Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Προειδοποιεί για τις συνέπειες ενός μεγάλου ελληνικού haircut η Moody's - Αναπόφευκτο το πιστωτικό γεγονός εάν συμβεί

tags :
Προειδοποιεί για τις συνέπειες ενός μεγάλου ελληνικού haircut η Moody's - Αναπόφευκτο το πιστωτικό γεγονός εάν συμβεί
Πιθανή αύξηση του ποσοστού του haircut που θα υποστούν τα ελληνικά ομόλογα και θα επωμιστούν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα τις ελληνικές τράπεζες προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody's, στο εβδομαδιαίο δελτίο της όπου και αναφέρεται στο αίτημα της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλευράς για μεγαλύτερες απώλειες στο πλαίσιο της εφαρμογής του PSI.
Τόσο η Ελλάδα όσο και οι Θεσμικοί πιστωτές της, ΕΕ και ΔΝΤ, έχουν ζητήσει από τους ιδιώτες να δεχτούν μεγαλύτερο haircut μέσω της μείωσης του προεξοφλητικού επιτοκίου των νέων ελληνικών ομολόγων κάτω του 4%, πιθανόν στο 3%. Αυτό θα μπορούσε όχι μόνο να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός, αλλά και να υποβάλεια τις ίδιες τις ελληνικές τράπεζες σε σημαντικές απώλειες, πλήττοντας σοβαρά την κεφαλαιακή τους βάση, αναφέρει ο οίκος.
Μάλιστα, η Moody's επισημαίνει ότι οι εξελίξεις μίας τέτοιας απόφασης για μεγαλύτερο haircut, μπορεί να οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία την Ελλάδα, προκαλώντας μαζική απώλεια καταθέσεων, κάτι που θα αναγκάσει την πολιτική ηγεσία να παρέμβει. "Μία άτακτη χρεοκοπία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα ακόμη και έξω από τη ζώνη του ευρώ", αναφέρεται στο εβδομαδίαο δελτίο, στο οποίο υπάρχουν προειδοποιήσεις για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και τις επακόλουθες συνέπειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης