Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Juncker: Στο Eurogroup της Δευτέρας οι αποφάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας - Βενιζέλος: Πιθανότατα στις 20/2 η ανακοίνωση του PSI - Ζητούν δεσμεύσεις και από τη νέα κυβέρνηση

Juncker: Στο Eurogroup της Δευτέρας οι αποφάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας - Βενιζέλος: Πιθανότατα στις 20/2 η ανακοίνωση του PSI - Ζητούν δεσμεύσεις και από τη νέα κυβέρνηση
(upd2) Για το Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου μετατίθενται οι αποφάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του, J. C. Juncker, μετά το πέρας της αποψινής τηλεδιάσκεψης.
O Juncker εμφανίστηκε βέβαιος για τη λήψη οριστικών αποφάσεων από την πλευρά των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο ερχόμενο Eurogroup και έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής πλευράς και τρόικας.
Ελληνική κυβέρνηση και τρόικα κατέληξαν σε συμφωνία για τα 325 εκατ. ευρώ που υπολείπονταν, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ανακοινώνοντας παράλληλα πως η τρόικα ολοκλήρωσε και παρουσίασε στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, ο Juncker επισήμανε πως απομένουν μερικά τεχνικής φύσεως ζητήματα που χρήζουν συζήτησης.
Εστιάζοντας στις επιστολές που απέστειλαν προς τους εταίρους οι κ. κ. Αντ. Σαμαράς και Γ. Παπανδρέου, με τις οποίες δεσμεύονται για την τήρηση του νέου Μνημονίου, ο Juncker δήλωσε "πως λάβαμε ισχυρές δεσμεύσεις από την Ελλάδα και τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα".
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ανέφερε πως αρκετά σημαντικά θέματα έχουν διευθετηθεί, αφού οι πολιτικοί αρχηγοί απέστειλαν τις γραπτές δεσμεύσεις και αποσαφηνίστηκαν τα 325 εκατ. ευρώ που υπολείπονταν.
Όπως δήλωσε ο υπουργός, εάν το Eurogroup της Δευτέρας ανάψει το πράσινο φως για τη νέα δανειακή σύμβαση, τότε είναι πιθανό την ίδια ημέρα να υπάρξει και η επίσημη ανακοίνωση των όρων του PSI+.
O κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε πως την ερχόμενη Κυριακή θα συνεδριάσει και το Euro Working Group, ενώ τόνισε πως στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε ευρέως η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Μάλιστα, επισήμανε πως οι Ευρωπαίοι ζητούν διαβεβαιώσεις και από τη νέα κυβέρνηση - που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου - πως θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.
"Δεν βοηθούν όσοι μιλούν για χρεοκοπία της Ελλάδας και επιστροφή της χώρας στη δραχμή" τόνισε κατηγορηματικά ο υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα πως "από εμάς εξαρτάται το αν θα πετύχουμε".
Την ίδια ώρα, άλλες ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν πως η τρόικα απαιτεί μόνιμη παρουσία στην Αθήνα για την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Υπό το βάρος των σεναρίων για μετάθεση της νέας δανειακής σύμβασης μετά τις εκλογές η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για την Ελλάδα - Κλείνει το PSI+ - Επί τάπητος τα μέτρα του νέου Μνημονίου και οι γραπτές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών

Και το ελληνικό θρίλερ συνεχίζεται... Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, αντί του Eurogroup, την ώρα που νέες πληροφορίες θέλουν την Ευρώπη να προσανατολίζεται σε αναβολή της δεύτερης δανειακής σύμβασης της Ελλάδας για μετά τις εκλογές του Απριλίου.
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώνονται για τα νέα μέτρα και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο Μνημόνιο.
Τα φετινά πρόσθετα μέτρα υπολογίζονται σε 3,2 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει μέτρα ύψους 14,2 δισ. ευρώ στη διετία 2012- 2014, με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο της λήψης πρόσθετων μέτρων στη σκιά της βαθιάς ύφεσης που έκλεισε στο 6,8% του ΑΕΠ το 2011.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, στη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης αναμένεται να αποσαφηνιστούν όλα οι τελευταίες λεπτομέρειες για το PSI+.
Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης θα τεθούν και οι γραπτές δεσμεύσεις που απέστειλαν προς τους εταίρους οι κ. κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς, με τις οποίες και δεσμεύονται για την πιστή τήρηση των όσων προβλέπει το Μνημόνιο.
Το κλίμα στην τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα αναμένεται να είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς ακόμη και μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από την ελληνική Βουλή, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και μεγάλη δυσαρέσκεια για τις δράσεις της ελληνικής πλευράς.
Όπως μάλιστα διεμήνυσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, η Ελλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι στους ευρωπαϊκούς κύκλους που επιθυμούν την έξοδό της από το ευρώ.
"Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τρόπους καθυστέρησης μέρους ή ακόμη και του συνόλου της δεύτερης δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει άτακτη χρεοκοπία της χώρας", δήλωναν νωρίτερα ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές "την ώρα που τα περισσότερα από τα ζητήματα του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας - ήτοι των 130 δισ. ευρώ - έχουν διευθετηθεί, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι ικανοποιημένοι και βέβαιοι πως οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα έχουν επαρκώς δεσμευθεί για την τήρηση των συμφωνηθέντων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης