Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

IIF: Bασικές παράμετροι του PSI+ δεν έχουν ακόμη επιλυθεί - Eπιφυλάξεις Dallara, ναι μεν αλλά από Βενιζέλο... Πιθανή συμφωνία μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας; - Τι λέει το ΔΝΤ - Η συμμετοχή θα κρίνει την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης

IIF: Bασικές παράμετροι του PSI+ δεν έχουν ακόμη επιλυθεί - Eπιφυλάξεις Dallara, ναι μεν αλλά από Βενιζέλο... Πιθανή συμφωνία μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας; - Τι λέει το ΔΝΤ - Η συμμετοχή θα κρίνει την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης
(upd5)Άλυτες παραμένουν ακόμη βασικές παράμετροι του σχεδίου αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI+), σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), το οποίο καθιστά επιτακτική την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα επίσημα ελληνικά κόμματα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το IIF, σειρά σημαντικών θεμάτων συζητήτηθηκαν στη σημερινή συνάντηση του επικεφαλής του οργανισμού, C. Dallara με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιφυλάξεις και ανησυχίες εκ μέρους του Dallara για τη μη επίτευξη συμφωνίας ακόμη, ενώ την ίδια ώρα πηγή του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, με την επίτευξη συμφωνίας να κρίνεται πιθανή μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με τη δημόσια προσφορά για τη διαδικασία ανταλλαγής του ελληνικού χρέους να αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου.
Aκολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε το IIF:

"Ο Charles Dallara και ο Jean Lemierre, πρόεδροι της επιτροπής για το PSI συναντήθηκαν σήμερα 12 Ιανουαρίου στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για να συζητήσουν την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών (PSI) με βάση τη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών της 26/27 Οκτωβρίου. Μια σειρά από θέματα συζητήθηκαν και ορισμένα παραμένουν άλυτα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα αύριο, αλλά ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας τελειώνει. Είναι σημαντικό προκειμένου να ολοκληρωθεί η εθελοντική συμφωνία για το PSI, να δοθεί στήριξη από όλους τους επίσημους φορείς τις ημέρες που έρχονται. Όπως η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί σημείωσαν στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είναι σημαντικό η Ελλάδα να φτάσει σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα σε εθελοντική βάση το δυνατόν συντομότερα."

Eπιφυλακτικός αλλά και αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.
Την ίδια ώρα, ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ήδη στην τελική φάση, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή. Οι διαπραγματεύσεις έως τώρα, σύμφωνα με την  ίδια πηγή, χαρακτηρίζονται θετικές και άκρως επικοδομητικές.
Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ΔΝΤ επισημαίνει ότι το ταμείο θα αξιολογήσει κατά πόσο η τελική συμφωνία για το PSI συμβαδίζει με τους στόχους.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ταμείου, ο στόχος για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2029 παραμένει. Πιθανά νέα δάνεια προς την Ελλάδα πρέπει να βασίζονται σ' αυτό τον στόχο, πρόσθεσε.
Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI βρίσκονται σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο.
Στο μεταξύ, στην Αθήνα θα βρεθεί την Τρίτη 17 Ιανουαρίου η τρόικα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, όπως επιβεβαίωσε η Κομισιόν.
Η τελική φάση της διαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.  Έως τότε το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών επιθυμεί να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο προκειμένου, όπως εξηγούν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, να διευκολυνθεί η χώρα στη διαπραγμάτευσή της και για να εστιαστεί η προσοχή της διαπραγμάτευσης στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι σε άλλα ζητήματα.
Το  haircut στο σύνολο των όρων του PSI+ θα είναι 60% αναφέρει, την ίδια ώρα, πηγή σε ελληνική τράπεζα  που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τους όρους αναδιάταξης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή των ιδιωτών.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι το 60% περιλαμβάνει το 50% το haircut στα ομόλογα αλλά και τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το υπόλοιπο 50% δηλαδή τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν και θα φέρουν επιτόκια μάλλον προς το 5,1% καθώς και το cash που θα δοθεί στους κατόχους ομολόγων.
Με βάση την ίδια πηγή – χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι έχουν υπάρξει εμπλοκές στην διαδικασία του PSI+ - οι επαφές μεταξύ IIF του διεθνούς χρηματοοικονομικού ινστιτούτου και των τραπεζών που έχουν πραγματοποιηθεί κατέληξαν σε συμφωνία. O Dallara του IIF του διεθνούς χρηματοοικονομικού ινστιτούτου βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα με στόχο να υπάρξει οριστική συμφωνία και να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν ανακύψει στο PSI+.....
Τράπεζες και IIF έχουν κοινή γραμμή και πρόταση υποστηρίζει η ελληνική τραπεζική πηγή. Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με τα Hedge funds όπερ σημαίνει ότι η συμμετοχή θα είναι το μεγάλο ζητούμενο στην διαδικασία.
Το κλειδί στην επιτυχία ή μη του μεγάλου εγχειρήματος να μειωθεί το ελληνικό χρέος είναι η συμμετοχή των θεσμικών στο PSI+.
Αν η συμμετοχή  είναι 55% ή 60% τότε το ελληνικό δημόσιο θα υποχρεωθεί από την Γερμανία να εφαρμόσει ρήτρες συλλογικής δράσης δηλαδή όσοι δεν συμμετείχαν στο εθελοντικό PSI+ θα συμμετάσχουν υποχρεωτικά.
Σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για χρεοκοπία εντός του ευρώ.
Αν όμως η συμμετοχή των θεσμικών κατόχων ομολόγων στο ελληνικό PSI+ φθάσει ή ξεπεράσει το 75% τότε η χρεοκοπία θα είναι επιλεκτική selective default.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης