Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Deutsche Bank: Βραχυπρόθεσμη επιτυχία η συμφωνία για την Ελλάδα - Αναπάντητο το ερώτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους - Προς το παρόν ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αποφευχθεί αλλά...

Deutsche Bank: Βραχυπρόθεσμη επιτυχία η συμφωνία για την Ελλάδα - Αναπάντητο το ερώτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους - Προς το παρόν ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αποφευχθεί αλλά...
"Ναι μεν αλλά" είναι το συμπέρασμα της Deutsche Bank, αναφορικά με τη συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αποτελεί βραχυπρόθεσμη επιτυχία, καθώς το ερώτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει αναπάντητο.
Στη 10σέλιδη έκθεσή της με τον τίτλο "A deal for Greece" (Μία συμφωνία για την Ελλάδα), η Deutsche Bank αναφέρει ότι αν και μια ελληνική χρεοκοπία δείχνει προς το παρόν να έχει αποφευχθεί, παραμένουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να προσδιοριστούν και σοβαρές προκλήσεις που θα πρέπει να ξεπεραστούν.
Σύμφωνα με την DB, οι ιδιώτες θα καλύψουν μέρος του χρηματοδοτικού κενού και θα υποστούν τις ανάλογες απώλειες, ενώ ο δημόσιος τομέας θα συμμετάσχει μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της συμμετοχής του της ΕΚΤ.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το πακέτο των 325 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό για το 2012 και την παροχή εγγυήσεων από τους ηγέτες των δύο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος και μετά από τις εκλογές. Το νέο πρόγραμμα παρέχει συνολική εγγύηση για να τεθούν τα δημόσια οικονομικά και γενικότερα η οικονομία της Ελλάδας σε βιώσιμο δρόμο, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη συνολικά.
Τα κράτη μέλη συμφώνησαν στη μείωση των επιτοκίων στις 150 μονάδες βάσης κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 2,8% έως το 2020 και σε εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ.
Από τη συνεισφορά των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών αναμένεται περαιτέρω μείωση του χρέους κατά 1,8% έως το 2020 και σε εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ.
Το βασικό ερώτημα που παραμένει είναι αυτό με τα ελληνικά collateral στην ΕΚΤ, όταν η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μειωθεί στο επίπεδο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», σύμφωνα με μια πρόσφατη ανακοίνωση από τον οίκο S&P. Αυτό θα γίνει μόλις εισαχθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ακόμη, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το τι θα κάνουν οι ελληνικές τράπεζες στο μεσοδιάστημα της ολοκλήρωσης του PSI, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί το ELA για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Παράλληλα έντονες είναι οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της εποπτείας της Ελλάδας. Αν και η Ελλάδα λογικά θα είναι ασφαλής για τους επόμενους μήνες, όπως τονίζει, ο συνδυασμός περισσότερης λιτότητας - κοινωνικής αναταραχής και της ευρωπαϊκής ανυπομονησίας μπορεί να γίνει εκρηκτικός.
Έτσι παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Η Ελλάδα παραμένει μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, γι΄αυτό και η αντίδραση των αγορών ήταν χλιαρή, κάτι που δείχνει ότι τηρείται στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθεί πραγματικά η συμφωνία. Αν αυτή αρχίσει να κάνει διαρροές τότε θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ίδια την ευρωζώνη, καταλήγει η Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης