Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

To 73% των ξένων πιστεύει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους – Διατηρούν θέσεις 3 δισ στα CDS

To 73% των ξένων πιστεύει ότι  η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους – Διατηρούν θέσεις 3 δισ στα CDS
(upd2)Παραδόξως η πλειοψηφία των ξένων υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών ή θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους μέσω της επιμήκυνσης. Προφανώς όχι όλοι αλλά η πλειοψηφία. Η Morgan Stanley π.χ. πιστεύει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Η J P Morgan ότι δεν θα χρειασθεί αλλά η πλειοψηφία πιστεύει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
Από τις επαφές που έχει πραγματοποιήσει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με ξένους επενδυτές αυτός είναι κατά βάση ο βασικός προβληματισμός....
Μεταξύ των ξένων που έχουν διατυπώσει παρόμοιους προβληματισμούς είναι και το Fidelity που διατηρεί μεγάλες επενδυτικές θέσεις στην Ελλάδα και στις ελληνικές τράπεζες, Εθνική και Alpha bank.
Όμως οι ανησυχίες δεν περιορίζονται σε ένα ή δύο επενδυτές.
Η πλειοψηφία των ξένων επενδυτών ή μια μεγάλη μερίδα τουλάχιστον θεωρεί ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών ή σε αναδιάρθρωση του χρέους.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί το πιστεύουν οι αγορές;
Πρωτίστως αυτό καταγράφεται στα CDS στις 770 και 800 μονάδες που διαπραγματεύονται καταδεικνύουν ότι οι ξένοι επενδυτές που έχουν θέσεις περίπου 3 δις δολάρια ποντάρουν στο default ώστε να πληρωθούν τα CDS, το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας.
Άρα σε επίπεδο αγοράς οι θέσεις τους είναι ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.
Όμως το πλέον ανησυχητικό είναι αρχίζουν και εκτιμούν και χρονικά πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό.
Το Φθινόπωρο ή το αργότερο αρχές του 2011 υποστηρίζουν ορισμένοι, στο τέλος της διετίας κάποιοι άλλοι.
Οι ξένοι ανησυχούν ότι η Ελλάδα δεν θα έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει πληρώνοντας επιτόκια 5% να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα και ότι θα υποχρεωθεί ή να ζητήσει να υπάρξει και plan B από την ΕΕ και το ΔΝΤ ή κάποια χρονική στιγμή θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της όχι κατ΄ ανάγκη με haircut.

To 73% των ξένων βλέπει default


Ολοένα και περισσότεροι είναι οι επενδυτές που εκφράζουν πλέον ανοιχτά τις ανησυχίες τους για τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη, καθώς το 73% εξ αυτών βλέπει την Ελλάδα να δηλώνει χρεοκοπία, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το δίκτυο Bloomberg. Μόλις το 23% θεωρεί ότι το πακέτο των 750 δισ. ευρώ είναι ικανό και να διατηρήσει την ενότητα της ευρωζώνης και να προστατεύσει κάποιο από τα μέλη από τη χρεοκοπία. Σημειώνεται εδώ ότι πάνω από το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα σίγουρη.
Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν κίνδυνοι διάσπασης του ευρώ, επισημαίνει ο αναλυτής της Odey Asset Management,Geoff Marson.
Σε αποδοκιμασία και των πρακτικών του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κ. Τρισέ, προχωρά και η πλειονότητα των αναλυτών, καθώς η δημοτικότητα του έχει υποχωρήσει στο 48%, από 60% που ήταν τον Ιανουάριο. Κύριος λόγος αυτής της πτώσης είναι η άποψη που επικρατεί ότι ο κ. Τρισέ “θυσίασε” την ανεξαρτησία της ΕΚΤ για να βοηθήσει την Ελλάδα.
Η χώρα που απειλείται περισσότερο μετά την Ελλάδα, αν και τα ποσοστά των ερωτηθέντων δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες τάσεις, είναι η Πορτογαλία, καθώς οι αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανή την εκδοχή να εγκαταλείψει την ευρωζώνη κατά το 6% και «αρκετά πιθανή» κατά το 14%. Ακολουθεί η Ισπανία, με το 5% των ερωτηθέντων να κρίνει «πολύ πιθανή» την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ και το 10% «αρκετά πιθανή». Τέλος για την Ιρλανδία, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 3% θεωρούν «πολύ πιθανό» να αποχωρήσει από το ευρώ και σε ποσοστό 8% «αρκετά πιθανό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης