Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ισχυρό ενδιαφέρον ορισμένων ξένων funds να συμμετάσχουν σε μικρή αμκ της Εθνικής – Οι παλαιοί μέτοχοι θα πρέπει να καταβάλλουν περί τα 400-500 εκατ ευρώ για να πιάσουν το στόχο του 10% minimum συμμετοχής

   Ισχυρό ενδιαφέρον ορισμένων ξένων funds να συμμετάσχουν σε μικρή αμκ της Εθνικής – Οι  παλαιοί μέτοχοι θα πρέπει να καταβάλλουν περί τα 400-500 εκατ ευρώ για να πιάσουν το στόχο του 10% minimum συμμετοχής
(upd)Η Εθνική τράπεζα για να ανακεφαλαιοποιηθεί θα χρειαστεί περίπου 5,5 δις ευρώ λόγω του PSI+.
Από αυτά τα 5,5 δις ευρώ το 1,3 δις ευρώ το άντλησε πρόσφατα μέσω προνομιούχων μετοχών και 300 εκατ από επαναγορές τίτλων.

Άρα κατ΄ ουσία χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί 4,3 δις ευρώ.
Στα τέλη Απριλίου η Εθνική όπως και όλες οι τράπεζες πρέπει να υποβάλλουν capital plans δηλαδή κεφαλαιακά πλάνα για το πώς και με ποιους τρόπους θα ανακεφαλαιοποιηθούν.
Η Εθνική θα μπορούσε να πωλήσει έως και το 25% της Finansbank και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης με στόχο να συγκεντρώσει επιπλέον 1,5 δις ευρώ.
Και σε αυτή την περίπτωση εμφανίζει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα 2,8 δις ευρώ.
Ένα ισχυρό πλεονέκτημα που εμφανίζει η Εθνική ωστόσο είναι ότι πέραν της στάσης των παλαιών μετόχων και ειδικά των μικρομετόχων που αντιστοιχούν στο 45%, ορισμένοι ξένοι επενδυτές έχουν εμφανιστεί πρόθυμοι να στηρίξουν μια μικρής κλίμακας αύξηση κεφαλαίου.
Με βάση έγκυρη πληροφορία ξένοι επενδυτές έχουν γνωστοποιήσει και προς την διοίκηση της Εθνικής  αλλά και σε άλλους θεσμικούς και εποπτικούς φορείς, ότι θα ήταν διατεθειμένοι να καλύψουν τουλάχιστον το 10% της συνολικής κεφαλαιακής απαίτησης ούτως ώστε η ανακεφαλαιοποίηση και μέσω του ΤΧΣ να πραγματοποιηθεί με κοινές μετοχές με αναστολή ψήφου.
Το πλεονέκτημα αυτό είναι σίγουρα συγκριτικό καθώς δίνει ευχέρεια κινήσεων στην Εθνική τράπεζα να μελετήσει μεθοδικά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της τράπεζας και να προτείνει τις μέγιστες δυνατές λύσεις.

Η πολιτική παράμετρος

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας υπό τον Απ. Ταμβακάκη, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού δεν θα πρέπει να αλλάξει για 2 βασικούς λόγους 1)γιατί θα υλοποιήσει ένα ευρύτατο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης και 2) γιατί τώρα ειδικά η Εθνική χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια στις διοικητικές αποφάσεις.
Κάποτε πρέπει να τελειώνει αυτή η παθογενής κατάσταση να αλλάζουν οι διοικήσεις των τραπεζών και άλλων φορέων επειδή άλλαξε η κυβέρνηση.
Τουλάχιστον στην Εθνική απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή.

Μετοχική σύνθεση Εθνικής τράπεζας

Ταμεία ΝΠΔ 12%

Ταμεία ΝΠΙΔ 4,3% ,
Εκκλησία 1,5%
Θεσμικοί επενδυτές εσωτερικού
Οι ξένοι 26,8%
4 ξένοι κατέχουν πάνω από 1% έκαστος
Bank of New York Mellon 3,9%
Μικρομέτοχοι 45% εκ των οποίων 0,8% φυσικά πρόσωπα εξωτερικού


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης