Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Απέτυχε η προσπάθεια έκδοσης ομολόγων διασποράς – Οι έλληνες ομογενείς των ΗΠΑ είπαν όχι στον δανεισμό της Ελλάδος – Δεν συγκεντρώνονταν ούτε 50 εκατ δολ – Το αρχικό πρόγραμμα ήταν 3 δις – Το Ισραήλ κάλυψε ήδη τα 50 δις δολ

Απέτυχε η προσπάθεια έκδοσης ομολόγων διασποράς – Οι έλληνες ομογενείς των ΗΠΑ είπαν όχι στον δανεισμό της Ελλάδος – Δεν συγκεντρώνονταν ούτε 50 εκατ δολ – Το αρχικό πρόγραμμα ήταν 3 δις – Το Ισραήλ κάλυψε ήδη τα 50 δις δολ
Η προσπάθεια έκδοσης ομολόγων διασποράς απέτυχε καθώς λόγω της κρίσης χρέους και του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδος οι ομογενείς στις ΗΠΑ δεν δέχθηκαν να δανείσουν την Ελλάδα και δικαιολογημένα προφανώς.

Να σημειωθεί ότι το σήριαλ του ομολόγου διασποράς ξεκινάει από το 2010 και τότε ο στόχος ήταν να εκταμιευθούν 500 εκατ δολάρια έναντι προγράμματος 3 δις δολαρίων.
Όμως από τις απόπειρες που είχαν υπάρξει δεν συγκεντρώνονταν ούτε 50 εκατ δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα του Ισραήλ δηλαδή ομολόγων διασποράς είναι συνολικά 50 δις δολάρια και καλύπτεται σχεδόν πάντα.
Λόγω της υψηλής αβεβαιότητας και της σημαντικής επιδείνωσης στις συνθήκες των κεφαλαιαγορών, έχει αναβληθεί η εγγραφή μας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), για την έκδοση ομολόγων της διασποράς  αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η αίτηση στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε κατατεθεί από τον Μάρτιο του 2011, αλλά η διαδικασία είχε τεθεί στον πάγο μετά την έναρξη των συζητήσεων για το haircut στα ελληνικά ομόλογα.
Ορισμένοι αναλυτές στην Αθήνα αμφισβητούν το ενδεχόμενο επιτυχίας των ομολόγων διασποράς, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί εν μέσω διαπραγματεύσεων για το PSI και του φόβου ότι τελικά η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου με την οποία υπενθυμίζει ότι από το φθινόπωρο του 2010, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε προαναγγείλει την έκδοση των ομολόγων της διασποράς με στόχο την άντληση κεφαλαίων από τη μεγάλη ομογένεια στο εξωτερικό.
Ο βουλευτής είχε απευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να ενημερωθεί που βρίσκεται η υπόθεση αυτή, αν υπάρχει απάντηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για να προχωρήσουμε στην έκδοση ομολόγων που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και αν έχει υποβληθεί αίτηση για την έκδοση ομολόγων και σε Έλληνες της Αυστραλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης