Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Καμπανάκι κινδύνου για το PSI από την Bank of Tokyo Mitsubishi και την Bank of New York Mellon– Αισιόδοξες ότι θα τα βρουν Ελλάδα – IIF η Rabobank και η JP Morgan

Καμπανάκι κινδύνου για το PSI από την Bank of Tokyo Mitsubishi και την Bank of New York Mellon– Αισιόδοξες ότι θα τα βρουν Ελλάδα – IIF η Rabobank και η JP Morgan
(upd)Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Bank of Tokyo Mitsubishi-UFJ για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI παραμένει ακόμη χαμηλή, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει.
Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα, με τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί συμφωνία για το PSI και να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Αυτό θα σημάνει πιστωτικό γεγονός θέτοντας σε μεγάλη δοκιμασία την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά ομολόγων.
Η ιαπωνική επενδυτική αναφέρει ότι οι ιδιώτες πιστωτές δέχτηκαν haircut 65-70% στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων, αλλά απορρίπτουν το ελληνικό αίτημα για μείωση του επιτοκίου των νέων ομολόγων κατά 50 μονάδες βάσης. Αν και ήταν να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις την Παρασκευή, είναι Δευτέρα και δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση ακόμη, παρατηρεί η Bank of Tokyo.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Bank of New York Mellon, η οποία προειδοποιεί για την πιθανότητας μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας το Μάρτιο,  την κρίσιμη δηλαδή ημερομηνία πληρωμής του ομολόγου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η έγκριση του δεύτερου πακέτου διάσωσης από το σημερινό Eurogroup θεωρείται απίθανη.
Από τη μεριά της, η Rabobank, θεωρεί ότι τελικά ο συμβιβασμός θα επέλθει, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να υπάρξει μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Η προοπτική καταστροφικών επιπτώσεων, θα φέρει τις δύο πλευρές πολύ κοντά.
Σύμφωνα με την JP Morgan, το ζητούμενη αυτή τη στιγμή είναι αν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει ή όχι τις ρήτρες συλλογικής δράσης, σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ικανοποιητική συμμετοχή των ιδιωτών. Θεωρεί δε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταρρεύσει, και ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα στις επόμενες μέρες.

Δύσκολα θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις

Παρά το γεγονός ότι πολλοί αναλυτές βλέπουν άμεσα να υπάρχει "καπνός" από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και IIF, διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Associated Press, αναφέρουν ότι οι συζητήσεις δεν θα ολοκληρωθούν πριν τα τέλη του μήνα.
Τα εκκρεμή ζητήματα που παραμένουν, όπως το επιτόκιο, είναι πολύ σημαντικά στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία και να προλάβει η Ελλάδα την αποπληρωμή του ομολόγου στις 20 Μαρτίου, διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στάσης πληρωμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης