Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Περαιτέρω επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας προβλέπει το IIF - Σε ιδιαιτέρως δυσμενή θέση οι ελληνικές τράπεζες - Το 2012 «έτος σύγκλισης ή διάσπασης» της ευρωζώνης

Περαιτέρω επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας προβλέπει το IIF - Σε ιδιαιτέρως δυσμενή θέση οι ελληνικές τράπεζες - Το 2012 «έτος σύγκλισης ή διάσπασης» της ευρωζώνης
Την εκτίμηση ότι η αρνητική διεθνής συγκυρία είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση τις ήδη αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με συνέπεια να επιδεινωθούν τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και να αυξηθούν η ήδη μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης διατυπώνει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) σε έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.
Στην έκθεση αναφέρεται πως η επιδείνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι δυσμενείς προοπτικές ρευστότητας είναι πιθανόν να έχουν σημαντική μακροπρόθεσμη επίδραση στην ελληνική οικονομία. Το IIF βλέπει την παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 στο 2,8%, από 3,2% το 2011.
Το Ινστιτούτο σημειώνει πως η Ελλάδα έχει χάσει την επαφή με τις αγορές εδώ και πολύ καιρό και ως εκ τούτου η επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά ομολόγων είχαν περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στην χώρα.
Ωστόσο, τονίζει ότι οι εγχώριες τράπεζες εξακολουθούν να βασίζονται στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και προσθέτει ότι η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα της χώρας περιόρισε τη θετική επίδραση της πρόσφατης απόφασης της ΕΚΤ να χαλαρώσει τις απαιτήσεις για τα ομόλογα που δέχεται ως εγγύηση για την χορήγηση ρευστότητας.
Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τονίζεται πως το πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους (PSI) που κατέχουν ιδιώτες πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2012, καθώς τον Μάρτιο ακολουθούν μεγάλες αποπληρωμές ομολόγων.
Για την Ευρωζώνη το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο θεωρεί πως το 2012 θα είναι ή έτος σύγκλησης ή έτος διάσπασης.
Για την αρνητική ανάπτυξη το IIF σημειώνει πως το πιο σημαντικό είναι η Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της επερχόμενης ύφεσης. Για την αναχρηματοδότηση του χρέους σημειώνει πως την μεγαλύτερη πρόκληση την αντιμετωπίζει η Ιταλία, που έχει μπροστά της μεγάλες λήξεις ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης