Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Marcuard: Τρία τα συμπεράσματα από την κίνηση της ΕΚΤ – Αποφεύχθηκε προς το παρόν η παγκόσμια κρίση ρευστότητας, το ευρώ θα υποχωρήσει και τα ευρωεπιτόκια θα μειωθούν

Marcuard: Τρία τα συμπεράσματα από την κίνηση της ΕΚΤ – Αποφεύχθηκε προς το παρόν η παγκόσμια κρίση ρευστότητας, το ευρώ θα υποχωρήσει και τα ευρωεπιτόκια θα μειωθούν
Τρία είναι τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν από τη χθεσινή κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύσει 523 τράπεζες με περίπου μισό τρισ. ευρώ για τρία χρόνια, σύμφωνα με ανεξάρτητους συμβούλους της Marcuard.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η μεγάλη συμμετοχή σημαίνει ότι η στρατηγική της ΕΚΤ για τη διασφάλιση της ρευστότητας και της μείωσης της αβεβαιότητας φαίνεται ότι πραγματικά λειτουργεί.
Δεύτερο συμπέρασμα που εξάγει κανείς είναι ότι  η αύξηση της ρευστότητας θα οδηγήσει το ευρώ χαμηλότερα, ενώ δεν αποκλείεται να πιέσει κατά 50 μ.β. ή 75 μ.β. και το ευρωεπιτόκιο χαμηλότερα.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της ευρωζώνης, και να στηρίξει την ανάπτυξη της. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η φθηνή ρευστότητα δίνει χρόνο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες οι οποίες στη Γηραιά Ήπειρο ήδη έχουν αρχίσει να δρομολογούνται. Εάν υπάρξει σωστή χρήση των κεφαλαίων τότε η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα βελτιωθεί σημαντικά.
Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη χρειαζόταν μία μεγάλη ένεση ρευστότητας, καθώς η αγορά της είχε κυριολεκτικά στεγνώσει. Μέχρι χτες μόνο δύο ήταν οι κινήσεις που είχαν στηρίξει την αγορά (με την απόφαση των κεντρικών τραπεζών να ανοίξουν τις γραμμές swap δολαρίου, και με την απόφαση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της για τα collaterals). Ωστόσο, σύμφωνα με τους συμβούλους της Marcuard τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης ακόμη δεν μπορούν να προβλεφθούν. Μερίδα αυτών πιστεύει ότι είναι ο προπομπός της διάσπασης της ευρωζώνης ενώ στηρίζονται οι τράπεζες, ενώ άλλη θεωρεί ότι δίνει μία ανάσα και χρόνο στους Ευρωπαίους πολιτικούς να προωθήσουν μέτρα και αποφάσεις. Αυτή βέβαια η πολιτική θα χρειαστεί χρόνια για να αποδώσει, ωστόσο η τριετής διάρκεια των δανείων είναι ενδεικτική των προθέσεων.
Η Marcuard συμφωνεί στην άποψη ότι η κίνηση της ΕΚΤ μειώνει προς το παρόν τον κίνδυνο να υπάρξει μία παγκόσμια κρίση ρευστότητας παρόμοια με αυτή που ζήσαμε όταν κατέρρευσε η Lehman. Συμφωνεί επίσης και στο ότι το ευρώ θα υποχωρήσει όπως και στο ότι τα ευρωεπιτόκια θα μειωθούν.

(www.marcuardheritage.com)

Disclaimer: This information may not be construed as advice and in particular not as investment, legal or tax advice. Depending on your particular circumstances you must obtain advice from your respective professional advisors. Investment involves risk. The value of investments may go down as well as up. Past performance is no guarantee for future performance. Investments in foreign currencies are subject to exchange rate fluctuations. Marcuard Cyprus Ltd is regulated by the Cyprus Securities and Exchange Commission (CySec) under License no 131/11.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης