Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

TF Market Advisors: Έστω ότι η συμφωνία για το PSI+ επετεύχθη! Τι θα επακολουθήσει; Βήμα - βήμα η επόμενη μέρα της Ελλάδας, αλλά και πλούσιο παρασκήνιο από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις...

TF Market Advisors: Έστω ότι η συμφωνία για το PSI+ επετεύχθη! Τι θα επακολουθήσει; Βήμα - βήμα η επόμενη μέρα της Ελλάδας, αλλά και πλούσιο παρασκήνιο από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις...
Την επόμενη μέρα για την Ελλάδα, με αιχμή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο αναδιάταξης του χρέους (PSI+) και την επίτευξη συμφωνίας επιχειρεί να σκιαγραφήσει η TF Market Advisors.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, αυτά που αναμένεται να συμβούν τις επόμενες ημέρες και τους ερχόμενους μήνες δεν θα απέχουν πολύ από τα κάτωθι:
Μιας μορφής συμφωνία για το PSI+ θα επιτευχθεί. To Διεθνές Χρηματοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) θα ανακοινώσει αρχικά ότι υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής. Το σχέδιο για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους θα χρειαστεί να επισημοποιηθεί, ενώ η τελική συμφωνία από κάθε πιστωτή - τράπεζα - ομολογιούχο ξεχωριστά θα απαιτηθεί στη συνέχεια. Η είδηση ακούγεται θετική, αλλά θα απαιτηθεί ακόμη ένας μήνας - ίσως και περισσότερο - προκειμένου να εξειδικευθεί και η παραμικρή λεπτομέρεια. Στο μεσοδιάστημα, κάθε Ευρωπαίος ηγέτης θα δηλώσει δημοσίως πόσο μεγάλη και πόσο ιστορική είναι η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, καθώς και ότι οι Ευρωπαίοι πράττουν όσα αποφασίζουν στις Συνόδους Κορυφής που διεξάγουν. Οι εξελίξεις αυτές θα ωθήσουν ανοδικά τις αγορές.
Η βασική προϋπόθεση είναι ότι στο PSI+ πρέπει να συμφωνήσουν οι ισχυρές - μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτό θα γίνει. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι μικρότερες. Προηγουμένως θα έχουν κληθεί να απαντήσουν στο εξής δίλημμα: Ή δέχεστε να συμμετάσχετε στο PSI+, ή αλλιώς χάνετε την εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το πρώτο εμπόδιο, αυτό της συμφωνίας των τραπεζών, θα ξεπεραστεί.
Τι γίνεται όμως με τα hedge funds; Τρεις είναι οι τάσεις που αναμένεται να ακολουθηθούν: "Πόσο πιο κάτω μπορεί να πάει;", "ποια είναι η βάση;" και τέλος "ας παίξουμε".

"Πόσο πιο κάτω μπορεί να πάει;"

Η κατηγορία αυτή αφορά στα funds εκείνα που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας. Εάν η συμφωνία είναι επικερδής, τότε ίσως συμφωνήσουν. Πιθανότατα θα υπάρξουν επιμέρους συμφωνίες.

"Ποια είναι η βάση;"
Η κατηγορία αυτή αφορά στα funds εκείνα που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά CDS.

"Aς παίξουμε"
Η κατηγορία αυτή αφορά στα funds εκείνα που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα μικρής διάρκειας, όπως εκείνα που λήγουν τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2012. Για τα funds αυτά υπάρχει η πιθανότητα να πληρωθούν την ονομαστική αξίας των ομολόγων μέσω της τρόικα.

Τι θα έχουμε μάθει;
Ότι οι τράπεζες κάνουν ότι οι κυβερνήσεις τους ζητούν, ενώ οι κυβερνήσεις βρίσκονται δέσμιες των δικών τους επιθυμιών και των επιθυμιών των funds. Πρόκειται για γεγονότα μη ευχάριστα και όσο κι αν υπάρχουν στο μυαλό αρκετών, η επιβεβαίωσή τους είναι ακόμη πιο αρνητική.
Οι οίκοι αξιολόγησης θα χαρακτηρίσουν τη συμφωνία χρεοκοπία της Ελλάδας γιατί έτσι. Η ISDA (Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων) δεν θα τη χαρακτηρίσουν πιστωτικό γεγονός γιατί δεν είναι. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα τη χαρακτήρισουν haircut ή PSI γιατί έχουν μια τάση αποστροφής όσον αφορά στη χρήση της έννοιας χρεοκοπία.
"Αυτό που πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί είναι η βίαιη χρεοκοπία της Ελλάδας. Για να υπάρξει σύμφωνία για το PSI θα σημειωθούν μεγάλοι εκβιασμοί και πρωτοφανείς απειλές. Διαφορετικά η Ελλάδα θα σταματήσει να καλύπτει τις υποχρεώσεις της και οι αγορές θα αντιδράσουν πολύ άσχημα αυτόματα. Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη και για το λόγο αυτό τράπεζες και κυβερνήσεις θα βρουν έναν τρόπο να ανακοινώσουν ότι υπάρχει συμφωνία. Και τον επόμενο μήνα θα παρέχουν διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία έχει κλείσει... ", καταλήγει η TF Market Advisors.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης