Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Credit Suisse: Υπάρχει λύση στην κρίση χρέους - Να πράξουν οι Ευρωπαίοι όσα μέχρι τώρα αρνούνται! - Αναγκαία η μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΚΤ και η έκδοση ευρωομολόγου

Credit Suisse: Υπάρχει λύση στην κρίση χρέους - Να πράξουν οι Ευρωπαίοι όσα μέχρι τώρα αρνούνται! - Αναγκαία η μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΚΤ και η έκδοση ευρωομολόγου
Την αισιοδοξία της ότι στη διάρκεια του 2012 θα βρεθεί η λύση εκείνη που θα βάλει φρένο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους εκφράζει στην τελευταία έκθεσή της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας "Global Outlook: Piecing Together or Falling to Pieces?" (Παγκόσμια Οικονομία: Συνεχίζει ενωμένη ή σπάει σε κομμάτια;) η Credit Suisse.
Σύμφωνα με τον οίκο, η λύση στην κρίση χρέους είναι πιθανή υπό μία ωστόσο προϋπόθεση: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν τελικά αυτό για το οποίο προετοίμασαν τις αγορές ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να το πράξουν! Τι σημαίνει αυτό; Κατά την Credit Suisse, η λύτρωση από τον ασφυκτικό βραχνά της κρίσης θα μπορούσε να επέλθει μέσω δύο επιλογών: Μέσω της σημαντικής αύξησης του προγράμματος κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και μέσω της έκδοσης ευρωομολόγου. Υπενθυμίζεται ότι και στις δύο ανωτέρω λύσεις η Γερμανία εξακολουθεί  να αντιτίθεται σθεναρά. Εμμέσως πλην σαφώς ο οίκος εκτιμά ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης πρέπει να κάνει πίσω στις ενστάσεις της και να δεχθεί αφενός την ενίσχυση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά και τη λύση του ευρωομολόγου.
Αυτό κατά τον οίκο σημαίνει δύο πράγματα: Είτε ότι η κρίση θα επιδεινωθεί περαιτέρω αν δεν πράξουν αυτά που πρέπει οι Ευρωπαίοι, είτε ότι τελικά θα πουν το "ναι" σε αυτά στα οποία ακόμη λένε "όχι".
Ειδικότερα, η Credit Suisse εκτιμά ότι τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υποκύψουν στις πιέσεις των αγορών και εντέλει θα λάβουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης.

Οι προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
Σύμφωνα με τον οίκο, η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ήδη σε ύφεση και η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και το 2012. Η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από το βαθμό αποτελεσματικότητας των μέτρων που ληφθούν.
Η Credit Suisse εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η πολιτική θέληση υπάρχει και "είναι εδώ" για να επιλύσει την κρίση και να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρώ.
Αυτό που κατά τον οίκο πρέπει να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ότι χωρίς επαρκή ρευστότητα, δεν δύναται να υπάρξει επίλυση της κρίσης.

Οι προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας

Σύμφωνα με τον οίκο, το 2011 κλείνει με έναν χαρακτήρα διαφοροποιημένης ανάπτυξης μεταξύ των ισχυροτέρων οικονομιών του κόσμου, τάση η οποία αναμένεται να διατηρηθεί και το 2012.
Πιο συγκεκριμένα η Credit Suisse προβλέπει στο 3,4% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2012. Για τις αναπτυγμένες οικονομίες αναμένει ήπια ανάπτυξη, ενώ αντίστοιχα οι αναδυόμενες οικονομίες θα αποδειχθούν περισσότερο ανθεκτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης