Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στην αναδρομική επανεισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης στα ομόλογα προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση - Εξετάζεται haircut 60% και όχι 50% - Πλήρης επιβεβαίωση του www.bankingnews.gr

Στην αναδρομική επανεισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης στα ομόλογα προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση - Εξετάζεται haircut 60% και όχι 50% - Πλήρης επιβεβαίωση του www.bankingnews.gr
Έντονες είναι πληροφορίες που διαρρέονται,  ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεισάγει αναδρομικά την  ρήτρα συλλογικής δράσης στα ομόλογα, η οποία προβλέπει την αυτόματη επιβολή σε όλους του ομολογιούχους αυτό που συμφωνήθηκε με την πλειοψηφία.
Την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο πλαίσιο των συναντήσεων του Dallara του Γενικού Διευθυντή του IIF του διεθνούς χρηματοοικονομικού ινστιτούτου που διεξάγει συζητήσεις για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους να υπάρξει συμφωνία για το γενικό πλαίσιο των όρων που θα διέπουν το PSI+.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προωθείται συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας εντός ευρώ. Δεν θα την ονομάσουν χρεοκοπία αλλά ενεργοποίηση ρητρών συλλογικής δράσης. Θα μετατραπεί η διαδικασία του haircut από εθελοντική σε υποχρεωτική.
Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι το haircut 60% που αναμένεται να περιλαμβάνει το PSI+ μαζί με όλες τις παραμέτρους θα καταλήξει στο 75% με 80% εφόσον ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.
Ωστόσο άπαξ και το haircut στο ελληνικό χρέος ξεπεράσει το 50% αυτομάτως η διαδικασία παύει να θεωρείται εθελοντική και χαρακτηρίζεται υποχρεωτική.
Οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch θα κατατάξουν την Ελλάδα στην κατηγορία C ή D δηλαδή την χρεοκοπία ενώ είναι ερωτηματικό αν τίθεται θέμα επιλεκτικής χρεοκοπίας ή καθαρής χρεοκοπίας.
Οι υποβαθμίσεις της Ελλάδος από τους οίκους αξιολόγησης αναμένονται προς τα τέλη Ιανουαρίου αμέσως μετά την ανακοίνωση των όρων του PSI+.
Η ISDA η διεθνής ένωση swaps και παραγώγων εκ των πραγμάτων θα συνεδριάσει μετά από αίτημα hedge funds κυρίως κατόχων CDS να αξιολογήσει αν υφίσταται στην Ελλάδα credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός.
Με πιθανότερο σενάριο η ISDA να πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός τότε εκ των πραγμάτων τα CDS θα πληρωθούν

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης