Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Όλο και πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ» η Ελλάδα - «Το ερώτημα δεν είναι αν θα εγκριθεί το δεύτερο πακέτο, αλλά τι θα συμβεί όταν αποτύχει» - Η Ελλάδα δεν έπεισε στο Eurogroup - Γιατί δεν την αφήνουν να βγει από το ευρώ

«Όλο και πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ» η Ελλάδα - «Το ερώτημα δεν είναι αν θα εγκριθεί το δεύτερο πακέτο, αλλά τι θα συμβεί όταν αποτύχει» - Η Ελλάδα δεν έπεισε στο Eurogroup - Γιατί δεν την αφήνουν να βγει από το ευρώ
«Οι απαιτήσεις των ευρωπαίων αντανακλούν το ρήγμα στην εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, η οποία εκτιμά επίσης ότι σκέψεις όπως «η δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την εγγυημένη αποπληρωμή των τόκων στους δανειστές της Ελλάδας εξετάζονται σοβαρά παρά το ότι προκάλεσαν οργή στους Έλληνες πολιτικούς που θεωρούν την πρόταση ως απώλεια κυριαρχίας».
Στο εκτενέστατο δημοσίευμα για το χθεσινό Εurogroup, η Wall Street Journal αναφέρεται στις απαισιόδοξες προοπτικές της Ελλάδας υπογραμμίζοντας ότι «τα συνδικάτα της χώρας βρίσκονται στα όπλα μετά τις νέες περικοπές».
Ο αρθρογράφος εκτιμά μάλιστα ότι ακόμα κι αν ολοκληρωθεί η διπλή συμφωνία για το νέο δάνειο και την αναδιάρθρωση του χρέους «τόσο η Αθήνα όσο και η ευρωζώνη θα βρεθούν αντιμέτωπες με παλιές και νέες προκλήσεις».
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο πέμπτο έτος συνεχούς ύφεσης «μοιάζει απίθανο» να επιλύσει τα προβλήματά της παρά τα μέτρα λιτότητας, ενώ τονίζει ότι όσο περνάει ο χρόνος μειώνεται το κόστος για τους ευρωπαίους εταίρους της αποχώρησης της χώρας από το ευρώ.
«Το σημαντικό ερώτημα δεν είναι αν θα εγκριθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης αλλά τι θα συμβεί όταν και αυτό αποτύχει καθώς σίγουρα θα συμβεί αυτό» δηλώνει ο Μουζτάμπα Ράχμαν πρώην αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναλυτής του αμερικανικού ινστιτούτου Eurasia Group.
Σε άλλο μήκος κύματος, αλλά σε αρνητικού τόνους είναι και τα δημοσιεύματα άλλων μεγάλων ΜΜΕ και πρακτορείων, τα οποία χρησιμοποιούν δράσεις, όπως «η Ελλάδα δεν έπεισε», «νέο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων», «απόρριψη της ελληνικής συμφωνίας» και «το Εurogroup φρενάρει το δάνειο» κ.ά.
Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι «η Ελλάδα συνάντησε κάθετη άρνηση από την Ευρώπη ως προς το νέο δανειακό πακέτο» προτάσσοντας τις εμφατικές δηλώσεις του επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «χωρίς εφαρμογή μέτρων δεν υπάρχει αποταμίευση χρημάτων».
Το ίδιο δημοσίευμα τονίζει ότι «η άρνηση για το πακέτο των 130 δισ. ευρώ αντικατοπτρίζει την απογοήτευση της Ευρώπης έναντι των διαξιφισμών των ελλήνων πολιτικών και της πιθανότητας να μην περάσουν σε νόμο τα δημοσιονομικά μέτρα που υποσχέθηκαν».
Στο δημοσίευμα αναπαράγονται οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φριντέν ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο "παρά πέντε"  αλλά στο "και μισή"» και του επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου Pimco Μοχάμεντ Ελ Εριάν ότι «αυτοί που κατέληξαν σε αυτή τη συμφωνία (με την τρόικα) θα δυσκολευτούν πολύ να την ''πουλήσουν'' στο εκλογικό τους σώμα».
Το Reuters επισημαίνει ότι «οι υπουργοί της ευρωζώνης ζήτησαν νέα μέτρα και την υπερψήφιση των σχετικών νόμων από το Κοινοβούλιο προκειμένου να δοθεί η νέα βοήθεια».
Η γαλλική Le Monde σημειώνει ότι η Ευρώπη «έδωσε νέο τελεσίγραφο στην Αθήνα για το δεύτερο πακέτο στήριξης» προσδιορίζοντας επακριβώς ότι «μέχρι την προσεχή Κυριακή θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα λιτότητας που συμφωνήθηκαν με την τρόικα την Πέμπτη».
«Οι πολιτικοί συμφώνησαν για τα νέα μέτρα, η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή» εκτιμά η γαλλική Le Figaro.
Σύμφωνα με την ιταλική Corriere della sera η συμφωνία που παρουσίασε η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έγινε δεκτή και «το Εurogroup φρέναρε το δάνειο».
Οι New York Times μιλούν για πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που, όμως, «δεν έχει ως στόχο να σώσει την Ελλάδα, αλλά τις τράπεζες».

Γιατί Μέρκελ και Σαρκοζί δεν αφήνουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, σύμφωνα με την Les Echos


Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos υπογραμμίζει ότι «είναι πολύ πιθανό μια μέρα η Ελλάδα να βγει από το ευρώ εάν λάβουμε υπόψη την λάθος διάγνωση των ηγετών της ευρωζώνης στην αρχή της Ελληνικής κρίσης. Οι εταίροι της Αθήνας αγνόησαν την αφερεγγυότητα και εκτίμησαν ότι με μια δραστική λιτότητα η χώρα θα έβγαινε από την κρίση. Επιμένουν, υπογράφουν εξάλλου και δεσμεύονται με ένα δεύτερο σχέδιο βοήθειας 130 δισ. ευρώ που συνοδεύεται από νέα μέτρα λιτότητας ..
Ποιος μπορεί να πει ότι η αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να κρατήσουν την Ελλάδα στην ζώνη του Ευρώ, και γενικότερα να διατηρήσουν την ευρωζώνη ενωμένη δεν είναι πλήρης;
Οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ παραμένουν τεράστιες και ανυπολόγιστες ακόμα και αν οι τράπεζες έχουν εγκαταλείψει ένα μέρος των αξιώσεων τους.
Ο Πατρίκ Αρτουά διευθυνής έρευνας και οικονομικών σπουδών της Νατιξίς επιβεβαίωνε την Τετάρτη μπροστά στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της γερουσίας ότι οι ασφαλιστικές χωρίς να μιλάμε για την ΕΚΤ έχουν ακόμα στα χέρια τους 220 δισ. ευρώ ελληνικό χρέος!
Και αν ακόμη η οικονομική λογική θέλει την Ελλάδα ή την Πορτογαλία να σπάνε τα δεσμά του ενιαίου νομίσματος που υπονομεύει την ανάπτυξη τους ποιος μπορεί να επιβεβαιώσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα θελήσουν να πράξουν το ίδιο;
Ήταν ανήσυχοι στην αρχή της κρίσης για μια μετάδοση γιατί να είναι λιγότερο τώρα;
Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, που πολλοί μετριάζουν, ποιος μπορεί να πει ποιο θα είναι το οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης για την ΕΕ;
Το βράδυ της Δευτέρας η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκαν δίπλα δίπλα στην τηλεόραση για να δείξουν στην κοινή γνώμη των χωρών τους ότι είναι οι πιο κατάλληλοι για να βγάλουν την Ευρώπη από την κρίση.
Μπορούμε να πιστεύουμε ότι αυτοί οι δύο ηγέτες που ισχυρίζονται ότι συνέβαλλαν στο να αποφύγει η ευρωζώνη το χείλος του γκρεμού θα πάρουν το ρίσκο να αφήσουν την Ελλάδα να την εγκαταλείψει μερικούς μήνες πριν από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις;
Από την αρχή της κρίσης οι Ευρωπαίοι κράτησαν τις δεσμεύσεις τους. Όχι χωρίς δισταγμούς όχι χωρίς λάθη. Άλλα κατάφεραν να διατηρήσουν την συνοχή της ζώνης του ευρώ και εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο και λογικό…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης