Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΧΑ με 7 χρόνια μνημόνιο – Ποιες μετοχές κατέστρεψαν τους μετόχους και ποιες τους χρύσωσαν

ΧΑ με 7 χρόνια μνημόνιο – Ποιες μετοχές κατέστρεψαν τους μετόχους και ποιες τους χρύσωσαν
Είναι σχεδόν σίγουρο πως πολλές μετοχές των οποίων οι αποτιμήσεις σχεδόν μηδενίστηκαν δεν θα μπορέσουν ποτέ τα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν τα μνημόνια
Ήταν Παρασκευή 23 Απριλίου του 2010 όταν ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, με φόντο το ακριτικό Καστελόριζο ανακοίνωνε την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.
Έκτοτε η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη στα μνημόνια και καμία κυβέρνηση που ανέλαβε μετά την κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έφερε τον άλλο δρόμο, δεν έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.
Αντιθέτως, κάθε χρόνο η χώρα βουτάει πιο βαθιά στην κρίση με αποκορύφωμα το 2016 όπου πάρθηκαν μεγάλα φοροεισπρακτικά μέτρα για να επιτευχθεί μνημόνιο μαμούθ, αλλά και ύφεση.
Ο Γενικός Δείκτης εκείνη την ημέρα έκλεινε στις 1.857 μονάδες και σήμερα παλεύει για τις 700 μονάδες, βρισκόμενος χαμηλότερα κατά 63%.
Ο τζίρος εκείνη την εποχή ήταν σημαντικά υψηλότερος και σε πολλές συνεδριάσεις ήταν πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ.
Οι τιμές των μετοχών στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών αλλά υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις.
Ξεκινώντας από εκείνες τις μετοχές που νίκησαν τα μνημόνια και πρόσφεραν κορυφαίες αποδόσεις έχουμε:
Η μετοχή της Κυριακίδης Μάρμαρα, αν κάποιος την αγόραζε όταν ο Γ.Παπανδρέου μιλούσε από το Καστελόριζο σήμερα στην τιμή της δημόσιας πρότασης των 4,5 ευρώ θα έγραφε υπεραξία 830%.
Η μετοχή της Πλαστικά Θράκης στο ίδιο διάστημα έχει καταγράψει άνοδο 352%, Ευρωπαϊκή Πίστη 323%, η μετοχή της Καράτζη 318%, η Καρέλιας 277%, η Paperpack 264%μ η Quest 235%, η Autohellas με 211%, η Έλτον με 166% και η Καραμολέγκος με 162%.
Μεγάλα κέρδη στους κατόχους μετοχών της έδωσε η μετοχή της Jumbo καθώς έχει ενισχυθεί κατά 152% στα μνημονιακά χρόνια.
Η Aegean έχει ενισχυθεί κατά 146% και η Σαράντης κατά 138%.
Η Αστήρ Παλάς έδωσε κέρδη 110% και σύντομα θα βγει από το ταμπλό, η MlS Πληροφορική έχει ενισχυθεί σχεδόν 100%, ενώ καλή άνοδο έχουν καταγράψει Ικτίνος, Κρι-Κρι και Mermeren.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει επίσης η Motor Oil με άνοδο 78% και εκπληκτική βελτίωση του ισολογισμού.
Η Folli Follie έχει άνοδο 63%, ο ΟΛΘ 60%, η Μύλοι Λούλη 59%, η Μυτιληναίος 54%, η Πετρόπουλος 48%, η Coca Cola 35% έχοντας γράψει νέα ιστορικά υψηλά.
Το προνόμιο του Τιτάνα έχει ενισχυθεί 35%, και μικρότερα κέρδη έχουν καταγράψει Έλαστρον, Lamda, Τιτάν κοινή, Νάκας και AS Company.
Συνολικά περίπου 45 μετοχές έχουν ξεχωρίσει στα χρόνια της κρίσης και έχουν αποδόσεις θετικές την ώρα που η αγορά έχει υποχωρήσει ραγδαία.
Και αυτή η υποχώρηση της αγοράς οφείλεται εξολοκλήρου στις τραπεζικές μετοχές που έχουν σχεδόν μηδενίσει.
Σε προσαρμοσμένες τιμές και μετά από αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις η Πειραιώς χάνει 99,99% και το ίδιο ποσοστό απωλειών έχουν Attica Bank και Eurobank.
Λίγο καλύτερα πάει η Eurobank που χάνει 99,97%.
Τέτοια ποσοστά χάνουν Πήγασος και Euromedica, αλλά και οι μετοχές των Τζιρακιάν, Λιβάνη, Eurobrokers, Compucon, Alpha Bank, Frigoglass.
Άνω του 90% απώλειες καταγράφουν Forthnet, Yaclo, Axon, MIG, Unibios και Σφακιανάκης.
Απώλειες μεγαλύτερες της αγοράς και άνω του 80% καταγράφουν Αθηνά, Ναυτεμπορική, Ξυλεμπορία, Audio Visual, ΑΝΕΚ, ΚΡΕΚΑ, Δομική Κρήτης, Sato, Pasal, Ακρίτας, Χατζηκρανιώτη.
Η ΔΕΗ έχει χάσει 76%, η Ελλάδος 73%, η Ιντραλότ 62%, η Ελλάκτωρ 61%.
Είναι δεδομένο πως πολλές μετοχές δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρεθούν στις τιμές που ήταν πριν μπει η χώρα στα μνημόνια και το ερώτημα είναι σε τι κατάσταση θα είναι οι εισηγμένες όταν βγει η χώρα από τα μνημόνια;

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης