ltd is regulated by the Cyprus Securities and Exchange Commission (CySec) under License no 131/11.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης