Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε νέο ιστορικό υψηλό οι overnight καταθέσεις των τραπεζών της ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – Ξεπέρασαν τα 500 δισ. ευρώ

Σε νέο ιστορικό υψηλό οι overnight καταθέσεις των τραπεζών της ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – Ξεπέρασαν τα 500 δισ. ευρώ
Σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκαν χθες οι overnight καταθέσεις των τραπεζών της ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντανακλώντας την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία για τη διατραπεζική αγορά, αλλά και για την οικονομία της ευρωζώνης, ειδικά μετά το μπαράζ υποβαθμίσεων από την Standard & Poor’s που έφτασε ακόμη και στο «κατώφλι» του EFSF (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).
Συγκεκριμένα, οι τράπεζες της ευρωζώνης προχώρησαν σε καταθέσεις 501,933 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ με τη μορφή overnight καταθέσεων.
Η τάση της δραματικής αύξησης του δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,που διαρκεί εδώ και αρκετούς μήνες, δείχνει με σαφήνεια ότι οι εμπορικές τράπεζες δεν εμπιστεύονται η μία την άλλη ώστε να δανειστούν στη διατραπεζική και προτιμούν το «ασφαλές καταφύγιο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Για να γίνει αυτό αντιληπτό αρκεί να θυμηθούμε ότι παλαιότερα οι overnight καταθέσεις στην ΕΚΤ δεν ξεπερνούσαν τα 40 με 50 δισ. ευρώ…
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά, οι τράπεζες της ευρωζώνης πήραν τα φτηνά τριετή δάνεια και τα διοχετεύουν πίσω στην ΕΚΤ με την μορφή των overnight καταθέσεων. Επισημαίνουν παράλληλα, ότι οι overnight καταθέσεις έχουν φτάσει πλέον το ύψος των φτηνών δανείων που έδωσε η ΕΚΤ στις τράπεζες στις 21 Δεκεμβρίου (489 δισ. ευρώ)
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου ότι οι τράπεζες που καταθέτουν τα κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ δεν είναι, ως επί το πλείστον, οι ίδιες με τις τράπεζες που δανείστηκαν τον περασμένο μήνα το ποσό - ρεκόρ των 490 δις. ευρώ από την ΕΚΤ με τριετή διάρκεια και επιτόκιο 1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης