Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι Ευρωπαίοι ρίχνουν το φταίξιμο της αποτυχίας στην Ελλάδα για να μην αναλάβουν τις ευθύνες την ώρα της χρεοκοπίας – Σε μία κλωστή οι σχέσεις Αθήνας- Βρυξελλών

Οι Ευρωπαίοι ρίχνουν το φταίξιμο της αποτυχίας στην Ελλάδα για να μην αναλάβουν τις ευθύνες την ώρα της χρεοκοπίας – Σε μία κλωστή οι σχέσεις Αθήνας- Βρυξελλών
Απογοήτευση και αναξιοπιστία είναι αυτά που κυριαρχούν στη σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που ο χρόνος για την αποφυγή της στάσης πληρωμών κυλά αντίστροφα.
Η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποκλίσεις που εμφανίζει στους στόχους της για το έλλειμμα, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στις σχέσεις Αθηνών Βρυξελλών. Μάλιστα, ο Σόιμπλε το είχε αναφέρει με το πιο γλαφυρό τρόπο πρόσφατα, αναφέροντας ότι «μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο όταν δεν έχουμε να κάνουμε με βαρέλι δίχως πάτο».
«Η εμπιστοσύνη έχει πράγματι βυθιστεί στα χαμηλότερα επίπεδα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, προτείνοντας ως εναλλακτική να καθυστερήσει η παράδοση του δεύτερου πακέτου διάσωσης έως τις εκλογές τον Απρίλιο.
Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι ακόμη και αν το νέο Μνημόνιο έγινε δεκτό οιο φόβοι ότι θα μείνουν και πάλι οι δεσμεύσεις θα μείνουν στα χαρτιά είναι μεγάλοι. Άλλωστε ο σκληρός πυρήνας της Ζώνης, με πρωτοστάτη τη Γερμανία, δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι είναι καλά προετοιμασμένες ακόμη και για το πιο αρνητικό σενάριο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην Ελλάδα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη νέα συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ζώνης που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, αφού απέτυχε αυτή την εβδομάδα για να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για να αποτρέψουν την πτώχευση.
Την ίδια ώρα, ακόμη και γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει να επικρίνουν τη γερμανική στάση, με την Tageszeitung να έχει σε ανάλυση του τίτλο «Μία χορωδία υποκριτών». Μάλιστα, σε μία ενδιαφέρουσα οπτική επισημαίνει ότι ο ισχυρισμός που θέλει για όλα να φταίνε οι Έλληνες εξυπηρετεί δύο σκοπούς: Πρώτον επιτρέπει να σέρνουν τους Έλληνες από τη μύτη και να απαιτούν από αυτούς διαρκώς νέες παραχωρήσεις. Δεύτερον θέλουν να προεξοφλήσουν το ζήτημα της ευθύνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα πράγματι χρεοκοπήσει».
Από τη μία πλευρά η "σωτηρία" αποτυγχάνει τους τελευταίους μήνες λόγω της παράλογης πολιτικής λιτότητας που επέβαλαν στην Ελλάδα η Μέρκελ και οι άλλοι επικεφαλής των κρατών της ευρωζώνης. Από την άλλη, η υπόθεση δεν ‘κολλάει’ μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο Βερολίνο, τη Χάγη και το Ελσίνκι. Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία –οι τελευταίες χώρες με τριπλό Α- αρνούνται να καταβάλουν το μερίδιό τους για τη στήριξη της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης