Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικές απώλειες -8% παρέσυραν το ΧΑ -1,19% στις 681 μον – Road show στο Λονδίνο: Τα funds ανησυχούν για τράπεζες και μακρά προεκλογική περίοδο

Τραπεζικές απώλειες -8% παρέσυραν το ΧΑ -1,19% στις 681 μον – Road show στο Λονδίνο: Τα funds ανησυχούν για τράπεζες και μακρά προεκλογική περίοδο
Ισχυρές απώλειες στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank -7,73% στο χαμηλό της ημέρας, επιβεβαιώνοντας την προβληματική τους εικόνα
(upd12) Ισχυρές τραπεζικές απώλειες σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο ειδικότερα στην Alpha Bank -7,73% και στην Πειραιώς -6,05% αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά αδύναμος κρίκος...παρασύροντας συνολικά την αγορά πέριξ των 680 μονάδων...
Η αγορά άνοιξε σταθεροποιητικά αλλά λίγο πριν τις 11:00 ξεκίνησαν οι έντονες τραπεζικές πιέσεις οι οποίες παρέσυραν και τα μη τραπεζικά blue chips ενώ στην συνέχεια η προσπάθεια αλλαγής του κλίματος από δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 κατά τις 11:30 και 12:30 δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Μετά τις 13:15 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην ΔΕΗ - με κλείσιμο -4,88% στο χαμηλό της ημέρας - οι οποίες κράτησαν εώς το κλείσιμο της συνεδρίασης ενώ ο Γενικός Δείκτης με την βοήθεια ήπιων επιλεκτικών αγορών σε δεικτοβαρείς τίτλους του FTSE 25 όπως Coca Cola, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ κατάφερε να διατηρήσει τις 680 μονάδες 
Στο road show στο Λονδίνο του ελληνικού χρηματιστηρίου τα μηνύματα ήταν αρνητικά καθώς οι διεθνείς επενδυτές είναι προβληματισμένοι για την πορεία των τραπεζών αλλά και για την μακρά προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, δεν θεωρούν επενδύσιμα τα ελληνικά assets.
Με τα τωρινά δεδομένα το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να ακολουθήσει τις ξένες αγορές οι οποίες καταγράφουν άνοδο με τον DAX στο +1% και τον Dow στο +0,75% καθώς υποχωρούν οι εμπορικές ανησυχίες.
Η πρόσφατη άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο που ας σημειωθεί το Bankingnews είχε αναφέρει ότι θα είναι πρόσκαιρη, θα πρέπει να αποδοθεί στην βελτίωση του κλίματος στις αναδυόμενες αγορές και στις εισροές που σημειώθηκαν.
Παράλληλα συντέλεσαν και οι εισροές, παρά το χρονοδιάγραμμα στις 21 και 24 Σεπτεμβρίου, που πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι η Πολωνία θα αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά στον FTSE Russell και έτσι θα αυξηθεί το ειδικό βάρος της Ελλάδας καθώς ανήκει στις αναδυόμενες αγορές.
Στο θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε ενδεχομένως προστέθηκαν και οι κινήσεις των "long" εν όψει της επερχόμενης τριπλής λήξης παραγώγων και της αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων της Παρασκευής.
Τα βασικά όμως προβλήματα υπάρχουν και αυτά επιβεβαιώθηκαν από το 13ο road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο με την παρουσία 90 διεθνών επενδυτών καθώς δεν θεωρούν την Ελλάδα επενδύσιμη με την ανησυχία έκδηλη για την πορεία των τραπεζών αλλά και την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Τα μηνύματα των ξένων για την Ελλάδα δεν είναι ενθαρρυντικά και αυτή η εξέλιξη πρέπει να κινητοποιήσει την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα γιατί οι ξένοι δεν πιστεύουν το ελληνικό story.
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να πείσουν ότι επιτυγχάνουν τους στόχους μείωσης των NPEs και ότι επιτυγχάνουν τους στόχους των προϋπολογισμών τους ενώ όσο ελλοχεύει ο κίνδυνος αυξήσεων κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να είναι επενδύσιμες»
Στα της αγοράς ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες με περιορισμένο τζίρο και όγκο συναλλαγών.
Στο χαμηλό της ημέρας στην δημοπρασία έκλεισε η Alpha Bank -7,73% και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες Πειραιώς -6,05%, Εθνική -4,49% και η Eurobank στο -4,23% 
Κατηγορηματικά διαψεύδει η Eurobank σενάρια για reverse split στη μετοχή, τα οποία έχουν διακινηθεί από ορισμένες χρηματιστηριακές.
Η Eurobank έχει αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται reverse split στη μετοχή, η οποία σε γενικές γραμμές έχει καλύτερη συμπεριφορά έναντι των υπολοίπων τραπεζών. 
Στον FTSE 25 επικράτησε μεικτή εικόνα με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΔΕΗ -4,88%, ΕΧΑΕ, Jumbo, Φουρλή ενώ με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Sarantis, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ
Στην αγορά ομολόγων η προσπάθεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου να διερευνήσει ξανά τις αγορές σε Λονδίνο και προσεχώς στην Ασία για πιθανή έξοδο με έκδοση ομολόγου προσκρούει σε αντικειμενικά προβλήματα.
Οι ασιάτες επενδυτές δεν επενδύουν σε χώρες με βαθμολογία κάτω από ΒΒΒ- δηλαδή σε χώρες που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα καθώς η Fitch την έχει κατατάξει  σε ΒΒ- ενώ η αναβάθμιση αυτή Moody's στις 21 Σεπτεμβρίου  σε κλίμακα Β2 από Β3 θα είναι με όρους πιστοληπτικής ικανότητας θα είναι αδιάφορη εξέλιξη
Εκδόσεις ομολόγων 3 ή 5 ή 7 ετών θα είναι άσκοπες κινήσεις και οι αγορές θα θεωρήσουν ότι επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει 10ετία καταφεύγει στα 5 ή 3 χρόνια...που τα επιτόκια είναι χαμηλότερα.
Εν τω μεταξύ οριακή βελτίωση καταγράφεται στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων με την 10ετία στο 4,07% ενώ στην Ιταλία καταγράφεται επιδείνωση με το 10ετές στο 2,88%  διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 119 μονάδες βάσης
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά -1,24% στις 681 μονάδες έχοντας υψηλό στις 690,82 μονάδες και χαμηλό στις 680,36 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε περιορισμένα επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35 εκατ. ευρώ και ο όγκος 17,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 11,3 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 631 χιλ. ευρώ και όγκου 143 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η ΕΧΑΕ

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Οι συντάξεις και το Σκοπιανό παραμένουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς όπως εκτιμούν κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση αυτά είναι τα δύο κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν και το χρόνο των εκλογών.
Το ορόσημο όπως φαίνεται για τη μείωση ή όχι των συντάξεων θα είναι τελικά το Eurogroup του Δεκεμβρίου καθώς οι θεσμοί φέρεται να έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο και στοιχεία.
Παρότι δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτησή τους οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να κρατά την πιο σκληρή στάση υποστηρίζοντας ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Citigroup, το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 187% του ΑΕΠ το 2018, για να μειωθεί στο 184% το 2019 και στο 179% το 2020
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, με βραδύτερο όμως ρυθμό, λαμβάνοντας ώθηση από τις εξαγωγές και ορισμένες ξένες επενδύσεις ενώ η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα παραμείνει στο 1,5% - 1,9% τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ δεν θα ξεπεράσει το 1,5% μέχρι το 2022, αναβαθμίζοντας κατά 0,2% και 0,1% τις προηγούμενες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2018 και 2019
Τη διεξαγωγή μιας «ειδικής Συνόδου Κορυφής» τον Νοέμβριο του 2018 για το Brexit, προανήγγειλε ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Theresa May να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ενδεχόμενο το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά.
Σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση, με τον Luigi Di Maio να δηλώνει ότι η Ιταλία θα προχωρήσει σε αύξηση του ελλείμματος για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, την ίδια ώρα, ο Pierre Moscovici στέλνει σαφές μήνυμα στη Ρώμη, ότι είναι προς το δικό της όφελος να περιορίσει το μέγεθος του ελλείμματος και του χρέους.
Σε δηλώσεις του ο Moscovici κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να διατηρήσει υπό έλεγχο το χρέος της και να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωζώνης.
Η « Great Bull Market » ( μεγάλη ανοδική αγορά ) που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση και λαμβάνει χώρα ακόμη και αυτήν την περίοδο, φθάνει στο τέλος της, προειδοποιεί το επενδυτικό κοινό ο Michael Hartnett, αναλυτής της Bank of America (BofA) Merrill Lynch.
Σε σημείωμα προς τους πελάτες της αμερικανικής τράπεζας, επικαλείται τόσο την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε ορισμένες χώρες, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως, αλλά και τα πολύ υψηλά επίπεδα χρέους, δημοσίου και εταιρικού.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή της J.P. Morgan Nicolas Aguzin, τα περιουσιακά στοιχεία στις αναδυόμενες αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπα με περαιτέρω υποχώρηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εν μέσω κρίσης στην Τουρκία και την Αργεντινή, εμπορικών εντάσεων αλλά και σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως -ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Ωστόσο, μιλώντας στο κανάλι «CNBC», σημειώνει πως η πτώση γεννά «επενδυτικές ευκαιρίες», ανάλογα με το είδος του επενδυτή.
Η Εθνική Τράπεζα έως το τέλος του 2018 πρέπει να έχει ολοκληρώσει το πλάνο αναδιάρθρωσης της όπερ σημαίνει ότι πρέπει να δρομολογήσει λύσεις για όλα τα ζητήματα και της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Την ερχόμενη εβδομάδα καθώς κατά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, θα αξιολογηθεί η μέχρι τώρα πορεία διαπραγματεύσεων με την Gongbao.
Η κινεζική Gongbao έχει προσφέρει 676 εκατ ευρώ και είναι η μόνη υπαρκτή πρόταση για την Εθνική Ασφαλιστική.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής 21/09/2018, θα διαγραφούν όλες οι σειρές του ΣΜΕ επί των μετοχών της FOLLI-FOLLIE και οι ανοιχτές θέσεις θα λήξουν αναγκαστικά την ημέρα διαγραφής κατά τρόπο αυτοδίκαιο και ο διακανονισμός θα πραγματοποιηθεί με φυσική παράδοση έναντι καταβολής του τιμήματος, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά εισαγωγής του προϊόντος όπως ορίζονται στην Απόφαση 12 του ΧΑ.
Για τον υπολογισμό των χρηματικών υποχρεώσεων των συμβαλλομένων μερών θα ληφθεί υπόψη η τελευταία δημοσιευμένη τιμή της υποκείμενης αξίας πριν τη διαγραφή του Παραγώγου, ήτοι η τιμή των 4,80 ευρώ.

Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε αμετάβλητος, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με οριακή πτώση -0,06% στις 2.729,25 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στο +0,26% στις 27478 μονάδες

Με ανοδικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ειδικότερα ο DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,97%, ο CAC 40 στο +1,05%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% ενώ ο FTSE 100 κινείται με άνοδο +0,44%
Στην Wall Street o Dow κινείται ανοδικά στο +0,75%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη +0,60% και το ETF GREG στο -0,90% (8,27 δολ.)

Η μακρά προεκλογική περίοδος και μη επενδύσιμες τράπεζες καθιστούν τα βασικά προβλήματα για νέες επενδύσεις

Αρνητικά είναι τα μηνύματα από το road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο που πραγματοποιείται μεταξύ 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2018.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες και παρά την μεγάλη συμμετοχή των ξένων επενδυτών περί τα 90 διεθνή funds συμμετέχουν τα συμπεράσματα που εξάγονται προκαλούν έντονο προβληματισμό
Το πρώτο και βασικό στοιχείο σε διάφορες συναντήσεις ελλήνων με διεθνή funds σχεδόν μονότονα αναφερόταν ότι «η μακρά προεκλογική περίοδος κάνει ζημία στα σχέδια για επενδύσεις ξένων στην Ελλάδα».
Το δεύτερο στοιχείο που χρήζει πολύ μεγάλης προσοχής και επισημάνθηκε από πολλούς διεθνείς επενδυτές όπως Barclays, Invesco, Blackstone, κ.α. ήταν ότι αμφισβητούν την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών όχι μόνο να πιάσουν τους στόχους μείωσης των NPEs αλλά να πετύχουν και τους προϋπολογισμούς χρήσης.
Σε ερωτήσεις εάν είναι στην τρέχουσα συγκυρία οι τράπεζες επενδύσιμες η σχεδόν μονότονη απάντηση που έδωσαν τα διεθνή funds είναι ότι όσο ελλοχεύει ο κίνδυνος αυξήσεων κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να είναι επενδύσιμες
Η πρόσφατη άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο δικαιολογείται από την βελτίωση στις αναδυόμενες αγορές καθώς όταν εκτονώνεται η πίεση στις αναδυόμενες αγορές η Ελλάδα συγκυριακά ευνοείται.
Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών αναρριχήθηκαν για πέμπτη φορά σε έξι ημέρες ενώ τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών με βάση τον δείκτη της J P Morgan που παρακολουθεί  6,1 δισεκ. δολάρια σημείωσαν εισροές 169 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον Ιούνιο του 2017, αφού έχασαν περίπου το ένα τέταρτο του ενεργητικού από τις αρχές Απριλίου.

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα - Μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank και την Πειραιώς

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με περιορισμένο τζίρο και όγκο συναλλαγών
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν η Alpha Bank και η Πειραιώς και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,7030 ευρώ με πτώση -4,49% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2050 ευρώ με πτώση -7,73% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,9580 ευρώ με πτώση -6,05% με όγκο 973 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 855 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6345 ευρώ με πτώση -4,23% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,23 ευρώ με πτώση -1,33% και με κεφαλαιοποίηση 1,02 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1720 ευρώ με πτώση -2,27% με όγκο 91 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,35 ευρώ με άνοδο +1,41% και κεφαλαιοποίηση 285 εκατ. ευρώ.

Μεικτή εικόνα στις μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Ισχυρές πιέσεις στην ΔΕΗ -5%

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Jumbo , Φουρλής
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Sarantis, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,92 ευρώ με άνοδο +0,73% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,74 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,41 ευρώ με άνοδο +0,58% και αποτίμηση 5,10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. 
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,4430 ευρώ με πτώση -4,88% και αποτίμηση 335 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,6200 ευρώ με άνοδο +1,12% και κεφαλαιοποίηση 376 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,00 ευρώ με πτώση -1,10% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,87 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,65 με άνοδο +0,49% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,59 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,54 ευρώ με άνοδο +0,53% και κεφαλαιοποίηση 2,3 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,75 ευρώ με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ. 
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,51 ευρώ με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισεκ. ευρώ. 
Η Jumbo έκλεισε στα 12,18 ευρώ με πτώση -2,40% και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,30 ευρώ με πτώση -2,21% και με την κεφαλαιοποίηση στα 274 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0841 ευρώ με πτώση -2,32% με την κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ

Οριακή βελτίωση στα ομόλογα το ελληνικό 10ετές στο 4,07%, ενώ επιδείνωση στην Ιταλία στο 2,88% με διαφορά spread 119 μ.β.

Οριακή βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,06% ενώ επιδείνωση καταγράφεται στην Ιταλία με το 10ετές στο 2,88%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω καθώς το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στην ζώνη των 119 μονάδων βάσης.
Η Ιταλία βρίσκεται στην ζώνη του 2,88% και το ελληνικό 10ετές στο 4,07%.
Είναι οριοθετημένη πλέον η κίνηση της αγοράς έως τις 110  μονάδες βάσης spread.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,35% με 4,40% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,15 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,88%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,99 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,98% με απόδοση αγοράς 2,99% και απόδοση πώλησης 2,97%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,80  μονάδες βάσης και απόδοση 3,05%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 98,86 μονάδες βάσης και απόδοση 3,57% επαναπροσεγγίζει σταδιακά το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 97,74 μονάδες βάσης και απόδοση 4,04% με απόδοση αγοράς 4,07% και απόδοση πώλησης 4,03%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,67 μονάδες βάσης και απόδοση 4,71%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 87,53 μονάδες βάσης και απόδοση 5,06%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 87,45 μονάδες βάσης και απόδοση 5,13%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 355 μονάδες βάσης από 358 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στην Ιταλία το 10ετές στο 2,88%

Επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας με τις αβεβαιότητες να διατηρούνται.
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/9/2018 στο 0,48% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,97% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,87% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,53% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,88% με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% όταν η Ιταλία έχει επιτόκιο 2,82%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης