Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα funds που δεν θα συμμετάσχουν στο PSI μπορεί να 3πλασιάσουν τα κεφάλαιά τους αν περιμένουν μερικές... δεκαετίες - Ποιος είναι ο ρόλος του Elliott Management και ποια η συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις του PSI

Τα funds που δεν θα συμμετάσχουν στο PSI μπορεί να 3πλασιάσουν τα κεφάλαιά τους αν περιμένουν μερικές... δεκαετίες - Ποιος είναι ο ρόλος του Elliott Management και ποια η συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις του PSI
Την ώρα που οι περισσότεροι πιστωτές των ελληνικών ομολόγων μετρούν τις ζημιές τους από το PSI, οι ομολογιούχοι που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση έχουν τη δυνατότητα ακόμη και να τριπλασιάσουν το κεφάλαιο τους εάν έχουν την υπομονή να περιμένουν μερικές... δεκαετίες.
Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που επικαλούνται οι αναλυτές, μελετώντας τις περιπτώσεις των περισσότερων κρατών που προχώρησαν σε αναδιάρθρωση χρέους, ο διακανονισμός των χρεών ήταν υπερ των εναγόντων, αλλά η διαδικασία έπαιρνε πολλά χρόνια.
Ήδη μία δεκαετία μετά τη χρεοκοπία της Αργεντινής, η οποία ήταν μέχρι πρότινος η μεγαλύτερη της σύγχρονης ιστορίας, υπάρχουν funds που ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί, ενώ την ίδια ώρα έχουν δαπανήσει μεγάλα κεφάλαια στις νομικές διαδικασίες.
"Η βασική γραμμή είναι ότι δεν είναι εύκολο να τελεσιδικήσουν οι δικαστικές αποφάσεις κατά κρατών, και αυτό μπορεί να οφείλεται ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να πληρώνουν. Αν το έκαναν τότε κανείς δεν θα συμμετείχε σε καμία αναδιάρθρωση του χρέους, αναφέρουν ειδικοί νομικοί με πείρα στις αναδιαρθρώσεις.
Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, επενδυτές με περίπου 9 δισ. ευρώ από τα 206 δισ. ευρώ, μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να λάβουν μέρος στην ανταλλαγή ομολόγων. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από το 95% των πιστωτών συμμετείχε στην ανταλλαγή ομολόγων, οι οποίοι μάλιστα αποδέχτηκαν να χάσουν περίπου το 74% της αξίας των επενδύσεών τους.
Είναι δύσκολο να προσδιορίσει με ακρίβεια κάποιος τον αριθμό των ομολογιούχων που θα στραφούν κατά της ελληνικής κυβέρνησης, όπως δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ποιος στράφηκε κατά του Περού, της Βραζιλίας και του Κονγκό, όταν αυτές οι χώρες χρεοκόπησαν τα τελευταία 40 χρόνια. Συνήθως όμως ηγούνται ένα ή δύο επενδυτικά fund, τα στελέχη των οποίων διαθέτουν αρκετή... υπομονή και αρκετά κεφάλαια για τις πληρωμές των δικηγόρων.
Το Elliott Management, είναι ένα από τα πιο γνωστά fund, το οποίο αποζημιώθηκε για την έκθεση του στο χρέος του Περού, με το κεφάλαιο του να αποδίδει περίπου 400%.
Πηγές μάλιστα προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος ανέφεραν στο Reuters ότι το εν λόγω fund συμμετέχει στο ελληνικό χρέος. Ωστόσο, στελέχη του Elliott αρνούνται να σχολιάσουν αυτές τις διαρροές.
Ήδη τα περισσότερα funds έχουν εστιάσει στα ελληνικά ομόλογα που διέπονται υπό το ξένο δίκαιο. Εάν δεν συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI, τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα για να τους αναγκάσει να αποδεχτούν τις ζημίες από την αναδιάρθρωση.
Σ΄αυτήν την περίπτωση, κάθε κίνηση των ελληνικών αρχών θα οδηγήσει σε νομικές απαιτήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες αποζημιώσεις τα εν λόγω funds.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης