Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σχεδιάζει να επανακτήσει έως 1,85 δισ. ευρώ από ομολογιακά, υβριδικά και καλυμμένες ομολογίες η Εθνική – Το δυνητικό κεφαλαιακό όφελος περίπου 330-400 εκατ ευρώ - Επιβεβαίωση του www.bankingnews.gr

   Σχεδιάζει να επανακτήσει έως 1,85 δισ. ευρώ από ομολογιακά, υβριδικά και καλυμμένες ομολογίες η Εθνική – Το δυνητικό κεφαλαιακό όφελος περίπου 330-400 εκατ ευρώ - Επιβεβαίωση του www.bankingnews.gr
Η Εθνική επιχειρεί να επαναγοράσει από υφιστάμενα διαθέσιμα έως 1,85 δις ευρώ πάσης φύσεως εκδόσεις της, καλυμμένες ομολογίες και υβριδικές εκδόσεις.  
Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 13η Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι για τις καλυμμένες ομολογίες ύψους 1,5 δις ευρώ λήξης 2016 η πρόταση εξαγοράς  της Εθνικής είναι 70% επί της ονομαστικής αξίας όταν η τρέχουσα τιμή τους είναι 60% δηλαδή premium 16% ή haircut επί της ονομαστικής αξίας 30%.
Στους υβριδικούς τίτλους ύψους έως 350 εκατ ευρώ η πρόταση εξαγοράς της Εθνικής πραγματοποιείται σε τιμή 45% επί της ονομαστικής αξίας όταν η τρέχουσα είναι 30% δηλαδή premium 50% ή haircut επί της ονομαστικής αξίας 55%.
Ποιο θα είναι το δυνητικό κεφαλαιακό κέρδος για την Εθνική;
Αν οι κάτοχοι των καλυμμένων ομολογιών και των υβριδικών πωλήσουν στην Εθνική τους τίτλους που κατέχουν τότε το κέρδος θα έφθανε στα 660 εκατ.
Όμως σε ανάλογες περιπτώσεις συνήθως συγκεντρώνεται το 50% του στόχου δηλαδή 330 με maximum 400 εκατ ευρώ.
Η κίνηση της Εθνικής χωρίς αμφιβολία είναι θετική και αποτελεί μια επιπλέον απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.
Ολοκληρώθηκε η αμκ με προνομιούχες 1 δις ευρώ, σε εξέλιξη βρίσκεται η επαναγορά τίτλων και πιθανότατα θα ακολουθήσει και αύξηση κεφαλαίου…..
Η Εθνική αναλαμβάνει ενεργητικές πρωτοβουλίες για την κεφαλαιακή της θωράκιση…

Τι επαναγοράζει

Την υποβολή προαιρετικής πρότασης για την απόκτηση μέρους ή του συνόλου των υφιστάμενων καλυμμένων ομολογιών σταθερού επιτοκίου της σειράς 3, συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ και λήξης το 2016 και των εγγυημένων προνομιούχων τίτλων κυμαινόμενου επιτοκίου Α σειράς, μη σωρευτικού μερίσματος και χωρίς δικαίωμα ψήφου, συνολικής αξίας 350 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η διοίκηση της Εθνικής.
Παράλληλα, πρόταση και για τα εγγυημένα CMS - Linked προνομιούχων τίτλων Β σειράς, μη σωρευτικού μερίσματος και άνευ δικαιώματος ψήφου, συνολικής αξίας EUR 350.000.000, των εγγυημένων CMS-linked προνομιούχων τίτλων Γ σειράς, μη σωρευτικού μερίσματος και άνευ δικαιώματος ψήφου, συνολικής αξίας USD 180.000.000, των εγγυημένων CMS-linked προνομιούχων τίτλων Δ σειράς, μη σωρευτικού μερίσματος και άνευ δικαιώματος ψήφου, συνολικής αξίας EUR 230.000.000 και των εγγυημένων προνομιούχων τίτλων σταθερού/κυμαινόμενου επιτοκίου της σειράς Ε, μη σωρευτικού μερίσματος και άνευ δικαιώματος ψήφου, συνολικής αξίας GBP 375.000.000, έκδοσης της National Bank of Greece Funding Limited, για τους οποίους έχει χορηγηθεί η εγγύηση μειωμένης εξασφάλισης της ΕΤΕ.
Οι τίτλοι είναι εισηγμένοι και διαπραγματεύονται στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου, δύο δε σειρές των Υβριδικών τίτλων διαπραγματεύονται επιπλέον και στο Χρηματιστήριο Euronext του Αμστερνταμ.
Η πρόταση για την οποία έχει ήδη ληφθεί η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, αφορά το συνολικό ποσό των υφιστάμενων πέντε σειρών Υβριδικών Τίτλων και των Καλυμμένων Ομολογιών, με συνολική ονομαστική αξία 1.746.073.000 ευρώ ως προς τους εκπεφρασμένους σε ευρώ τίτλους, 86.482.000 δολάρια ως προς τους εκπεφρασμένους σε δολάρια ΗΠΑ τίτλους και 56.281.000 στερλίνες ως προς τους εκπεφρασμένους σε στερλίνες τίτλους.
Το προσφερόμενο για την απόκτηση των Τίτλων αντάλλαγμα καταβάλλεται σε μετρητά και αντιστοιχεί, στην περίπτωση των Καλυμμένων Ομολογιών σε 70% και στην περίπτωση των Υβριδικών Τίτλων σε 45% της ονομαστικής αξίας των σχετικών σειρών Τίτλων που προσφέρονται έγκυρα και γίνονται δεκτές για απόκτηση στο πλαίσιο των Προτάσεων.
Σημειώνεται ότι η απόκτηση από την ΕΤΕ μέρους ή του συνόλου των Τίτλων (ανεξαρτήτως σειράς) που προσφέρονται σαν μέρος της Πρότασης υπόκειται στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της ΕΤΕ, και θα χρηματοδοτηθεί από υφιστάμενα διαθέσιμα της ΕΤΕ.
Η Credit Suisse Securities (Europe) Limited, η Deutsche Bank AG London Branch, η Merrill Lynch International και η Morgan Stanley & Co. International plc ενεργούν ως Διαχειριστές (Dealer Managers) της Πρότασης.
Σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Πρότασης δεν θα πραγματοποιηθεί δημόσια πρόταση για την απόκτηση τίτλων στην Ελλάδα.

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2011 το www.bankingnews.gr έγραφε:

Σχέδιο επαναγοράς των ομολογιακών tier I και II και προνομιούχων μετοχών στις ΗΠΑ και ορισμένων τιτλοποιήσεων εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες με την συγκατάβαση της ΤτΕ – Θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πάνω από 1 δισ ευρώ

Σχέδιο επαναγοράς των ομολογιακών tier I και II και προνομιούχων μετοχών στις ΗΠΑ και ορισμένων τιτλοποιήσεων εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες με την συγκατάβαση της ΤτΕ – Θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πάνω από 1 δισ ευρώ
Ένα ευρύτερο σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης των εκδόσεων των ελληνικών τραπεζών φαίνεται ότι εξετάζουν οι διοικήσεις με στόχο εφόσον καταφέρουν να επαναγοράσουν, ομολογιακά μειωμένης εξασφάλισης, υβριδικά, κοινά ομολογιακά και ορισμένες τιτλοποιήσεις να αποκομίσουν κεφαλαιακό όφελος περί το 1 δις ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η ΤτΕ διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο σχέδιο υπό την έννοια ότι οι τράπεζες θα μειώσουν τους τίτλους που βρίσκονται σε κυκλοφορία ενώ θα ενισχύσουν με αυτό τον τρόπο και τα κεφάλαια τους.
Οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει περί τα 9,1  δις ευρώ πάσης φύσεως εκδόσεις και οι οποίες βρίσκονται στην κατοχή τρίτων.
Να σημειωθεί ότι σε αυτές τις εκδόσεις δεν περιλαμβάνονται όσα κοινά ομολογιακά δάνεια εξέδωσαν οι ελληνικές τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Οι εκδόσεις αυτές διακρατούνται από τις τράπεζες και χρησιμοποιούνται ως εγγύηση στην ΕΚΤ και στην ΤτΕ για το ELA.
Το σχέδιο στηρίζεται σε μια λογική.
Οι τράπεζες θα προβούν σε προτάσεις επαναγοράς των ομολόγων από τους κατόχους των τίτλων αυτών θεσμικούς και φυσικά πρόσωπα. Κυρίως οι τίτλοι αυτοί πάντως σε συντριπτικό βαθμό διακρατούνται από θεσμικούς επενδυτές.
Αν υποτεθεί ότι μια τράπεζα έχει εκδώσει 500 εκατ και η τρέχουσα αξία είναι 250 εκατ αν οι κάτοχοι πωλήσουν τους τίτλους το όφελος θα είναι 250 εκατ.
Ωστόσο η διαδικασία αυτή κάθε άλλο παρά εύκολη είναι καθώς από την μια πλευρά οι τράπεζες δεν διαθέτουν τόσα κεφάλαια και κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να επαναγοράσουν τίτλους αφετέρου οι κάτοχοι των τίτλων δεν είναι όλοι τους διατεθειμένοι να υποστούν μια τέτοια ζημία.
Ενδείξεις υπάρχουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να βρει εφαρμογή το σχέδιο αυτό των τραπεζών.
Η Εθνική διαθέτει έχει εκδώσει 775 εκατ σε υβριδική έκδοση και στις προνομιούχες στις ΗΠΑ.
Ενδεικτικά οι προνομιούχες στις ΗΠΑ είναι 390 εκατ ευρώ και η υβριδική έκδοση hybrid tier 1 385 εκατ ευρώ.
Υπάρχουν σκέψεις στην Εθνική να επαναγοράσει αυτές τις εκδόσεις.  
Στην Alpha στο παρελθόν έχουν υπάρξει σημαντικές εκδόσεις.
Έχει εκδώσει tier II ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης 545 εκατ ευρώ.
Περί τα 2,6 δις κοινά ομολογιακά. Οι συνολικές εκδόσεις της Alpha ανέρχονται στα 2,237 δις ευρώ.
Η τράπεζα έχει εκδώσει και τιτλοποιήσεις επιχειρηματικών και καταναλωτικών ύψους 4,5 δις ευρώ.
Η Eurobank από εκδόσεις EMTN 1,6 δις ευρώ, ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης tier 2 301 εκατ και τιτλοποιήσεις 1,33 δις συνολικά 3,2 δις ευρώ.
Μέσα στο 2011 επαναγόρασε εκδόσεις αξίας 310 εκατ από έκδοση tier 2 ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης και τιτλοποίηση.
Η Πειραιώς διαθέτει EMTN 931 εκατ ευρώ, τιτλοποίηση 975 εκατ, σύνολο δηλαδή 1,788 δις ευρώ.
Διαθέτει tier 1 υβριδική έκδοση που επιδρά στο κεφάλαιο 200 εκατ και tier ii μειωμένης εξασφάλισης ομολογιακό 400 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης