Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η ΕΚΤ άνοιξε το κουτί της Πανδώρας με την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων – Πολύ σύντομα οι ιδιώτες θα κλονίζουν ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων προχωρώντας σε αθρόες πωλήσεις τίτλων

Η ΕΚΤ άνοιξε το κουτί της Πανδώρας με την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων – Πολύ σύντομα οι ιδιώτες θα κλονίζουν ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων προχωρώντας σε αθρόες πωλήσεις τίτλων
Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τις ενέργειες ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που κατείχε με τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, σύμφωνα με τον συγγραφέα – αναλυτή, Mark Grant, ο οποίος τονίζει ότι η στάση της ΕΚΤ στο ζήτημα της Ελλάδας προκάλεσε σημαντικές ενστάσεις για το κατά πόσο τελικά οι πιστωτές της χώρας αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις.
Σύμφωνα με τον Grant, η ΕΚΤ, από μόνη της και χωρίς καμία έγκριση από τα κράτη μέλη, μετέτρεψε τα παλιά ελληνικά ομόλογα σε νέα, ώστε να μην υπόκεινται σε οποιαδήποτε «ρήτρα συλλογικής δράσης». Έκανε μονομερώς μία τέτοια ενέργεια και χωρίς τη συγκατάθεση των άλλων κατόχων ελληνικών ομολόγων και χωρίς την έγκριση άλλων κυβερνήσεων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Grant, η αλλαγή αυτή έγινε αναδρομικά, και με καθεστώς ιδιαίτερης μεταχείρισης με βάση τη σύμβαση που έχει συναφθεί από την Ελλάδα με όλους τους κατόχους των ομολόγων της. Μάλιστα, αφήνονται υποψίες ότι υπήρξε κερδοσκοπία, αφού έφεραν την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα προ τετελεσμένου, με την ΕΚΤ να το πράττει με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι συνέπειες θα πρέπει τώρα να εξεταστούν στη βάση του συνόλου της ευρωζώνης. Μετά από αυτό το γεγονός, γνωρίζουμε πλέον ότι η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες, και αν αυτό μπορεί να το κάνει με την Ελλάδα τότε μπορεί να κάνει σίγουρα να το κάνει με οποιοδήποτε δημόσιο χρέος στην Ευρώπη. Αν μπορεί δηλαδή να απαλλαχθεί με τέτοια ευκολία από την "ρήτρα συλλογικής δράσης», τότε μπορεί να απαλλαχθεί από οποιαδήποτε ρήτρα, σε οποιοδήποτε κρατικό χρέος για κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Το γεγονός είναι ότι πλέον αντιμετωπίζεται ως ανώτερη από οποιονδήποτε άλλο κάτοχο ομολόγων, ή πιο εύστοχα, κάθε ιδιώτης ομολογιούχος εξαρτάται τώρα από την ΕΚΤ. Ο Grant μιλά για μία νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα, η οποία εμφανίζει την ΕΚΤ ως ανώτερο δανειστή. Παράλληλα, θεωρείται ότι σήμερα μπορεί να είναι η «ρήτρα συλλογικής δράσης», αλλά αύριο θα μπορούσε να είναι η ωριμότητα ή το κουπόνι ή οποιοσδήποτε άλλος όρος και προϋπόθεση σε ένα συμβόλαιο. Σήμερα μπορεί να είναι η Ελλάδα, αλλά αύριο θα μπορούσε να είναι η Γαλλία ή η Πορτογαλία ή η Ιταλία. Το «Κράτος Δικαίου» έχει καταργηθεί στην Ευρώπη και μάλιστα υπό τα στραβά μάτια των πολιτικών τεχνασμάτων.
Δεδομένου ότι η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τώρα αναδρομικά οποιαδήποτε σύμβαση ομολόγου οποιουδήποτε κράτους, τότε η αποτίμηση του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους θα πρέπει να επανεξεταστεί, αναφέρει ο Grant. Έχουμε μπει σε ένα καθοριστικό σημείο καμπής, όπου οι νομικοί κανόνες άλλαξαν εις βάρος όλων των ιδιωτών κατόχων χρέους. Ο κίνδυνος της κυριότητας του Ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους είναι σήμερα πολύ πιο μεγάλος από ό, τι ήταν την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, κανείς δεν γνωρίζει αν το ΔΝΤ θα ζητήσει να λάβει την ίδια ειδική μεταχείριση, αλλά οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι πλέον δεν έχει σημασία. Οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φτάνουν για να αλλάξει ριζικά η αξία των ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων, εξέλιξη που εντείνει την αβεβαιότητα των επενδυτών.
Ο Grant καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ, σε μία αδέξια προσπάθεια να προστατεύσει τον εαυτό της, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Μπορεί να μην το έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει οι αξιωματούχοι, αλλά πολύ σύντομα θα το καταλάβουν. Οι συνέπειες του λάθους τους θα εμφανιστούν σύντομα, με την αγορά ομολόγων σταδιακά να καθρεπτίζει το τι συνέβη, αφού οι επενδυτές θα οδηγηθούν στην έξοδο από την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης