Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιοι έχουν δανείσει 2,6 τρις δολ. σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία;

Ποιοι έχουν δανείσει 2,6 τρις δολ. σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία;
Προς αναζήτηση της πηγής των δανείων ύψους 2,6 τρις δολαρίων βρίσκεται η επενδυτική κοινότητα. Δάνεια που έχουν χορηγηθεί στους δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, από ξένες τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και έχουν προκαλέσει πανικό στους επενδυτές, υπό το φόβο του χαρακτηρισμού τους ως «τοξικά»....

Το πρόβλημα ωστόσο είναι η ταυτότητα των δανειστών, καθώς το τελευταίο διάστημα οι φημολογίες περί εκθέσεων των τραπεζών σε κρατικό χρέος, και όχι μόνο, γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Ένας μάλιστα από τους λόγους ανόδου του διατραπεζικού επιτοκίου, euribor, είναι και αυτός.
Μπορεί η διαφάνεια των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων να είναι ακόμη σε πολύ πρώιμα στάδια, ωστόσο, πολλές πληροφορίες σχετικά με την έκθεση των τραπεζών στις τρεις χώρες έχουν έλθει στο φως. Σύμφωνα με αυτές, η Deutsche Bank έχει αναφέρει ότι κατέχει περίπου 500 εκατ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, αλλά δεν έχει καμία συμμετοχή στο χρέος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Επιπλέον, δεν έχει προσδιορίσει ούτε και τις χορηγήσεις της σε τράπεζες των τριών χωρών ή σε επιχειρήσεις.
Μία άλλη γερμανική τράπεζα, η οποία τώρα δηλώνει ως έδρα της το Δουβλίνο, η Depfa, είναι από τις λίγες που έχει ανακοινώσει τις θέσεις της, και συμπίπτουν στους «διαδρόμους» της αναζήτησης των εν δυνάμει τοξικών 2,6 τρις δολαρίων. Η παρ’ ολίγον χρεοκοπημένη στα τέλη του 2008, Depfa, και μητρική της Hypo Real Estate Holding, κατέχει περίπου 80,4 δισ. ευρώ ομολόγων της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας. Στο ποσό αυτό, εικάζεται από τους αναλυτές ότι συμμετέχει και η Hypo Real Estate Holding (η οποία μάλιστα είχε εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στην υπόθεση των δανείων subprimes των ΗΠΑ). Αναλυτές της Royal Bank of Scotland θεωρούν ότι η έκθεση πολλών τραπεζών είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύουν οι επενδυτές.
Σύμφωνα με τη Royal Bank of Scotland τα περίπου 2,2 τρις ευρώ που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, μοιράζονται σε 567 δισ. ευρώ σε κυβερνητικά ομόλογα, σε 534 δισ. ευρώ σε μη τραπεζικές εταιρείες και περίπου 1 τρις ευρώ σε τράπεζες. Μόλις η κρίση άρχισε να ξεσπά στην Ελλάδα, περισσότερα από 1,5 τρις ευρώ είχαν δανειστεί στην Ισπανία και τον ιδιωτικό της τομέα, από 338 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Τέλος, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, αν και οι τράπεζες της κάθε χώρας κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εθνικών χρεών, σύμφωνα με τη Royal Bank of Scotland, οι τράπεζες της Γαλλίας έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, ήτοι 229 δισ. ευρώ. Οι γερμανικές τράπεζες βρίσκονται στη δεύτερη θέση με έκθεση 226 δισ. ευρώ, ακολουθούν οι βρετανικές και οι ολλανδικές τράπεζες με έκθεση 100 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν οι αμερικανικές με έκθεση 54 δισ. ευρώ και οι ιταλικές με 31 δισ. ευρώ.

Analyst
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης