Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εξάμηνο «φωτιά» - Πρωταγωνιστές και κομπάρσοι του ΧΑ – Προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο τιμών

Εξάμηνο «φωτιά» - Πρωταγωνιστές και κομπάρσοι του ΧΑ – Προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο τιμών
Ευκαιρία για τοποθετήσεις λένε αναλυτές πως θα είναι μία ενδεχόμενη διόρθωση των τιμών
Μπορεί η χρονιά να μην ξεκίνησε καλά και γρήγορα να κατέγραψαν κάποιες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης απώλειες έως 10%, όμως η συνέχεια δικαίωσε τους long και μάλιστα έχει δημιουργήσει προσδοκίες για συνέχιση του ράλι.
Αναλυτές κάνουν λόγο για το καλύτερο εξάμηνο του 21ου αιώνα και δεν έχουν άδικο.
Η χρονιά ξεκίνησε από τις 644 μονάδες και γρήγορα βρέθηκε ακόμη και στις 600 περίπου μονάδες (9 Φεβρουαρίου), όταν υπήρχαν φόβοι ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει και θα μπει η χώρα ξανά σε περιπέτειες.
Όμως από εκείνα τα επίπεδα η αγορά έδειξε πως δεν έχει διαθέσεις να υποχωρήσει περαιτέρω και πως κάποιοι αγόραζαν μετοχές με προοπτικές οδηγώντας τις τιμές σημαντικά υψηλότερα.
Αργότερα οι επενδυτές άρχισαν να καταλαβαίνουν πως η κυβέρνηση θα κλείσει την αξιολόγηση και πως θα περάσει τα σκληρά μέτρα χωρίς απώλειες.
Καλλιεργήθηκαν βέβαια και κάποιες προσδοκίες για QE και χρέος αλλά αυτές θα ήταν bonus για τους αγοραστές, αφού ήξεραν πως ελάχιστα θα μπορούσε να πετύχει η κυβέρνηση.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε το εξάμηνο του 2017 στις 823 μονάδες, πολύ κοντά στα υψηλά διετίας (828,32 μονάδες στις 22 Ιουνίου) και το γράφημα δείχνει πως το ΧΑ έχει γυρίσει σελίδα.
Ήδη πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονται είτε σε ιστορικά υψηλά είτε σε υψηλά πολλών ετών και αν δεν υπήρχαν οι τράπεζες, ο γενικός δείκτης θα έδειχνε άλλες τιμές.
Αλλά αυτό αποτελεί άλλη μία επιβεβαίωση όσων υποστηρίζουν ότι το ΧΑ δεν είναι δείκτες αλλά μετοχές.
Ο γενικός δείκτης έχει απόδοση στο πρώτο εξάμηνο 28% αλλά πολλοί τίτλοι έχουν ξεπεράσει σημαντικά την επίδοση αυτή.
Μοda Bagno, IΑΣΩ, Κλουκίνας-Λάππας, Βιοτέρ, Ιατρικό Αθηνών, Υγεία, AS company και Logismos έχουν καταγράψει άνοδο άνω του 100% στο πρώτο εξάμηνο.
Τα ΕΛΠΕ έχουν άνοδο 88% και η Mermeren που εξαγοράστηκε έχει ενισχυθεί 87%, έχει δώσει μέρισμα 1 ευρώ και θα δώσει και άλλο, ενώ απέχει σημαντικά από την τιμή εξαγοράς.
Η Δρομέας έχει ενισχυθεί 80%, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει άνοδο 78%, η Γαλαξίδι που πιθανότατα θα βγει από το ταμπλό λόγω πετυχημένης δημόσιας πρότασης έχει άνοδο 75% και η Έλαστρον με άνοδο 74% έχουν ξεχωρίσει στο ταμπλό το τελευταίο διάστημα.
Η Profile ενισχύεται 73% από την αρχή του έτους και τώρα η αποτίμηση πιάνει τα διαθέσιμα και τις επενδύσεις που έχει η εταιρεία.
Η Ελτράκ έχει άνοδο 70%, και η Autohellas 69% έχοντας κόψει και καλό μέρισμα.
Καθόλου αμελητέα και η άνοδος για Ικτίνο που ευνοείται από τις εξελίξεις στον κλάδο της εξόρυξης μαρμάρου, για την Νάκας, την Έλτον και την Κρι-Κρι που είναι σε ιστορικά υψηλά.
Motor Oil, Φουρλής, Quest, Lamda και Τιτάν Προνόμιο έχουν επίσης αποδόσεις σημαντικά υψηλότερες από αυτές της αγοράς.  
Κλειδί για κάποιους αναλυτές είναι η μείωση του country risk, η επικείμενη είσοδος της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξελίξεις που θα βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα των εταιρειών καθώς μειώσουν τους τόκους των δανείων, θα βελτιώσουν τις πωλήσεις και θα αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους.
Μεταξύ των εταιρειών που έχουν μείνει πίσω και θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν καλύτερες αποτιμήσεις είναι οι μετοχές των Folli Follie, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ενώ υπάρχουν και πολλοί τίτλοι από την μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση που διαπραγματεύονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (σε σύγκριση με τα θεμελιώδη) ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς έχουν αποδόσεις στο εξάμηνο καλύτερες από την αγορά.

Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για τη συνέχεια

Σύμφωνα με τους αναλυτές της IBG το υποτονικό κλίμα των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων με στενό εύρος διακύμανσης και χαμηλούς όγκους συναλλαγών δεν μας δίνει ξεκάθαρη εικόνα για την βραχυχρόνια κίνηση του Γενικού Δείκτη.
Το γεγονός είναι ότι η αγορά κινείται στα ψηλά της τελευταίας διετίας και διατηρεί την μεσοπρόθεσμη ανοδική της τάση.
Η όποια βραχυχρόνια διόρθωση, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο σχόλιό μας, είναι ευκαιρία τοποθετήσεων.
Συνεπώς ο στόχος της ζώνης του 850 παραμένει εφικτός, με την προϋπόθεση ότι οι τιμές θα κινηθούν άμεσα πάνω από το 828 με αυξημένους όγκους.
Σε αντίθετη περίπτωση η όποια διορθωτική κίνηση θα βρει στήριγμα στις 800 μονάδες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Beta, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ισορρόπησε στην περιοχή των υψηλών διετίας απορροφώντας τις πιέσεις μιας αναμενόμενης κατοχύρωσης κερδών μετά το ράλι των 5 μηνών που έχει προηγηθεί.
Οι προδιαγραφές της ανόδου και δεν έχουν αλλάξει ωστόσο η μείωση της δυναμικής των συναλλαγών πιθανότατα να βάλει την αγορά σε αναμονή.
Τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης παραμένουν στα γνωστά νούμερα των 790 και 850 μονάδων.
Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί μερικώς μεγαλώνοντας βραχυπρόθεσμα το ανοδικό περιθώριο ενώ η επιτόπια κίνηση στο στενό εβδομαδιαίο εύρος (μόλις 14 μονάδες) ενεργοποίησε εκ νέου σήμα πώλησης από τον MACD χωρίς όμως να αποκτά κάποια απόσταση ασφαλείας  από το σημείο καμπής που θα έθετε σε δοκιμασία την τάση.
Ως εκ τούτου το «επιτόπιο» τροχάδην φαίνεται επικρατέστερο για την συνέχεια αναμένοντας τον επόμενο βραχυπρόθεσμο καταλύτη που θα θέσει τα αντανακλαστικά της αγοράς σε ετοιμότητα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης