Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Φτάνει στα όριά της η ευρωπαϊκή κρίση - Προ των πυλών η διάσπαση Βορρά και Νότου - Μεγαλύτερη η οικονομική "καταστροφή" από εκείνη του 2008

Φτάνει στα όριά της η ευρωπαϊκή κρίση - Προ των πυλών η διάσπαση Βορρά και Νότου - Μεγαλύτερη η οικονομική
Ανησυχητικά έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες διάσπασης της ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα, με τους οικονομολόγους και τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι εάν οι Ευρωπαίοι δεν δράσουν άμεσα τότε την επαύριο θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη «καταστροφή» από εκείνη του 2008. Αυτά προειδοποιεί ο Economist, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες κινήσεις από τη Γερμανία και την ΕΚΤ, για να αποτραπεί η «κατάρρευση» του ευρώ.
Ακόμη και αν προδιαγράφεται ότι το ευρώ οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια προς την κατάρρευση, οι περισσότεροι πιστεύουν πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο τέλος, θα κάνουν ότι χρειάζεται για να σωθεί το ενιαίο νόμισμα. Γιατί οι συνέπειες από ένα τέτοιο γεγονός θα είναι τόσο καταστροφικές, που κανένας "λογικός" Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θα άφηνε να συμβεί αυτό, τονίζει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Economist.
Η διάσπαση της ευρωζώνης θα προκαλούσε μία παγκόσμια αναταραχή, χειρότερη από εκείνη που επήλθε με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Η πιο «ολοκληρωμένη οικονομικά» περιοχή του κόσμου θα διαλυόταν και θα χωριζόταν, σε ένα μεγάλο μπλοκ του Βορρά και έναν κατακερματισμένο Νότο, αναφέρει το άρθρο, ενώ, επίσης, προειδοποιεί ότι θα αμφισβητούσε και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι πιθανότητες να διασπαστεί η ευρωζώνη έχουν αυξηθεί ανησυχητικά, λόγω του οικονομικού πανικού που επικρατεί, της ραγδαίας αποδυνάμωσης των οικονομικών προοπτικών και της μικροπολιτικής.
Οι πιθανότητες για μια ομαλή προσγείωση μειώνονται ανηχυτικά, καταλήγει το άρθρο.
Την ίδια ώρα η Wall Street Journal επισημαίνει ότι οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης συμφώνησαν την Πέμπτη να εργαστούν για την επίτευξη στενότερης πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης, σχολιάζοντας καυστικά ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος “συνεχίζει να ευνοεί τις μακροπρόθεσμες λύσεις, αγνοώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις για επείγουσα επίλυση της κρίσης χρέους”.
“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή την εβδομάδα παρουσίασε τις προτάσεις που θα δώσει στις Βρυξέλλες αυξημένες εξουσίες για την παρακολούθηση των προϋπολογισμών των κρατών μελών. Επίσης, η Επιτροπή πίεσε για την έκδοση ευρωομολόγων που θα αποσκοπούν στην συγκέντρωση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης” συνεχίζει.
“Η ώθηση για να τεθούν υπό διαπραγμάτευση οι συνθήκες της ΕΕ, προσθέτει ακόμα ένα εμπόδιο σε μία κρίση που έχει αρχίσει να χτυπά την καρδιά της Ευρωζώνης¨σχολιάζει αναφορικά με τις χθεσινές αποφάσεις των τριών ηγετών των ισχυρότερων κρατών της ζώνης του ευρώ, σημειώνοντας παράλληλα με νόημα και σαφή αποδέκτη τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ότι η κρίση έχει ήδη καταφέρει να ανατρέψει 7 κυβερνήσεις...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης