Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στη γωνία περιμένουν την ΕΚΤ Ιρλανδία και Πορτογαλία - Εαν η ΕΚΤ συμμετάσχει στο ελληνικό PSI+ τότε θα ζητήσουν και οι ίδιες κούρεμα

Στη γωνία περιμένουν την ΕΚΤ Ιρλανδία και Πορτογαλία - Εαν η ΕΚΤ συμμετάσχει στο ελληνικό PSI+ τότε θα ζητήσουν και οι ίδιες κούρεμα
Στη γωνία περιμένουν την ΕΚΤ οι άλλες δύο χώρες που έχουν μπει στο μηχανισμό στήριξης, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να "κουρέψουν" κι αυτές μέρος του χρέους τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν, η στάση της ΕΚΤ στο ελληνικό PSI+ θα κρίνει πολλά για τη διαχείριση του χρέους και από τις άλλες δύο χώρες. Η τακτική που θα ακολουθηθεί από τις κυβερνήσεις θα αφορά τα κρατικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ μέσω της δευτερογενούς αγοράς, σε τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία. Εάν τεθούν προς ανταλλαγή ή επαναγορά χωρίς η ΕΚΤ να αποζητά το κέρδος αν τα ρευστοποιήσει στη λήξη τους, τότε οι δύο χώρες μπορούν να "κουρέψουν" μέρος του χρέους τους χωρίς να έχει επισημοποιηθεί η διαδικασία της αναδιάρθρωσης, αναφέρουν οι αναλυτές.
Ήδη στην Πορτογαλία έχουν αυξηθεί τα αιτήματα που ζητούν από την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί τα χρέη της χώρας αντί να αποδεχθεί τα μέτρα αυστηρής λιτότητας. Μάλιστα, τα επιχειρήματα έχουν αρχίσει να τείνουν προς το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία μετά από 2 χρόνια προσαρμογής βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία.
Επιπλέον, και οι Ιρλανδοί έχουν δηλώσει ότι εφόσον η ΕΚΤ δεχθεί να κάνει «ειδική παραχώρηση» στην Ελλάδα και να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τότε και η Ιρλανδία θα ζητήσει «ανάλογες παραχωρήσεις»!
Ήδη η Societe Generale έχει αναφέρει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Πορτογαλία «θα ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας». Και προβλέπει πως όσο κι αν ακολουθηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα – «συνταγή» για την Πορτογαλία που έχουν «συγγράψει» ΕΕ και ΔΝΤ, είναι μάλλον απίθανο η χώρα να επιστρέψει στις αγορές για χρηματοδότηση το 2013, καθώς για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η απόδοση στο 10ετές ομόλογο της χώρας να μειωθεί σημαντικά από το σημερινό επίπεδο του 16,7%.
Η Societe Generale «βλέπει» πως ακόμα κι αν η πορτογαλική κυβέρνηση επιμείνει στις προσπάθειές της και εφαρμόσει τις ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη λιτότητα το 2012, ο κίνδυνος παραμένει: το πρόγραμμα να είναι επιτυχημένο αλλά σε τελική ανάλυση να μην είναι αρκετό. Κάτι που θα αφήσει τον πρωθυπουργό Κοέλιο με μόνο δύο επιλογές: ή ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης ή ένα PSI «α-λα-Γκρέκα».
Πάντως σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρόθεση Ιρλανδίας και Πορτογαλίας να ζητήσουν ανάλογη απομείωση του δικού τους χρέους, εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους διότι σε περίπτωση περίπτωση που οι δύο χώρες κυνηγήσουν το δικό τους "κούρεμα", αυτομάτως τότε η ΕΚΤ θα σκληρήνει τη στάση της προς την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με διαρροές οι δύο χώρες είναι έτοιμες να θέσουν το συγκεκριμένο ζήτημα επί τάπητος, ενώ τονίζεται ότι έχουν ήδη έτοιμο σχέδιο συντονισμένης δράσης για να ασκήσουν πιέσεις ως προς την άμεση εφαρμογή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης