Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Tη Δευτέρα η 1η δόση ύψους 5,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω μείωσης μισθών ζητά η τρόικα - Τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι η στήριξή τους και όχι η κρατικοποίησή τους

Tη Δευτέρα η 1η δόση ύψους 5,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα  - Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω μείωσης μισθών ζητά η τρόικα -  Τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι η στήριξή τους και όχι η κρατικοποίησή τους
(upd3)Η κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν αποτελεί στόχο του νέου προγράμματος της Ελλάδας, κατέστησαν σαφές οι εκπρόσωποι της τρόικα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από τις Βρυξέλλες για την παρουσίαση του δεύτερου δανειακού προγράμματος της χώρας.
"Τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχουν στόχο τη στήριξή τους και όχι την κρατικοποίησή τους", τόνισαν οι επικεφαλείς της τριμερούς.
Όπως τόνισαν, την ερχόμενη Δευτέρα 19 Μαρτίου θα εκταμιευθεί η πρώτη δόση από την ΕΕ για την Ελλάδα, ύψους 5,9 δισ. ευρώ, προκειμένου την Τρίτη 20/3 να πληρωθεί και το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ.
Kατά την τρόικα, βασική προτεραιότητα για την Ελλάδα αποτελεί η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, αλλά και η άμεση επίτευξη του στόχου για παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα έρθει μέσα από τη μείωση των μισθών, εκτιμά η τρόικα.
"Η μείωση των μισθών μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα συρρίκνωση της κατανάλωσης, αλλά μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσει την ανάπτυξη", ανέφεραν χαρακτηριστικά."Το πρόγραμμα μείωσης του κόστους εργασίας στην Ελλάδα βρίσκεται στα μισά του δρόμου", τόνισαν.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέρριψαν ευθύνες εκ νέου ευθύνες στην Ελλάδα, τονίζοντας πως δεν έκανε όσα έπρεπε στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. "Δεν ακολουθήθηκε το πρόγραμμα", ανέφεραν, ενώ εκτίμησαν πως "είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αναθεωρήσεις του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας μετά τις εκλογές".
"Για να κλείσει το κενό στον ελληνικό προϋπολογισμό πρέπει να κοιτάξουν οι Έλληνες την περικοπή δαπανών", συνέχισαν οι Ευρωπαίοι, αποφεύγοντας για την ώρα να μιλήσουν για μείωση φορολογίας στην Ελλάδα. "Η Ελλάδα πρέπει να δρομολογήσει μια σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση που να μην επιβάλει νέους φόρους", περιορίστηκαν να σχολιάσουν.
"Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα. Πρέπει να δούμε το έλλειμμα το 2009 όταν ξεκίνησε η προσπάθεια προσαρμογής. Η χώρα ξεκίνησε από μεγαλύτερο έλλειμμα από ότι αρχικά αναμενόταν και σχεδιάστηκε το πρόγραμμα της", επισήμαναν επίσης για να συμπληρώσουν πως οι στόχοι στο δεύτερο μνημόνιο δεν διαφοροποιούνται από εκείνους του πρώτου μνημονίου.
Η τρόικα έκανε ειδική μνεία και στη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως αυτός είναι και ο λόγος που στη διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής χάθηκαν κάποιοι στόχοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης