Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η Moody's υποβάθμισε την Κύπρο σε Ba1 από Baa3 προηγουμένως εξαιτίας της έκθεσης των τραπεζών της στην Ελλάδα - Και επισήμως στην κλίμακα "junk"

tags :
Η Moody's υποβάθμισε την Κύπρο σε Ba1 από Baa3 προηγουμένως εξαιτίας της έκθεσης των τραπεζών της  στην Ελλάδα - Και επισήμως στην κλίμακα
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, κατά μία βαθμίδα, σε Ba1 από Baa3 προέβη η Moody's. Η αξιολόγηση της χώρας «περνάει» πλέον στην κλίμακα junk, με αρνητικό outlook.
Η Moody’s υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί νέα οικονομική στήριξη στις κυπριακές τράπεζες από την κυβέρνηση, λόγω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, ενώ επικαλείται και τον ανάλογο αντίκτυπο αυτών των μέτρων στην οικονομική ισχύ της κυπριακής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την έκθεση η Moody's υποβάθμισε και την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε Not-Prime από Prime-3.
Οι δύο παράγοντες που οδήγησαν τον οίκο σε αυτήν την απόφαση είναι:
1)Ο αυξημένος κίνδυνος που υπάρχει για την κυπριακή κυβέρνηση να παράσχει και νέα στήριξη στις κυπριακές τράπεζες, εξαιτίας της έκθεσης τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και την οικονομία, λαμβάνοντας υπόψιν και τον ανάλογο αντίκτυπο αυτών των μέτρων στη δική της οικονομική ισχύ.
2)Οι πιθανές συνέπειες που θα έχει η κατάσταση για τον κυπριακό τραπεζικό κλάδο στην εμπιστοσύνη της αγοράς, καθώς και η ευρύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρώπης και τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου. Συνολικά, η εύθραυστη εμπιστοσύνη της αγοράς στην Κύπρο, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε απώλεια της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, είναι πιθανό να συνεχιστεί, αλλά και να ενταθεί προκαλώντας περαιτέρω κλυδωνισμούς στις συνθήκες χρηματοδότησης για την κυβέρνηση και τις εγχώριες τράπεζες.
H Moody's πιστεύει επίσης ότι ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας, ακόμη και μετά την ανταλλαγή του χρέους, παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα συνεπαγόταν ακόμη υψηλότερο επίπεδο προκλήσεων για την κεφαλαιακή επάρκεια των κυπριακών τραπεζών από ό, τι είχε προβλεφθεί κατά τη στιγμή της τελευταίας αξιολόγησης το Νοέμβριο.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες δεν εξαρτόνται μόνο από τις συμμετοχές τους στο ελληνικό κρατικό χρέος, αλλά και από την αυξημένη πίεση της ποιότητας του ενεργητικού που προκύπτει από τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων τους στην Ελλάδα, καθώς και τις εγχώριες μακροοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που μελέτησε ο οίκος, το οποίο περιλαμβάνει απώλειες σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους, και την υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων τόσο στην Κύπρος όσο και στην Ελλάδα, οι τράπεζες θα χρειαστούν μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα ισοδυναμεί με περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ της χώρας, προκειμένου να επιστρέψουν στο σημερινό επίπεδο του Tier-1. Μέρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης αυτής περιλαμβάνεται στα τρέχοντα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που βασίζονται στην άσκηση ανακεφαλαιοποίησης της ΕΒΑ. Ωστόσο, η Moody's πιστεύει ότι υπάρχει ένας πολύ ουσιαστικός κίνδυνος ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα είναι σε θέση να παρέχει το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται, με αυξημένο τον κίνδυνο να χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος. Η βαθμολογία Ba1 ενσωματώνει επομένως αυτήν την παραδοχή ότι η κυπριακή κυβέρνηση πιθανόν να χρειαστεί να συνεισφέρει στο κεφάλαιο των τραπεζών κατά 5-10% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, η Moody's αφήνει μία νότα αισιοδοξίας, επισημαίνοντας ότι η κατά μία βαθμίδα υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα των θετικών βημάτων που έχουν γίνει από την κυπριακή κυβέρνηση, από το Νοέμβριο του 2011. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει λάβει αποφάσεις για ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο περιλαμβάνει δομικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, καθώς και για μέτρα μείωσης των ανισορροπιών του προϋπολογισμού.  Το έλλειμμα αναμένεται να περιοριστεί στις 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2012, ενώ την ίδια ώρα σημαντικές είναι και οι προοπτικές για τα δημόσια έσοδα, μετά την έναρξη της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Το αρνητικό outlook τοποθετήθηκε εξαιτίας της συνεχιζόμενης ελληνικής κρίσης, η οποία θα εξακολουθεί να θέτει προκλήσεις στην κυπριακή οικονομία τους επόμενους 18-24 μήνες.

ΥΠΟΙΚ: Αδικαιολόγητη η νέα υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s

Η σημερινή υποβάθμιση του οίκου αξιολόγησης Moody's δεν δικαιολογείται, αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, το οποίο θεωρεί ότι οι αρνητικοί παράμετροι, που λήφθηκαν υπόψη στην αξιολόγηση, δεν διαφέρουν ουσιαστικά από την επιχειρηματολογία του οίκου στην τελευταία του υποβάθμιση στις 4 Νοεμβρίου 2011, ''και δεν δικαιολογούν την τωρινή υποβάθμιση''.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, ότι ο οίκος Moody's, αναγνωρίζει τη σημασία των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί, τα οποία περιλαμβάνουν και μεγαλύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από ό,τι αρχικά ανέμενε, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις του που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο.
Επίσης, ο οίκος σημειώνει τις θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές που διαφαίνονται από την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της ΚΔ. Οι λόγοι αυτοί, σημειώνεται στην ανακοίνωση, συγκράτησαν την υποβάθμιση στη μία βαθμίδα μόνο.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, αναγνωρίζει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία, τόσο λόγω των αρνητικών εξελίξεων από την κρίση χρέους στην ΕΕ, όσο και από την κατάσταση στην ελληνική οικονομία ειδικά.
''Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων και πολιτικών και στη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εξετάζει όλες τις παραμέτρους για την αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων του τραπεζικού συστήματος'' καταλήγει η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης