Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Να αποσυνδέσει την περίπτωση της Ελλάδας από την Πορτογαλία προσπαθεί η τρόικα - Ανοίγει δεύτερο ευρωπαϊκό μέτωπο - Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ: Η Πορτογαλία θα αποδείξει ότι δεν είναι Ελλάδα

Να αποσυνδέσει την περίπτωση της Ελλάδας από την Πορτογαλία προσπαθεί η τρόικα - Ανοίγει δεύτερο ευρωπαϊκό μέτωπο - Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ: Η Πορτογαλία θα αποδείξει ότι δεν είναι Ελλάδα
Στην Πορτογαλία έφτασε χθες η τρόικα, σε μία στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη προσπαθεί να αποφύγει ένα δεύτερο «πονοκέφαλο».
Δεδομένου ότι η Πορτογαλία προχωρά σε διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες έχουν τη στήριξη του λαού - ενώ στην Ελλάδα παρατηρήθηκαν πρωτοφανείς αντιδράσεις τις τελευταίες ημέρες - οι τεχνοκράτες αναζητούν απεγνωσμένα μία «επιτυχία» ώστε να ισοσκελιστεί το ελληνικό πρόβλημα.
Τη στιγμή κατά την οποία η Πορτογαλία είναι ο δεύτερος πιο αδύναμος κρίκος, η ΕΕ προσπαθεί να αποδείξει – σε περίπτωση που η Πορτογαλία επιτύχει – ότι η Ελλάδα είναι όντως μία μοναδική περίπτωση όπως έχουν επανειλημμένως δηλώσει ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Καθώς οι χρηματαγορές παρακολουθούν με νευρικότητα τις οριακές διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Πορτογαλία μπορεί να είναι η επόμενη.
Πάντως η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Πορτογαλία εμφανίζεται να είναι καλύτερη απ' οτι στην Ελλάδα.
Τον Δεκέμβριο υπογράφηκε συμφωνία με την Κίνα για την πώληση του 21% των μετοχών της   Energias de Portugal για 2,7 δισ. ευρώ και την περασμένη εβδομάδα το 40% των μετοχών της κρατικής REN επίσης στην Κίνα και στο Ομαν έναντι 592 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, «το σημαντικότερο για την Ευρώπη είναι να απομονώσει την περίπτωση της Πορτογαλίας από της Ελλάδας και να τη βγάλει από τον ελληνικό δρόμο σε περίπτωση που τελικά η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών ή βγει και από το ευρώ».
Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους η Πορτογαλία θα πρέπει να ακολουθήσει ανάλογη πορεία με αυτην την Ελλάδας, εννοώντας τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο εθελοντικό κούρεμα ομολόγων, αν αυτό αποδώσει τς επόμενες έξι εβδομάδες.
Οι υπέρμαχοι της αναδιάθρωσης του πορτογαλικού χρέους ζητούν να ληφθεί γρήγορα η σχετική απόφαση γιατί όπως έχει αποδείξει η περίπτωση της Ελλάδας η αναβλητικότητα περιπλέκει τα πράγματα.
Στη Λισαβώνα ανησυχούν οτι μπορεί να χρειαστούν 78 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, παρότι η Μέρκελ έχει δηλώσει οτι το PSI αφορά μόνο την Ελλάδα.

«Η Πορτογαλία θα αποδείξει ότι δεν είναι Ελλάδα»


Να καθησυχάσει τις αγορές που βρίθουν φημών ότι η Πορτογαλία θα ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδα και θα ζητήσει και δεύτερο πακέτο διάσωσης προσπάθησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Alvaro Santos Pereira, σε συνέντευξή του στο οικονομικό δίκτυο CNBC.
Σε μία στιγμή κατά την οποία τα spreads της Πορτογαλίας έχουν εκτοξευθεί, ο κ. Pereira τόνισε ότι η χώρα προχωρά σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ορθοποδήσει και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, αλλά και ο λαός υποστηρίζουν τις αλλαγές.
Ο κ. Pereira δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει το ευρώ, ενώ ερωτηθείς αν θα καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι η περίπτωση της Πορτογαλίας είναι διαφορετική από της Ελλάδας, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει και θα το κάνουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης