Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μήπως τελικά αυτό που χρειάζεται η Ευρωζώνη είναι ένας ευρωπαϊκός... ΟΔΔΗΧ και όχι η τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ; Ιδού η πρόταση της JP Morgan...

tags :
Μήπως τελικά αυτό που χρειάζεται η Ευρωζώνη είναι ένας ευρωπαϊκός... ΟΔΔΗΧ και όχι η τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ; Ιδού η πρόταση της JP Morgan...
Μια εναλλακτική πρόταση για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους καταθέτει ο David Mackie της JP Morgan.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου, κόντρα στα σχέδια για τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ και την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, μια εναλλακτική λύση θα ήταν η δημιουργία μιας ενιαίας, ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαχείρισης χρέους, ήτοι η σύσταση ενός ευρωπαϊκού... ΟΔΔΗΧ!
Στο πλαίσιο της πρότασης αυτή, θα πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα εκδίδει ευρωομόλογα και θα παράσχει κεφάλαια - οικονομική στήριξη στις χώρες της Ευρωζώνης που το έχουν ανάγκη.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Mackie, μια νέα Συνθήκη της ΕΕ, ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και η επιβολή αυστηρών ποινών στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δεν αποτελούν την ορθή λύση, δεν μοιάζουν να είναι αρκετά και σε γενικές γραμμές στερούνται της απαραίτητης αξιοπιστίας.
Εάν οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης, συνεχίζει ο αναλυτής, δεν έχουν νομική άδεια να εκδίδουν χρέος, τότε η δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού θα ωφελούσε, καθώς θα ήταν σε θέση να ελέγξει το μέγεθος του δημοσίου χρέους των ευρωπαϊκών κρατών. Σύμφωνα με τον Mackie, ένας τέτοιος οργανισμός θα μπορούσε να ελέγχεται με τη σειρά του είτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ωστόσο, ο Mackie παραδέχεται ότι η εν λόγω πρόταση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στρέφεται εκ νέου στην πρόταση για αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ. Τι τονίζει όμως; Πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πει το "ναι" σε μια τέτοια πρόταση;
Κατά τη JP Morgan, η πρόταση για αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία, η οποία ενδεχομένως να μην συμβεί και ποτέ... Αντίθετα, αυτό που εκτιμάται ως πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι τα 17 κράτη μέλη της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ τους για ένα πιο ισχυρό Σύμφωνο Σταθερότητας, με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Κάτι σαν μια νέα Συνθήκη Σένγκεν...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης