Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΕΚΤ: Μετά από κάθε υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, το spread αυξανόταν κατά 1% – Οι οίκοι αξιολόγησης έκαναν μεγάλη ζημία στην κλιμάκωση της κρίσης

ΕΚΤ: Μετά από κάθε υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, το spread αυξανόταν κατά 1% – Οι οίκοι αξιολόγησης έκαναν μεγάλη ζημία στην κλιμάκωση της κρίσης
Οι υποβαθμίσεις των χωρών μελών και η αύξηση του κόστους δανεισμού αλληλοτροφοδοτήθηκαν, με το αποτέλεσμα να είναι η επιδείνωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, και στην οποία αναφέρεται ότι κάθε υποβάθμιση προβληματικής χώρας προκαλούσε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην κλιμάκωση της κρίσης, και την μεγέθυνση των προβλημάτων των αδύναμων χωρών, καθώς με τις υποβαθμίσεις τις οποίες ανακοίνωσαν έστρεψαν τα αρνητικά φώτα των αγορών προς το μέρος τους. Αυτές οι εξελίξεις χτύπησαν σφόδρα τις αδύναμες χώρες, ιδιαίτερα καθιστώντας το κόστος δανεισμού τους μην ανεκτό. Μάλιστα, στη μελέτη της ΕΚΤ αναφέρει ότι οι οίκοι αξιολόγησης όχι μόνο δεν ακολούθησαν την αγορά, αλλά την οδήγησαν τροφοδοτώντας το κλίμα αβεβαιότητας και τις αρνητικές συνέπειες των προβλημάτων.
Η ΕΚΤ κατακρίνει πολύ τις επιπτώσεις των αξιολογήσεων των οίκων. Κατά μέσο όρο, υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα από τον οίκο Standard & Poor's σημαινε αύξηση 98 μ.β. στα ελληνικά spreads, 65 μονάδες βάσης στα ιρλανδικά και 33 μονάδες βάση στα πορτογαλικά. Με άλλα λόγια, λειτούργησε σαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, κλιμακώνοντας τις πιέσεις.
Η ΕΚΤ μελέτησε την πορεία της αγοράς ομολόγων από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Αύγουστο του 2011, συμπεραίνοντας ότι και η αύξηση της ζήτησης των γερμανικών ομολόγων ήταν αρκετή ώστε οι οίκοι να κόψουν σε αρνητικό το outlook ορισμένων χωρών όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα.
Ο οίκος S&P μόνο υποβάθμισε την Ελλάδα επτά φορές από τον Ιανουάριο του 2009, από το Α στο CC. Αυτήν την περίοδο το κόστος δανεισμού αυξήθηκε από το 5% στο 35%. Φυσικά και τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν επηρεάσει κι άλλα μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης τροφοδότησαν σημαντική τη μετάδοση της κρίσης.
Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΚΤ, οι αξιολογήσεις της Ελλάδας από τον S&P επηρέασαν κατά το ήμισυ τις αξιολογήσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ενώ οι ελληνικές υποβαθμίσεις από τις Moody's και Fitch, επηρέασαν κατά 30%.
Η μελέτη της ΕΚΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, έχουν εποφεληθεί από την κρίση στις αδύναμες χώρες. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες οι επενδυτές έχουν αρχίσει να πληρώνουν για να δανείσουν τη Γερμανία και την Ολλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης