Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πολ Τόμσεν : Προανήγγειλε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και απολύσεις στις ΔΕΚΟ – Στο 10% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2011

Πολ Τόμσεν : Προανήγγειλε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και απολύσεις στις ΔΕΚΟ – Στο 10% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2011
Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και απολύσεις εργαζομένων  στις ΔΕΚΟ προανήγγειλε χθες ο εκπρόσωπος  του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος άφησε ανοικτό  το ενδεχόμενο αποτυχίας του Μνημονίου στην χώρα μας.
Την ίδια στιγμή στο 10% του ΑΕΠ καταλήγει ο πυρετός του ελλείμματος για το 2011 παρά      την καταιγίδα των μέτρων που επιβλήθηκαν φέτος σε φορολογούμενους και νοικοκυριά.
Ο δις αναθεωρημένος  στόχος της κυβέρνησης προσβλέπει φέτος σε έλλειμμα 9%, κάτι το οποίο δεν μπορεί  να επιτευχθεί χωρίς τη λήψη ενός νέου  πακέτου παρεμβάσεων στην οικονομία για  να διορθωθούν οι αστοχίες σε έσοδα και δαπάνες του φετινού προϋπολογισμού.
Τα νέα επίπεδα στα οποία «αναρριχείται» το δημοσιονομικό μέγεθος κατέδειξε χθες ο αξιωματούχος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν σε ομιλία του στο συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Ο απεσταλμένος του Ταμείου εκτίμησε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 είναι χαμένοι και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έμειναν πίσω εξαιτίας της βαθύτερης ύφεσης στην      οποία εισήλθε η ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται να  ξεπεράσει το 6%. Επανέλαβε την ανάγκη  για ευελιξία στην αγορά εργασίας κάτι  που συνδέεται με τις ισχυρότατες πιέσεις που ασκεί η Τρόικα για μειώσεις μισθών  στον ιδιωτικό τομέα. Ο ίδιος πάντως  προανήγγειλε απολύσεις υπαλλήλων στις  Δημόσιες Επιχειρήσεις και τους  Οργανισμούς.
Το στέλεχος του Ταμείου  στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και στην  αναδιάρθρωση των δανειακών χαρτοφυλακίων      των τραπεζών, ώστε να επιχορηγούνται   πλέον οι υγιείς επιχειρήσεις.
Δεν παρέλειψε να αναφέρει  και τον κίνδυνο αποτυχίας του Μνημονίου που παραμένει σημαντικός . «Για να πετύχει το Πρόγραμμα θα πρέπει οι Έλληνες να ξεπεράσουν τα ταμπού», είπε ο Πολ Τόμσεν.
Τα προβλήματα που δημιουργεί η ύφεση στην εκπλήρωση των στόχων για το έλλειμμα και την συλλογή των φόρων αναφέρθηκε ανώτερη κυβερνητική  πηγή με δηλώσεις του σε διεθνές πρακτορείο.
«Το 2012 θα εισέλθουμε στο πέμπτο διαδοχικό έτος ύφεσης και  υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα επιστρέψουμε σε ανάπτυξη το 2013», σημείωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.
Για να προσθέσει ότι  «δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη, οι τράπεζες δεν δανείζουν, η ανεργία αυξάνεται και οι άνθρωποι ξοδεύουν μόνο για τρόφιμα. 
Η αγορά έχει στεγνώσει εντελώς. Αναμένουμε  έλλειμμα 10% φέτος, ενώ η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει ελαφρώς το 6%».  Εφόσον η ύφεση φέτος  ξεπεράσει το 6% εφέτος, τότε σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο θεωρείται πολύ  δύσκολο -αν όχι ανέφικτο- να επιβεβαιωθεί   η πρόβλεψη για επιβράδυνση της ύφεσης  το 2012 στο 2,8%.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης