Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το 2012 θα είναι δύσκολο για όλους σε Δύση και Ανατολή υποστηρίζουν τα διεθνή μέσα - Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο όπως και η Ευρωπαική κρίση χρέους...όμως υπάρχει και αισιοδοξία....

  Το 2012 θα είναι δύσκολο για όλους σε Δύση και Ανατολή υποστηρίζουν τα διεθνή μέσα - Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο όπως και η Ευρωπαική κρίση χρέους...όμως υπάρχει και αισιοδοξία....
Η εύκολη προσέγγιση για τις εξελίξεις του 2012 είναι ότι όλα θα πάνε λάθος ωστόσο προσεγγίζοντας τα πράγματα πιο αισιόδοξα τι θα μπορούσε να συμβεί;

Ηνωμένες Πολιτείες

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι  οι ανησυχίες για την Ευρώπη και οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις μικροπολιτικής  βαραίνουν τις ΗΠΑ τα νοικοκυριά, τους επενδυτές και τα στελέχη επιχειρήσεων.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί κάτι να αλλάξει.
Η στεγαστική αγορά και οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από μια ανάπαυλα του καλοκαιριού.  Οι οικονομολόγοι έχουν αυξήσει τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη κατά το τρέχον τρίμηνο.
Οι εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν πάνω σε ένα βσικό επιχείρημα  πώς να διορθωθούν τα τα οικονομικά προβλήματα  των ΗΠΑ, και ποιος θα πληρώσει.

Ευρώπη

Το Κυρίαρχο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η κρίση χρέους. Η νέα μεγάλη κρίση διαφέρει  από άλλες πρόσφατες κρίσεις:
Όσοι συμμετέχουν στην διαδικασία επίλυσης αναγνωρίζουν πόσο καταστροφικό θα ήταν αν στη ζώνη του ευρώ οι κυβερνήσεις αποτύχουν  να δράσουν αποτελεσματικά.
Η απειλή του Αρμαγεδώνα πιέζει τους ηγέτες της Ευρώπης, βήμα προς βήμα  προς την στενότερη ένωση ώστε να επιοβιώσει το ευρώ.
Πράγματι, είναι πιθανό η κρίση, να αποδειχθεί όπως ακριβώς το πικρό φάρμακο που χρειάζεται ο ασθενής για να σωθεί με μόνη διαφορά ότι ασθενής εδώ είναι η Ευρώπη.
Ακόμα κι αν οι ηγέτες της Ευρώπης δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα νέο φορολογικό σύστημα  πριν αγορές χάσουν την υπομονή, η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει  ακόμη τη δύναμη πυρός για να αποφευχθεί η διάλυση του ευρώ
Η κίνηση της ΕΚΤ να χορηγήσει  489 δισ ευρώ  ή 639 δισ δολάρια  σε τριετή δάνεια καταδεικνύει ότι υπάρχει διάθεση να υπάρξει λύση.
H Ελλάδα αποτελεί το μεγάλο αίνιγμα αν δηλαδή χρεοκοπήσει ή όχι. Αν η Ευρώπη διασωθεί θα διασωθεί και η ελλάδα.

Κίνα

Πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τις τιμές ακινήστων  δείχνουν την Κίνα μπορεί να αντιμετωπίζει μια φούσκα.
Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει προβλήματα η Κίνα ωστόσο  το σοκ θα μπορούσε να παρέχει ένα χρήσιμο μάθημα για τα όρια της αυταρχικής εξουσίας.
Η μονολιθική κυβέρνηση και οι κρατικά κατευθυνόμενες επενδύσεις στην Κίνα  μπορεί να είναι αποτελεσματική μέθοδος ώστε να αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία.
Τα 1,3 δισ πολιτών της  Κίνας  απαιτούν περισσότερη ελευθερία και εκεί πρέπει να εστιαστεί η Κίνα.

Μέση Ανατολή

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πως θα κινηθούν τα νέα καθεστώτα στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία. Η νέα αιματοχυσία στην Ταχρίρ του Καΐρου στην πλατεία, μαζί με τις συνεχιζόμενες μάχες στη Συρία και την Υεμένη, αποδεικνύουν ότι ο αγώνας  του αραβικού κόσμου θα μπορούσε να είναι μακρής  και βασανιστικός. Ακόμα, είναι πιθανό ότι μέχρι το τέλος του 2012, οι επαναστάσεις στη Μέση Ανατολή θα έχουν ανατρέχει πέντε δικτάτορες. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ελεύθερες εκλογές.
Στο οικονομικό επίπεδο, ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στις ξένες επενδύσεις θα μπορούσε να επιτρέψει ορισμένες χώρες να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις όπως το  Μαρόκο κατά την προηγούμενη δεκαετία. Επίσης, η επιτακτική ανάγκη της ανοικοδόμησης θα ωθήσει το Ιράκ και τη Λιβύη να επιταχύνουν την παραγωγή πετρελαίου όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ρωσία

Η πολιτική αναταραχή έχει προβληματίσει τους  επενδυτές, αλλά μια ρωσική άνοιξη θα μπορούσε τελικά να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την αγορά.

Τα ξένα μέσα καταλήγουν ότι δεν ξέρουν αν όλα αυτά θα επιβεβαιωθούν αλλά αποτελεί ελπίδα να επιβεβαιωθούν....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης