Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Eπιτελικό όργανο για την προώθηση των ξένων επενδύσεων συστήνει η Κυβέρνηση

 Eπιτελικό όργανο για την προώθηση των ξένων επενδύσεων συστήνει η Κυβέρνηση
Νέα επιτελική ομάδα για να ξεμπλοκάρουν οι άμεσες ξένες επενδύσεις και να περιοριστεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, συστήνει σύμφωνα με πληφορορίες η  κυβέρνηση.
Την ομάδα Συμβούλων που θα αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό θα στελεχώνουν ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες και γενικοί γραμματείς υπουργείων, εκπρόσωποι  παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων κ.α...
Έργο του νέου επιτελικού οργάνου  είναι:
Η άμεση διερεύνηση των ξένων  ου ενδιαφέρονται για επενδυτικά ανοίγματα στην χώρας μας ή σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την ελληνική αγορά  ως «ορμητήριο» για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους, στην ευρύτερη περιοχή.
Η κατηγοριοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων ανάλογα με τους τομείς  ενδιαφέροντος (  τουρισμός,  ενέργεια, τρόφιμα, ποτά, εμπόριο, real estate, άλλοι κλάδοι κλπ)  και την παρουσία που θέλουν να αναπτύξουν στην ελληνική αγορά.
Αναλυτική παρουσίαση στους ενδιαφερόμενους του νέου επενδυτικού νόμου
Κατάρτιση ειδικού νομοσχεδίου μέσω του οποίου θα αίρονται τυχόν νομικά  εμπόδια που θα μπλοκάρουν τις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες.  
Κατά  τις πληροφορίες, την ιδέα για την σύσταση αυτής της ομάδας έδωσε στην κυβέρνηση η πληθώρα των ξένων επενδυτών οι οποίοι με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην χώρα μας προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα μεταφέροντας τα κεφάλαια που διαθέτουν στο εξωτερικό. Απαίτησαν όμως να μειωθούν οι  φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις.Κάποιοι μάλιστα επενδυτές, φάνηκαν  διατεθειμένοι ακόμη και να δανείσουν την χώρα μας, οι οποίοι πριν από λίγους μήνες  πόνταραν στην χρεοκοπία της Ελλάδας.Τα  ποσά που προσέφεραν ξεπερνούσαν ακόμη και το ύψος των κεφαλαίων που θα λάβει συνολικά η χώρας μας από  την Τρόικα των δανειστών ( Ε.Ε – ΔΝΤ) που φθάνουν τα 110 δις. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες,  περισσότεροι από 60 επενδυτικοί οίκοι αλλά και  εταιρίες « private equity» έχουν αποστείλει επιστολή προσωπικά  στον Πρωθυπουργό εκφράζοντας την επιθυμία να βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα.
Κάποιοι άλλοι επενδυτές, έχουν αποστείλει  αντίστοιχες επιστολές στον Γιώργο Παπακωνσαντίνου και στην Λούκα Κατσέλη εκφράζοντας ενδιαφέρον για τις μορφές ενίσχυσης που θα προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος καθώς και για την απλοποίηση του συστήματος  ίδρυσης μίας εταιρίας στην Ελλάδα.
Κεντρικό σημείο προβληματισμού για τους ξένους επενδυτές αποτελεί το φορολογικό περιβάλλον  και θέτουν ως προυπόθεση για παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα τη  μείωση των συντελεστών φορολόγησης.
Η κυβέρνηση αξιολογεί όλες  αυτές τις προτάσεις  προκειμένου να διακρίνει τις σοβαρές και να απορρίψει αυτές που προέρχονται  από άγνωστους επενδυτικού οίκους που ενδεχομένως να αποτελούν πρωτοβουλίες θρασύτατων απατεώνων.            
Από αυτές δηλαδή που συναντά κανείς σε τριτοκοσμικές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η εταιρία με την επωνυμία «Hayman Private Equity LLC» με έδρα τις ΗΠΑ. Εν λόγω εταιρία βομβάρδιζε από τον Φεβρουάριο το Μέγαρο Μαξίμου ( σ.σ. ενέτεινε τις προσπάθειές  της  μετά το μπαράζ  των υποβαθμίσεων που δέχθηκε η χώρα μας)  ότι προσφέρεται να διαθέσει κεφάλαια άνω των 20 δισ. ευρώ.
Αν΄αυτού  ζητούσε επιτόκιο  δανεισμού 4,25%  με το  spread να διαμορφώνεται  μόλις πάνω από το  1,25% (!)  όταν η  σπέκουλα στα ελληνικά ομόλογα είχε οδηγήσει τα spread σε επίπεδα άνω του 8%!.         
Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν και άλλες τέτοιου είδους προσφορές... Εταιρία, προσέφερε πριν από ενάμιση μήνα 5 δισ. ευρώ εντελώς δωρεάν στο ελληνικό δημόσιο, ζητώντας όμως από τους επιτελείς της κυβέρνησης να απαντήσουν στο αίτημα μέσω αλληλογραφίας, αποστέλοντας ένα αντίγραφο ταυτότητος ή διαβατηρίου, για να διαπιστωθεί η γνησιότητα του προσώπου που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο.
«Λαγούς με πετραχείλια» έταξε στην κυβέρνηση private equity προκειμένου να φέρει ποσότητα χρυσού αξίας 10 δις. ευρώ στην Ελλάδα...  Η «πρόταση» προέβλεπε μάλιστα το φορτίο χρυσού να παραδοθεί σε ελληνική πρεσβεία της Λατινικής Αμερικής, όπου θα γινόταν και η ανταλλαγή με τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου!
Βέβαια η συναλλαγή δεν προχώρησε, καθώς έγινε αμέσως αντιληπτό ότι επρόκειτο για προσπάθεια νομιμοποίησης παράνομων δραστηριοτήτων.

Τι μπλοκάρει σήμερα τις επενδύσεις   

Η χώρα έχει δυσφημιστεί -για πολλούς λόγους αλλά και- από τις απανωτές ανατροπές στο φορολογικό σύστημα (έκτακτες εισφορές κλπ)
Το ασταθές φορολογικό πλαίσιο "στιγματίζεται" από υψηλή φορολογία στα μερίσματα (έως 45%), ακυρώνοντας επικοινωνιακά τα κίνητρα για επανεπένδυση των κερδών.
Ο Αναπτυξιακός νόμος και το νέο ΕΣΠΑ δεν έχουν ακόμα "τρέξει".
Η διαφθορά, η πολυνομία και η γραφειοκρατία μαζί με τα  τοπικά συμφέροντα μπλοκάρουν τις περισσσότερες  επενδύσεις.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης