Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μόνο η Γερμανία μπορεί να σώσει την Eλλάδα και την Ευρωζώνη - Πως μπορεί να το κάνει αυτό; Ιδού ένας οδηγός αναβίωσης του ευρωπαϊκού οράματος...

Μόνο η Γερμανία μπορεί να σώσει την Eλλάδα και την Ευρωζώνη - Πως μπορεί να το κάνει αυτό; Ιδού ένας οδηγός αναβίωσης του ευρωπαϊκού οράματος...
Άρθρο - οδηγό για το πως η Γερμανία μπορεί να σώσει την Ευρωζώνη φιλοξενούν οι Financial Times.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι το εν λόγω άρθρο δεν έχει συνταχθεί από κάποιον συντάκτη της εφημερίδας, αλλά αντίθετα φέρει την υπογραφή του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), Robert Zoellick.
Για σχεδόν 60 χρόνια, ευθύνη της Γερμανίας ήταν να μπορεί να συμμετέχει στη μοντέρνα Ευρώπη. Τώρα όμως, ευθύνη των Γερμανών είναι να αναλάβουν τα ηνία στο μείζον ζητούμενο, ήτοι τη διάσωση της Ευρωζώνης.
"Δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση, αλλά οι Γερμανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να οδηγήσουν εκτός κρίσης την Ευρωζώνη, διασφαλίζοντας παράλληλα την αναβίωσή της", σχολιάζει ο Zoellick.
Κατά τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ευρώπη - έως τώρα - άγεται και φέρεται από τη μία μερική λύση στην άλλη, εξαγοράζοντας ουσιαστικά χρόνο και δίχως να αντιμετωπίζει τα υπάρχοντα προβλήματα.
Η πρόταση της Γερμανίας για την κατάρτιση νέου δημοσιονομικού συμφώνου στην ΕΕ αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αποτελεί ένα σχέδιο μιας ανανεωμένης Ευρώπης που μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με φιλόδοξα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης μεταρρυθμίσεων στα επιμέρους ευρωπαϊκά κράτη. Θετική θεωρείτα και η συμβολή - δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αλλά και τα ανωτέρω βήματα, κατά τον Zoellick, δεν είναι αρκετά, καθώς είναι πολλοί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.
Βασικό ζητούμενο, κατά τον ίδιο, είναι η στήριξη της ανάπτυξης, από κοινού με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η Γερμανία πρέπει να επεκτείνει την πρότασή της για νέο δημοσιονομικό σύμφωνο ως ένα σχέδιο που θα παράσχει κίνητρα, πρωτοβουλίες και στήριξη στις ευρωπαϊκές χώρες... Αλλά και οι ίδιες οι χώρες δεν πρέπει να μένουν στα λόγια, αλλά και να προχωρούν στις αναγκαίες πράξεις...
Στόχος της Γερμανίας θα πρέπει να είναι η διατήρηση των ευρωπαϊκών κρατών υπό καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά και η ίδια ως αντάλλαγμα πρέπει να πει το πολυπόθητο "ναι" στην έκδοση ευρωομολόγου.
"Δεν υπάρχει εύκολη λύση στην ευρωπαϊκή κρτίση χρέους, αλλά χωρίς ξεκάθαρες και σαφείς κινήσεις και πρωτοβουλίες, κανένας σοβαρός κίνδυνος δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ένα πραγματικό σχέδιο αναβίωσης της Ευρώπης θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό...", καταλήγει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης