Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Deutsche Bank: Προσωρινά τα αποτελέσματα της συμφωνίας για τη διάσωση της Ελλάδας - Θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός αλλά θα διατηρηθεί η σταθερότητα

Deutsche Bank: Προσωρινά τα αποτελέσματα της συμφωνίας για τη διάσωση της Ελλάδας - Θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός αλλά θα διατηρηθεί η σταθερότητα
Αμφιβολίες για το αν θα επιτευχθεί ο στόχος της συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI εκφράζει η Deutsche Bank σε τελευταία ανάλυση της για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι υπό αυτήν την προοπτική θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, τα CACs. Αυτό θα καταλήξει πιθανότατατα σε πιστωτικό γεγονός, αλλά θα γίνει στο πλαίσιο συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία θα προστατευθούν οι ελληνικές τράπεζες έναντι των συνεπειών ενός τέτοιου γεγονότος.
Σύμφωνα με την DB, η συμφωνία που υπήρξε αγοράζει χρόνο και για την Ελλάδα και για τους ίδιους τους Ευρωπαίους, καθώς βοηθά αφενός την πρώτη να "αγοράσει" χρόνο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, και από την άλλη την ΕΕ να διασφαλίσει την προστασία της και να ισχυροποιήσει τη θέση της έναντι των κινδύνων μετάδοσης.  Παράλληλα, με το PSI, θα μειωθεί σημαντικά η έκθεση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, κάνοντας τον από εδώ και στο εξής, σημαντικά λιγότερα ευάλωτο σε οποιαδήποτε πιθανά νέα προβλήματα της Ελλάδας στο μέλλον.
Για την πορεία των εξελίξεων, η Deutsche Bank εκτιμά παρά τους τριγμούς θα διατηρηθεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και θα επιτευχθεί ο περιορισμός πιθανού σοκ που μπορεί να προκληθεί στις αγορές. Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, λοιπόν, το πιστωτικό αυτό γεγονός θα είναι διαχειρίσιμο και η Ελλάδα θα τα βγάλει πέρα.
H Deutsche Bank πάντως τονίζει ότι η συμφωνία είναι μία «προσωρινή» συμφωνία, όπως αναμενόταν. Επιτρέπει το να προχωρήσει η διαδικασία του PSI, αλλά όλα εξαρτώνται από το εάν το PSI είναι τελικά επιτυχές και από την επιβεβαίωση από την πλευρά της Ελλάδας για την νομική εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί.
Το ακριβές ποσό της οικονομικής δέσμευσης της ΕΕ θα αποφασισθεί τις πρώτες δύο ημέρες του Μαρτίου, μόλις γίνουν δηλαδή γνωστά τα αποτελέσματα της ανταλλαγής χρέους και όλα τα απαραίτητα μέτρα έχουν εφαρμοσθεί. Οπότε, η ΕΕ συνεζίζει να έχει στο χέρι την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης