Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ρυθμίσεις δανείων σε υπερχρεωμένες εισηγμένες – Υπάρχουν ελπίδες επιβίωσης ή μήπως θα χρειαστούν και νέες;

Ρυθμίσεις δανείων σε υπερχρεωμένες εισηγμένες – Υπάρχουν ελπίδες επιβίωσης ή μήπως θα χρειαστούν και νέες;
Θα χρειαστεί βελτίωση ταμειακών ροών και σημαντική κερδοφορία από τις εισηγμένες προκειμένου να γίνει καλύτερη η εικόνα των λογιστικών καταστάσεων
Η κρίση αλλά και τα μεγάλα σχέδια κάποιων εισηγμένων που δεν καρποφόρησαν δημιούργησαν δεκάδες εισηγμένες με μεγάλα ανοίγματα τα οποία ήταν αδύνατο να κλείσουν.
Πολλές εισηγμένες εδώ και χρόνια «χτυπάνε» την πόρτα των τραπεζών και ζητούν ρύθμιση των δανείων με καλύτερους όρους σε μία προσπάθεια να αφαιρέσουν ένα από τους πολλούς πονοκεφάλους που έχουν.
Το ερώτημα βέβαια που δημιουργείται είναι αν μετά τις ρυθμίσεις υπάρχουν ελπίδες επιβίωσης ή και ανάκαμψης.
Κάποιες εισηγμένες πλήρωσαν ακριβά τον υπερδανεισμό τους χάνοντας περιουσιακά στοιχεία, ενώ κάποιοι μέτοχοι έχασαν και τις εταιρείες τους.
Το τελευταίο διάστημα γίνονται ανακοινώσεις από εισηγμένες για επιτυχή διαπραγμάτευση με τα πιστωτικά ιδρύματα, με κάποιες από αυτές να κάνουν λόγο για νέα σελίδα και άνοιγμα νέων προοπτικών.
Η Βιοτέρ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σε συνεννόηση με τις τράπεζες για οριστική ρύθμιση των δανείων της.
Μάλιστα αναφέρει πως υπό προϋποθέσεις δύναται σε βάθος επταετίας να έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.
«Με τη συμφωνία επιδιώκεται η πλήρης εξυγίανση της χρηματοοικονομικής θέσης και η υγιής ανάπτυξη της εταιρείας.
Μια νέα σελίδα ανοίγει για την 50ετή ιστορία της Βιoτέρ», αναφέρει η διοίκηση.
Αυτό που δεν ανέφερε η εταιρεία αλλά αναγράφεται στα θέματα ημερήσιας διάταξης της έκτακτης γενικής συνέλευσης είναι πως θα μεταβιβαστούν 23 ακίνητα που διαθέτει σε πιστωτές.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 είχε μηδενικό σχεδόν τζίρο, 3,6 εκατ. ευρώ ζημιές, 147,3 εκατ. ευρώ συνολικές υποχρεώσεις εκ των οποίων 126,8 εκατ. ευρώ τραπεζικές και αρνητική κατά 57 εκατ. ευρώ καθαρή θέση.
Το ερώτημα είναι λοιπόν πως θα μπορέσει να δημιουργήσει τζίρο, πως θα χρηματοδοτήσει τις εργασίες και πως θα βελτιώσει την καθαρή της θέση.
Η Λιβάνης επίσης ανακοίνωσε πως υπέβαλε αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες και περιλαμβάνει η συμφωνία ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες, Ελληνικό Δημόσιο και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.
Αυτό που δεν ανέφερε η εταιρεία είναι σε ποιον θα καταλήξει το ακίνητο που διαθέτει στην Οδό Σόλωνος.
Στο εξάμηνο είχε πωλήσεις 1,19 εκατ. ευρώ και ζημιές 1,3 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ήταν στα 19,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 14,6 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση ύψους 5,1 εκατ. ευρώ.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα αυξήσει τις πωλήσεις της, ώστε να δημιουργήσει κέρδη και ταμειακές ροές για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Η Σφακιανάκης ρύθμισε ξανά τα δάνειά της με τις τράπεζες και συγκεκριμένα ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 292 εκατ. ευρώ.
Στο εξάμηνο είχε πωλήσεις 142,9 εκατ. ευρώ και ζημιές 3,9 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο εμφάνισε μικρά κέρδη.
Η καθαρή θέση ήταν αρνητική κατά 80,7 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 403 εκατ. ευρώ.
Θα γίνει αύξηση κεφαλαίου 5 εκατ. ευρώ, αλλά είναι μικρή για να δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές όπως για παράδειγμα ενίσχυση της καθαρής θέσης.
Θα πρέπει λοιπόν στη χρήση 2017, 2018 αλλά και στις επόμενες να δείξει μεγάλη κερδοφορία με καλές ταμειακές ροές ώστε να γίνει μείωση του υπερβολικού δανεισμού.
Η Creta Farms επίσης ανακοίνωσε νέα αναδιάρθρωση του δανεισμού με καλύτερους όρους, ήτοι σημαντική μείωση επιτοκίου και μεταφορά μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου στο τέλος τετραετίας.
Η εταιρεία έχει σημαντικά σχέδια που θέλει να υλοποιήσει (είσοδο στην αγορά γύρου και νέα προϊόντα) και προβλέπει χρηματοδότηση των σχεδίων από την εξοικονόμηση τόκων.
Για τη χρήση 2017 προβλέπει αύξηση τζίρου και βελτίωση EBITDA.
Στο εξάμηνο είχε πωλήσεις 49,7 εκατ. ευρώ και οριακή κερδοφορία από ζημιές, ενώ η καθαρή θέση ήταν στα 12 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές υποχρεώσεις στα 150,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές περίπου τα 112 εκατ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι αν μπορεί η εισηγμένη να μειώσει τα κόστη της, να βελτιώσει την κερδοφορία και να δημιουργήσει καλές ταμειακές ροές ώστε να ρίξει τον δανεισμό της.
Η Pasal επίσης συμφώνησε με πιστωτές και θα γίνει διαγραφή χρεών, ενώ θα χάσει ακίνητα.
Το ερώτημα είναι τι θα μείνει στην εταιρεία μετά τις πωλήσεις ακινήτων και που θα βρίσκεται ο δανεισμός.
Καλή συμφωνία με τις τράπεζες πέτυχε η ΑΝΕΚ, με αποτέλεσμα να εμφανίσει σημαντικά έκτακτα κέρδη και βελτίωση καθαρής θέσης από τη διαγραφή τόκων.
Ωστόσο οι συνολικές υποχρεώσεις παραμένουν υψηλές και συγκεκριμένα ανέρχονται στα 320 εκατ. ευρώ.
Από τα παραπάνω παραδείγματα και με βάση τις λογιστικές καταστάσεις προκύπτει πως παρά τη ρύθμιση, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης