Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Να σταματήσουν να εκδίδουν ομόλογα οι υποβαθμισμένες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου ζητούν οι Γερμανοί – Να υπάρξει επίσημη απαγόρευση γι’ αυτούς που δεν διαθέτουν investment grade

Να σταματήσουν να εκδίδουν ομόλογα οι υποβαθμισμένες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου ζητούν οι Γερμανοί – Να υπάρξει επίσημη απαγόρευση γι’ αυτούς που δεν διαθέτουν investment grade
Μία ιδιότυπη πρόταση έκαναν τα στελέχη του κόμματος της Αγκέλα Μέρκελ, με αφορμή τις υποβαθμίσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης, αναφέροντας ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το πλαίσιο έκδοσης ομολόγων από μεγάλες εταιρείες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στο Κίελο, οι βουλευτές της Μέρκελ πρότειναν την απαγόρευση έκδοσης ομολόγων από θεσμικού επενδυτές, όπως είναι οι ασφαλιστικές, όταν οι αξιολογήσεις τους έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά, ή έχουν χάσει το επενδυτικό τους επίπεδο (investment grade).
Πάντως, ήδη οι διεθνείς επενδυτές δείχνουν σημαντική αποστροφή από τα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τον Άντριου Μπόλς, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου της Pimco, να έχει δηλώσει πρόσφατα ότι βλέπουμε «μια από–παγκοσμιοποίηση, μια αποδόμηση της ζώνης του ευρώ».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, Τράπεζες, όχι μόνο ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία στη Βόρεια Ευρώπη έχουν μειώσει την έκθεση τους σε κρατικό χρέος, αλλά αναδιπλώνονται και από το ιδιωτικό χρέος, προτιμώντας τοποθετήσεις είτε σε ακίνητα, είτε σε ασφαλέστερες αγορές όπως της Γερμανίας.
Η κλίμακα της αλλαγής δείχνει ότι η ζώνη του ευρώ δεν πάσχει απλώς από μια βραχυπρόθεσμη κρίση εμπιστοσύνης, αλλά ότι η οικονομική σανίδα σωτηρίας ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών υποχωρεί μακριά και ίσως να μην επιστρέψει για χρόνια, αφήνοντας ορισμένες χώρες εκτεθειμένες σε κίνδυνο, αναφέρουν οι αναλυτές.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών. Πρόσφατη έκθεση της JP Morgan εκτιμά την έκθεση του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου σε ομόλογα των χωρών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας μεταξύ 265 - 325 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης