Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στα χνάρια της Ελλάδας και η Πορτογαλία - Στο 65% οι πιθανότητες χρεοκοπίας, πάνω από 14% η απόδοση και κοντά στο 50 η τιμή του 10ετούς ομολόγου

 Στα χνάρια της Ελλάδας και η Πορτογαλία - Στο 65% οι πιθανότητες χρεοκοπίας, πάνω από 14% η απόδοση και κοντά στο 50 η τιμή του 10ετούς ομολόγου
Το δρόμο της Ελλάδας φαίνεται ότι ακολουθεί και η Πορτογαλία, εντείνοντας τις ανησυχίες για τη συνολική πορεία της ευρωζώνης, ενώ οι αναλυτές έχουν αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα χρεοκοπίας και της έταιρης χώρας που είναι εντεταγμένη στο μηχανισμό στήριξης.
Μετά την υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο Standard & Poor's, οι επενδυτές πουλούν μαζικά ομόλογα της πορτογαλικής κυβέρνησης, κινήσεις που έχουν μάλιστα ενταθεί στη σκιά της διακοπής των συνομιλιών μεταξύ τραπεζιτών και Ελλάδας στο πλαίσιο του PSI.
Εκτός από την Ελλάδα, μόνο η Πορτογαλία έχει αξιολόγηση "σκουπίδι" για τα ομόλογα της και από τους τρεις οίκους, ενώ και η Citigroup αφαίρεσε από τους δείκτες των ευρωπαϊκών ομολόγων τους πορτογαλικούς τίτλους.
Οι αγορές αποτιμούν την πιθανότητα χρεοκοπίας της Πορτογαλίας στο 65% για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τη διακύμανση των CDS, ενώ οι τιμές των ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο 52 για τα 10ετή. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων διαμορφώνοντας πάνω από το 14%.
Σύμφωνα με την αναλύτρια Elisabeth Afseth, της Investec Capital Markets, η ολοένα και αυξανόμενη πιθανότητα για την χρεοκοπία της ευρωζώνης, πλέον έχει περάσει και στην Πορτογαλία. Εάν η Ελλάδα τελικά χρεοκοπήσει τότε οι ίδιες ανησυχίες θα μεταφερθούν και στην άλλη χώρα που φαίνεται το ίδιο αδύναμη να πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Τότε θα δούμε την κρίση να εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας προχώρησε στην υποβάθμιση του οικονομικού outlook του 2012 λόγω της μεγαλύτερης του αναμενομένου πτώσης της εσωτερικής ζήτησης.
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα η ύφεση το 2012 θα φτάσει το 3,1% αντί 2,2% ενώ για το 2011 σημειώνει πως η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 1,6% αντί 1,9%. Επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης η πορτογαλική κεντρική τράπεζα προβλέπει το 2013 με 0,3%.
«Οι κίνδυνοι για τις τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις είναι ξεκάθαρα καθοδικοί με δεδομένη την επίδραση στις εξαγωγές μίας λιγότερο δυναμικής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, την επίδρασης της πτώση της εσωτερικής ζήτησης λόγω των επιπρόσθετων μέτρων λιτότητας και της άμεσης επίδρασης στο εισόδημα των νοικοκυριών,» αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης