Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κίνδυνοι και ευκαιρίες στα εταιρικά και κρατικά ομόλογα – Ποιους συμφέρουν και η περίπτωση ΟΠΑΠ

Κίνδυνοι και ευκαιρίες στα εταιρικά και κρατικά ομόλογα – Ποιους συμφέρουν και η περίπτωση ΟΠΑΠ
Τόσο τα εταιρικά όσο και τα κρατικά ομόλογα προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις έναντι προθεσμιακών καταθέσεων που πλέον έχουν εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις
Αυξάνεται σταδιακά το ενδιαφέρον για εταιρικά ομόλογα και η νέα αγορά του ΧΑ αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερα βλέμματα μόλις εισαχθεί και το εταιρικό ομόλογο του ΟΠΑΠ.
Ήδη πάντως η διαπραγμάτευση του ομολόγου της Housemarket θεωρείται πετυχημένη από τους αναλυτές, οι οποίοι σημειώνουν πως είναι ελκυστικό το επιτόκιο που δίνει και καλή η εμπορευσιμότητα.
Από την άλλη αναφέρουν πως τα κρατικά ομόλογα δεν έχουν καλή εμπορευσιμότητα και αν κάποιος αγοράσει θα πρέπει να δει την επένδυση περισσότερο με την προοπτική διακράτησης μέχρι τη λήξη.
Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ο επενδυτής θα πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξει κάτι από τα δύο (εταιρικό ή κρατικό ομόλογο) έναντι των προθεσμιακών καταθέσεων που σήμερα δίνουν εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
Το προτιμότερο σημειώνει ο κ.Παπαϊωάννου θα ήταν να διαμοιράσει το κίνδυνο επιλέγοντας λίγο από το κάθε ομόλογο.
Με την παραδοχή ότι και το ομόλογο του ΟΠΑΠ θα έχει ίδια καλή εμπορευσιμότητα με αυτό της Housemarket (Fourlis) ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης στην Beta ΑΧΕΠΕΥΕ, αναφέρει πως αγοράζεις και μπορείς να πουλήσεις πιο εύκολα σε σύγκριση με το κρατικό ομόλογο που πρέπει να περιμένεις τη λήξη του.
Για παράδειγμα σήμερα το εταιρικό ομόλογο της Housemarket μπορείς να πουλήσεις εκεί που βλέπεις και έχει κουπόνι πολύ ικανοποιητικό (5%), έναντι ενός μεταξύ 3,5% και 4% που αναμένεται στον ΟΠΑΠ.
Επιπλέον αναφέρει πως μπορεί να μην υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις στον ΟΠΑΠ αλλά είναι μία προσεκτική εταιρεία και παράγει υψηλά EBITDA, ενώ του δημοσίου έχει το ρίσκο της χώρας.
Κατά τον κ.Χατζηδάκη το δίκαιο στο οποίο είναι το ομόλογο ίσως δεν έχει τελικά και τόση σημασία αφού υπάρχουν παραδείγματα ομολόγων εταιρειών με Ολλανδικό δίκαιο που όπως φαίνεται θα κουρευτούν.
Ο κ.Παπαϊωάννου  αναφέρει πως τα θετικά στο ομόλογο του ΟΠΑΠ είναι η απόδοση που είναι πολλαπλάσια των τραπεζικών καταθέσεων και εκτιμά ότι θα κλείσει στο 3,7%,πως είναι εταιρεία με καλά θεμελιώδη και αναπτυξιακό πρόγραμμα άρα χαμηλό επίπεδο ρίσκου σε ό,τι αφορά αδυναμία πληρωμής και τέλος το χαμηλό ποσό συμμετοχής που δεν το καθιστά απαγορευτικό για μικρο-επενδυτές.
Στα αρνητικά σημειώνει το Ελληνικό Δίκαιο το οποίο δεν εξασφαλίζει επαρκώς του Δανειστές κυρίως ως αναφορά την αλλαγή νομίσματος, πως είναι Unsecured , συνεπώς δεν υπάρχει κάλυψη με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής και τη χαμηλή απόδοση σχετικά με το πρόσφατο παρελθόν αλλά και παλιότερες εκδόσεις του.
Συμπερασματικά αναφέρει πως για κεφάλαια που είναι εγκλωβισμένα σε Ελληνικές Τράπεζες (προθεσμιακές καταθέσεις),λόγω Capital Control συστήνεται λαμβάνοντας υπ΄όψην τα ανωτέρω.
Για τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου λήξης 2019 αναφέρει στα θετικά την απόδοση που είναι υπερδιπλάσια του ομολόγου του ΟΠΑΠ, το αγγλικό δίκαιο αυξημένης εξασφάλισης με κάλυψη από πιθανή αλλαγή νομίσματος, το ότι είναι διετές και όχι 5ετές και το χαμηλό ποσό συμμετοχής πολλαπλάσιο των 1000 ευρώ.
Στα αρνητικά τοποθετεί τον κίνδυνο χώρας που αν και με Αγγλικό Δίκαιο υφίσταται και την υψηλή τιμή σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Συμπερασματικά ο Λουκάς Παπαϊωάννου θεωρεί περισσότερο ελκυστικό για κάποιον, ο οποίος ουσιαστικά λαμβάνει τον ίδιο κίνδυνο χώρας, το Ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου για τους παραπάνω λόγους.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης