Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εννέα κρίσιμες απαντήσεις σε ερωτήσεις για το PSI και την ελληνική χρεοκοπία – Τι θα σημάνει η αποτυχία και τι θα πρέπει να γίνει με το haircut στα ομόλογα

Εννέα κρίσιμες απαντήσεις σε ερωτήσεις για το PSI και την ελληνική χρεοκοπία – Τι θα σημάνει η αποτυχία και τι θα πρέπει να γίνει με το haircut στα ομόλογα
Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI+) με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Ήδη οι εκπρόσωποι των τραπεζιτών βρίσκονται στην Ελλάδα, όπου και από χτες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του προγράμματος PSI+.
Ωστόσο, ο ορυμαγδός πληροφοριών και διαρροών έχουν δημιουργήσει μία πρωτοφανής σύγχυση για την πορεια της Ελλάδας και των διαπραγματεύσεων, με το bankingnews.gr να σας παρουσιάζει εννέα απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για την κατανόηση των εξελίξεων.
-Ποια είναι τα κύρια σημεία του δυνητικού deal;
Οι ιδιώτες πιστωτές θα δεχτούν 50% haircut στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων. Θα αντικατασταθούν τα παλιά ομόλογα με νέα μεγαλύτερης διάρκειας και μικρότερου επιτοκίου.
-Γιατί το deal είναι σημαντικό;
Το ελληνικό χρέος είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, ακόμη και αν εγκριθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης. Στις 20 Μαρτίου θα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο 14,4 δις. ευρώ, και είναι ακόμη αμφίβολο αν θα επιτευχθεί.
-Τι θα σημάνει μία αποτυχία
Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, προφανώς στις 20 Μαρτίου. Οι πιστωτές, μαζί με τους θεσμικούς ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα καταρτίσουν ένα νέο σχέδιο για την στήριξη της Ελλάδας.
-Γιατί οι ιδιώτες θα πρέπει να συμφωνήσουν για μεγάλες ζημίες
Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί  να αποπληρώσει τα χρέη της, γι’ αυτό και σε περίπτωση που δεν υπάρξει ελάφρυνση, οι συνέπειες που θα προκληθούν μπορεί να είναι είναι εφικτό να ελεγχθούν.
-Μπορεί το deal να είναι εθελοντικό;
Η επιτυχία του deal στηρίζεται στη συμμετοχή της πλειονότητας των πιστωτών όταν αυτοί προσέλθουν εθελοντικά. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί η πληρωμή των CDS. Αυτές όμως οι πληρωμές είναι τεράστιες, με κίνδυνο να προκληθεί αποσταθεροποίηση των αγορών.
-Τι θα γίνει εάν κάποιοι πιστωτές δεν συμμετάσχουν
Η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs). Αυτό θα σημάνει την υποχρεωτική συμμετοχή των πιστωτών, με κίνδυνο και πάλι να ενεργοποιηθούν τα CDS.
-Γιατί κάποιοι να θέλουν να υπονομεύσουν το deal;
Μερικά hedge funds και ιδιώτες έχουν επενδύσει στα CDS, με αποτέλεσμα να προσδοκούν σημαντικά κέρδη από τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Η απόφαση για την ενεργοποίηση των CDS είναι στα χέρια της International Swaps and Derivatives Association (ISDA).
-Πόσα χρήματα χρωστά η Ελλάδα;
Το χρέος της Ελλάδας ξεπερνα το 160% του ΑΕΠ, επίπεδα που θεωρούνται μη βιώσιμα.
-Βοηθά το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθείται;
Μετά από 2 χρόνια αυστηρής και τιμωρητικής λιτότητας, η Ελλάδα ακόμη αντιμετωπίζει υψηλό έλλειμμα. Για να μπορέσει να επιστρέψει σε πρωτογενή ελλείμματα θα πρέπει όμως να επιτευχθεί το εγχείρημα του PSI.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης