Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεκαετή ύφεση φέρνουν στην Ευρώπη τα μέτρα λιτότητας- Τι επέβαλε η κάθε χώρα- Παγκ. Τράπεζα: Δεν αποκλείεται η douple dip ύφεση

Δεκαετή ύφεση φέρνουν στην Ευρώπη τα μέτρα λιτότητας- Τι επέβαλε η κάθε χώρα- Παγκ. Τράπεζα: Δεν αποκλείεται η douple dip ύφεση
Στο ρυθμό του περιορισμού του χρέους τους, των δαπανών καθώς και της ενίσχυσης της επίβλεψης των οικονομικών τους κινούνται οι χώρες μέλη της ευρωζώνης το τελευταίο δίμηνο, εγκλωβίζοντας όλη την Ευρώπη σε μια παρατεταμένη ύφεση για την επόμενη δεκαετία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.....

Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να δώσουν περισσότερες εξουσίες στη Εurostat, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να εξακριβώνει τα στατιστικά στοιχεία των προϋπολογισμών των χωρών-μελών, με στόχο να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις χρέους στο μέλλον τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην ευρωζώνη, επιδεικνύοντας έτσι τα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Το www.bankingnews.gr συγκέντρωσε τα μέτρα που ελήφθησαν από τις χώρες που βρίσκονται στο «κόκκινο», δείχνοντας και την αναπτυξιακή τάση που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια.
Γερμανία:
Πακέτο-λιτότητας ύψους 80 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, έχει ανακοινώσει η γερμανική κυβέρνηση, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο πακέτο περικοπών που έχει υιοθετηθεί στη Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πακέτο εστιάζει σε δραματικές μειώσεις δαπανών αλλά δεν περιλαμβάνουν αύξηση στη φορολογία εισοδήματος.
Οι μεγαλύτερες περικοπές επιβάλλονται στις ένοπλες δυνάμεις, όπου προβλέπεται μείωση του αριθμού των στρατιωτικών κατά 40.000 - δηλαδή, μείωση του συνολικού στρατιωτικού δυναμικού της Γερμανίας κατά 16%.
Αναφορικά με τα έσοδα η γερμανική κυβέρνηση προσδοκά μα συγκεντρώσει ποσό 2,3 δισ. ευρώ ετησίως από την επιβολή φόρου στα κέρδη των μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ενώ προβλέπεται και η επιβολή «περιβαλλοντικού» φόρου στις εγχώριες αερομεταφορές. Επιπλέον 2 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδίδει ετησίως και ο ειδικός φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές που θα επιβληθεί από το 2012.
Πορτογαλία:
Στον κλοιό της λιτότητας και η Πορτογαλία, η οποία αποφάσισε την επιβολή νέου έκτακτου φόρου εισοδήματος ως και 1,5%, την αύξηση του ΦΠΑ στο 21% και την αύξηση του φόρου στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα κέρδη των τραπεζών κατά 2,5%, καθώς και την επιβολή έκτακτης εισφορά σε επιχειρήσεις. Παράλληλα ανακοίνωσε τη μείωση των μισθών κατά 5% στους υψηλά αμειβομένους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και στους μισθούς των πολιτικών.
Επιπλέον, θα ανακληθεί η ισχύς μέτρων που είχαν επιβληθεί το 2008 για την στήριξη της οικονομίας μετά την κρίση. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβανόταν επιδότηση τεκνοποιίας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,3% του ΑΕΠ μέσα στο 2010 από 8,3% που ήταν ο προηγούμενος στόχος και στο 4,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2011 από 6,6% του ΑΕΠ.
Ισπανία:
Το κοινοβούλιο της Ισπανίας, σε μία «δραματική» ψηφοφορία υπερψήφισε οριακά το πακέτο πρόσθετων μέτρων λιτότητας, ύψους 15 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της. Στόχος της είναι η μείωση του ελλείμματος στο 9,3% του ΑΕΠ φέτος- από 11,2% που ήταν το 2009- και στη συνέχεια, στο 6% το 2011. Το πακέτο μέτρων λιτότητας περιλαμβάνει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5% ή περισσότερο και αυστηρές μειώσεις στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι η ισπανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στο τέλος του Ιανουαρίου πρόγραμμα λιτότητας με στόχο την εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατά την περίοδο 2010-2013.
Ιταλία:
Η Ιταλική κυβέρνηση έχει εγκρίνει μέτρα λιτότητας με στόχο την εξοικονόμηση 24 δισ. ευρώ το διάστημα 2011-2012. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι περικοπές των δημοσίων δαπανών, ενώ στόχος είναι η αύξηση των κρατικών εσόδων κυρίως μέσω της "καταπολέμησης της φοροαποφυγής.
Τα μέτρα έχουν στόχο την μείωση του δημόσιου ελλείμματος από το 5,3% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,7% το 2012, ώστε η Ιταλία να πληροί το όριο που έχει θέσει η ΕΕ (3%).
Γαλλία:
Η γαλλική κυβέρνηση από τη μεριά της, αν και δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο πακέτο μέτρων, έχει θέσει στόχο τη μείωσή του κάτω από το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ μέχρι το 2013, από 8% του ΑΕΠ φέτος.

Παγκ. Τράπεζα: Δεν αποκλείεται η douple dip ύφεση

Μερικές από τις ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίζουν και δεύτερη φάση ύφεσης εάν δεν καταφέρουν να περιορίσουν την δημοσιονομική κρίση, απειλώντας την ανάπτυξη των χωρών που βρίσκονται στην Κεντρική Ασία και τη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.
Αναμένουμε απογοητευτικά στοιχεία αναφορικά με την πορεία της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, ενώ υπάρχουν πιθανότητες αρνητικής ανάπτυξης σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και douple dip ύφεσης σε μερικές από αυτές, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι κίνδυνοι σχετικά με το outlook της παγκόσμιας ανάκαμψης έχουν αυξηθεί εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη, ενώ ενδεχόμενη αποτυχία στις κυβερνητικές προσπάθειες για μείωση των ελλειμμάτων μπορεί να αυξήσει την αβεβαιότητα των επενδυτών περιορίζοντας την εισροή κεφαλαίων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό το σενάριο μπορεί να έχει λιγότερες πιθανότητες να συμβεί, αλλά είναι πολύ σοβαρό εάν δούμε τι συνέβη στο παρελθόν κυρίως με τις χώρες της ανατολικής Ασίας.
Τέλος, η αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνει ότι εάν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στις προσπάθειες των κυβερνήσεων, τότε η παγκόσμια ανάκαμψη θα επιδεινωθεί ενώ και η double-dip ύφεση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης