Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Berenberg Bank, Capital Economics, IHS Global: Βραχύβια τα αποτελέσματα του PSI – Αν η Ελλάδα δεν επιστρέψει στην ανάπτυξη ο επίσημος τομέας θα υποστεί haircut στο ελληνικό χρέος που φορτώθηκε

Berenberg Bank, Capital Economics, IHS Global: Βραχύβια τα αποτελέσματα του PSI – Αν η Ελλάδα δεν επιστρέψει στην ανάπτυξη ο επίσημος τομέας θα υποστεί haircut στο ελληνικό χρέος που φορτώθηκε
Βραχύβια αναμένονται τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους στην ιστορία, της ελληνικής, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι σύντομα η βαθειά ύφεση και ενδεχομένως ένα απρόβλεπτο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, μπορεί να αλλάξει ακόμη και το σημερινό πρόσωπο της ευρωζώνης.
«Η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων με νέα μικρότερης αξίας δεν λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας», ανέφερε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank. Φυσικά, χωρίς την ευρωζώνη, η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ δυσχερέστερη θέση. Στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη, αφού οποιαδήποτε αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς να μπορεί να εξυπηρετηθεί το χρέος.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ελληνική οικονομία σωρευτικά από το 2008 έχει συρρικνωθεί κατά 15%, ενώ οι εκτιμήσεις για εξίσου μεγάλη ύφεση και το 2012 είναι σημαντικές.
Την ώρα που το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης συνοδεύεται με ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, ο αναλυτής της IHS Global Insight, Diego Iscaro, αναφέρει ότι η λιτότητα μπορεί να είναι τελικά πολύ επιβλαβής για μία οικονομία όταν υπάρχουν υπερβολές. Έχοντας μειώσει σημαντικά το εισόδημα των Ελλήνων, η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει, βυθιζόμενη ολοένα και βαθύτερα στην ύφεση, αναφέρει ο Iscaro.
Ο μόνος λόγος που η Ελλάδα μένει στην ευρωζώνη είναι ότι οι εναλλακτικές είναι πραγματικά πολύ κακές. Διαφορετικά, θα είχε επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα ώστε να κάνει την υποτίμηση που θα της έδινε το πλεονέκτημα στην ανταγωνιστικότητα της.
Σύμφωνα με την Capital Economics, αναμένεται στο μέλλον να υπάρχει και νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει και τον επίσημο τομέα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος η Ελλάδα να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο.

Merk Funds: Η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται μόνη της τα προβλήματά της και να μη στηρίζεται στα χρήματα άλλων - Συνεχίζει να συνιστά απειλή για το ευρώ

Η μετάδοση της ελληνικής κρίσης συνεχίζει να απειλεί το ευρώ, προειδοποιεί με άρθρο του του στους Financial Times o Axel Merk της Merk Funds.
Όταν οι ανησυχίες για την Ελλάδα, επισημαίνει, πριν από δύο χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους στις αγορές, όλοι μιλούσαν για τον κίνδυνο κατάρρευσης του ευρώ.
Η ανθεκτικότητα που μέχρι τώρα έχει επιδείξει το ευρώ αποτελεί συνδυασμό πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης στο σύνολό του. Το ευρώ επίσης βρίσκεται στην αντίπερα όχθη της τακτικής του Bernanke της Fed: Στις ΗΠΑ τυπώνονται τρις δολάρια, σε μια προσπάθεια να αποδυναμωθεί το δολάριοα και να ενισχυθεί η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα, αν και η δράση της ΕΚΤ έχει στηρίξει το ευρώ, το ενιαίο νόμισμα εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένο σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα.
Κατά τον Merk, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσει τυχόν χρεοκοπίες κρατών μελών της Ευρωζώνης.
"Την ώρα που οι ισχυρότερες χώρες τυπώνουν χρήμα, τα προβλήματα της Ευρωζώνης ενδεχομένως να καταλαγιάζουν για την ώρα", σχολιάζει ο Merk.
"Η Ελλάδα, στο μεταξύ, πειραματίζεται... με καρότο και μαστίγιο... για μια σειρά από πρωτοβουλίες. Η τακτική αυτή είνα εκτεθειμένη στην αποτυχία καθώς κάθε φορά που ένας στόχος θα χάνεται, οι πιστωτές θα περιμένουν στη γωνία. Η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται μόνη τα προβλήματά της, χωρίς να εξαρτάται από την κεντρική τράπεζα και τα χρήματα άλλων φορολογουμένων", καταλήγει.

Clive Hale: Και τώρα νομίζουν πως όλα τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν τελειώσει; Όντως η χώρα σώθηκε; Ή μήπως όχι; Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού...

"Και τώρα νομίζουν πως όλα έχουν τελειώσει;...", σχολιάζει, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα ο Clive Hale από το "View from the Bridge".
Όπως χαρακτηριστικά διερωτάται: "Η Ελλάδα τελικά σώθηκε; Είναι σωστή αυτή η παραδοχή;" Εστιάζοντας στην επίσημη ανακοίνωση της ISDA, την περασμένη Παρασκευή, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνιστά πιστωτικό γεγονός, σχολιάζει πως το μεγάλο ζητούμενο έγκειται στο ότι πληρώνονται τα ελληνικά CDS.
Kατά τον Hale, η κρίσιμη συνεδρίαση της ISDA την περασμένη Παρασκευή διήρκησε πολύ περισσότερο από όσο απαιτείται για να απαντηθεί το εξής ερώτημα: Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει; Ή όχι;
Ο ίδιος θίγει και ένα ακόμη ζήτημα που χρήζει προσοχής όσον αφορά στην Ελλάδα: Θεωρεί, ειδικότερα, πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει λάθος σχετικά με την πληρωμή των CDS. Tι εννοεί;
Στην πραγματικότητα, συνεχίζει, πως δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη το γεγονός πως  ίσως υπάρχει μεγαλύτερο ελληνικό χρέος στην κατοχή των ιδιωτών από ότι εκτιμά η πλειοψηφία, δεδομένου του μεγέθους της νομισματικής ένωσης.
"Πέραν των άλλων, υπάρχουν ελληνικά ομόλογα αξίας περί των 100 δισ. δολαρίων τα οποία εκδίδει ο ΟΣΕ", επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο Clive Hale επικρίνει και τη στάση των πολιτικών, οι οποίοι μιλούν δήθεν για τη συμφωνία του αιώνα, όσον αφορά στην Ελλάδα. Μάλιστα, επικαλείται λόγια της ίδιας της Γερμανίδας Καγκελαρίου A. Merkel, η οποία πρόσφατα παραδέχθηκε στη γερμανική βουλή, πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ, θα πετύχει...  
"Κανείς δεν ξέρει τι επιπτώσεις θα έχει μια αποτυχία της Ελλάδας για τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, ή για το σύνολο της Ευρωζώνης", καταλήγει ο Hale.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης