Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζική απαξίωση -13% λόγω MSCI στο ΧΑ -1,45% στις 634 μον. έρχονται εκροές 85 εκατ – Επιδείνωση στα ομόλογα, Ιταλία 3,49%, Ελλάδα 4,51%

Τραπεζική απαξίωση -13% λόγω MSCI στο ΧΑ -1,45% στις 634 μον. έρχονται εκροές 85 εκατ – Επιδείνωση στα ομόλογα, Ιταλία 3,49%, Ελλάδα 4,51%
Αναταράξεις στην  χρηματιστηριακή αγορά προκάλεσε η αφαίρεση από τον δείκτη MSCI Greece των ελληνικών τραπεζών πλην της Alpha Bank
(upd8)Ισχυρή τραπεζική πτώση έως -13% σημειώθηκε στο  ελληνικό χρηματιστήριο μετά την αφαίρεση τριών τραπεζών Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς, πλην της Alpha Bank  από τον MSCI Standard Greece και την μεταφορά τους στον small cap αποτελώντας ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη για την εγχώρια αγορά.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες -7,10% και παρέσυρε τον Γενικό Δείκτη καθώς έκλεισε στις 634 μονάες ενώ ισχυρές στηρίξεις αποτελεί η ζώνη των 600 μονάδων
Ειδικότερα την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Εθνική -13,20% και Eurobank -9,84% και ακολούθησε η Πειραιώς με απώλειες -6,21% καθώς αναμένονταν ήδη η έξοδος της από τον Δείκτη MSCI, ενώ με ελεγχόμενες πιέσεις έκλεισε η Alpha Bank -2,96% καθώς δεν υποβαθμίστηκε.
H υποβάθμιση αυτή από την MSCI απόρροια της μεγάλης μείωσης των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών θα προκαλέσει εκροές 83-85 εκατ από τις 3 αυτές τράπεζες.
Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης 30 Νοεμβρίου  2018 και θα λάβουν χώρα επίσημα από τις 3 Δεκεμβρίου ενώ στον MSCI Standard Greece παραμένουν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνας.
Επίσης ενώ οι τρεις τράπεζες εντάχθηκαν στο δείκτη MSCI Small Cap,  αφαιρέθηκε από τον εν λόγω δείκτη, ο Ελλάκτωρας ο οποίος έκλεισε πτωτικά στο -6,22%
Και ενώ η MSCI υποβάθμισε χρηματιστηριακά τις ελληνικές τράπεζες λόγω απαξιωμένης χρηματιστηριακής αξίας η Τράπεζα της Ελλάδος που εννοείται ότι εκπροσωπεί τον θεσμό της ορθολογικής προσέγγισης και των καθαρών λύσεων αναλώνεται σε διάτρητα σχέδια τα οποία στηρίζονται στον αέρα.
Αντί η Τράπεζα της Ελλάδος να εισηγηθεί καθαρές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων και την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, επεξεργάζεται διάφορα σχέδια για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση .
Το σχέδιο περιλαμβάνει σύσταση ειδικού σκοπού μεταφορά DTC και εκμετάλλευση εσόδων από την πώληση ομολόγων το οποίο τελεί υπό τις σοβαρές ενστάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ DGComp και μάλιστα προβληματίζει η ημερομηνία ανακοίνωσης του παραπάνω σχεδίου
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο και στις εξελίξεις στην Ιταλία καθώς μετά την λήξη του τελεσίγραφου της Κομισιόν για να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμό του 2019 η Ιταλική κυβέρνηση έστειλε το προσχέδιο χωρίς καμία αλλαγή.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις κινήσεις της Κομισιόν, εάν ξεκινήσει τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία, με ημερομηνία έως τις 21/11.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΕΧΑΕ, Coca Cola, ΟΛΠ, Grivallia και Sarantis ενώ με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Φουρλής, Jumbo, Τιτάν 
Αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Motor Oil  ενώ η Bank of America Merrill Lynch παρά τα ισχυρά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου 2018 επιβεβαιώνει την τιμή στόχο στα 17 ευρώ, από 20,90 ευρώ προηγουμένως μετά τις πρόσφατες εξαγορές περιουσιακών στοιχείων μέσων ενημέρωσης.   
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634 μονάδες με ισχυρή στήριξη την ζώνη των 600 μονάδων και αντιστάσεις  στην ζώνη των 640- 650 μονάδων
Ωστόσο βασικός στόχος των short παραμένουν οι 550 με 570 μονάδες όπου εκεί αναμένεται να κλείσει ένα μεγάλο μέρος των short θέσεων.
Επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ιταλικό στο 3,49% και το 10ετές ελληνικό στο 4,51% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 102 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση 

Ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν στην χρηματιστηριακή αγορά από την έναρξη της συνεδρίασης, όπως αναμένονταν, μετά την αρνητική έκπληξη της υποβάθμισης από τον Δείκτη MSCI των Eurobank και Εθνική ενώ οι πιθανότητες εξόδου είχαν επικεντρωθεί μόνο στην Πειραιώς
Περί τις 11:30 ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -8,17% παρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη στο -2,13%
Περί τις 16:20 και ενώ οι ισχυρές τραπεζικές πιέσεις συνεχίστηκαν σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ειδικότερα στην  Εθνική και στην Eurobank με απώλειες που έφτασαν το -15% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε εκ νέου χαμηλό ημέρας στο -8,68%  
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,45% στις 634 μονάδες έχοντας υψηλό στις 641,91 μονάδες και χαμηλό στις 630,29 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο Τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 48,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 43,1 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,7 εκατ. ευρώ και όγκου συναλλαγών 1,9 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 1,9 εκατ. τεμάχια αξίας 2,36 εκατ. ευρώ και η Jumbo 27 χιλ. τεμάχια αξίας 351 χιλ. ευρώ


Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Xωρίς αλλαγές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019  έστειλε χθες η Ιταλική κυβέρνηση στις Βρυξέλες καθώς είναι αποφασισμένη να οδηγήσει στα άκρα την κόντρα της με την Κομισιόν.
Την αποφασιστικότητα αυτή κατέδειξαν σε σημερινές τους δηλώσεις τόσο ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria.
«Η ΕΕ θα κάνει λάθος εάν επιχειρήσει να επιβάλλει πρόστιμα στην Ιταλία» είπε ο Salvini ενώ υπέρ της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης τάχθηκε και ο Tria επισημαίνοντας πως η «δημοσιονομική επέκταση είναι απαραίτητη» για την Ιταλία και ότι «τα επιχειρήματα της ιταλικής κυβέρνησης είναι αυτά που διατηρούν σε ισχύ τις προβλέψεις του προϋπολογισμού».
Στην σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς ότι δέχθηκαν τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό και ότι «Η Κομισιόν θα τον εξετάσει και θα εκφράσει την άποψη της στις 21 Νοεμβρίου» 
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ παρά την εκτίμηση ότι το έλλειμμα για το 2019 θα φθάσει στο 2,66% του ΑΕΠ, δεν εμφανίστηκε και τόσο επιθετικό έναντι της ιταλικής κυβέρνησης και των στόχων που έχει θέσει, μέσω του Άρθρου 4 για την ιταλική οικονομία το οποίο δόθηκε στις 13/11 στη δημοσιότητα.
Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν η Κομισιόν θα πραγματοποιήσει τις απειλές της καθώς η μη συμμόρφωση της Ρώμης με τις ευρωπαϊκές «επιταγές» σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία, με απόφαση της που το αργότερο θα ληφθεί έως τις 21/11.
Επίσης μεταξύ των μέτρων που μπορεί να λάβει η Κομισιόν είναι ακόμη και ο αποκλεισμός της Ρώμης από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αν και μία τέτοια κίνηση θα θεωρούνταν εξαιρετικά ακραία.
Σε συμφωνία για το κείμενο των όρων του «διαζυγίου» κατέληξαν σε «τεχνικό επίπεδο» Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Theresa May, να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος και να δεσμεύεται ότι η συμφωνία για το Brexit θα ανταποκρίνεται στην επιθυμία των Βρετανών πολιτών. 
Το υπουργικό συμβούλιο θα συναντηθεί σήμερα για να εξετάσει το προσχέδιο της συμφωνίας, στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες, και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα. 
Η έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης είναι απαραίτητη για να επιτραπεί η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία.
Αυτή θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο πριν από την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019.
Στο πολιτικό σκηνικό, στην ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την εκκίνηση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης ενώ κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάζουν σφοδρά πυρά εφ’ όλης της ύλης 
Και ενώ σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ , γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για παροχές πολύ πιο πάνω από 1 δισ. ευρώ, φτάνοντας ακόμη και το επίπεδο των 1,8 δισ. από την άλλη οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά μισό εκατομμύριο τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Η πολιτική της υπερ - φορολόγησης και των υπερ -πλεονασμάτων που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αφού ο μνημονιακός στόχος για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ είναι κλειδωμένος έως το 2022 ενώ από το 2023 έως 2060 η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων  μειώνεται στο 2,2% του ΑΕΠ βάσει της συμφωνίας του Eurogroup της 21ης Ιουνίου δεσμεύοντας τη χώρα σε μια σφικτή περιοριστική πολιτική και οδηγεί σε ένα πλαίσιο αυστηρής λιτότητας για πολλές δεκαετίες.
Την κατάθεση νέου αιτήματος προστασίας από τους πιστωτές της αναμένεται να καταθέσει εντός των επόμενων ωρών η διοίκηση της Folli Follie.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα κατατίθεται με τη σύμφωνη γνώμη του 20% των ανέγγυων πιστωτών της και των εργαζομένων της.

 Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή άνοδο +0,11%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με πτώση -0,85% στις 2.632,24 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,64% στις 25627 μονάδες

Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω Ιταλίας 
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,14%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,27%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με πτώση -0,59%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο-0,29% ενώ ο FTSE 100 με άνοδο +0,18%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,16%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη +0,18%, ο Nasdaq με οριακή πτώση -0,03% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,82% ( 7,56 δολ.)

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες - Στο αρνητικό επίκεντρο Εθνική και Eurobank λόγω MSCI
 
Iσχυρές απώλειες κατέγραψαν οι τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Εθνική και Eurobank και ακολούθησαν Πειραιώς και Alpha Bank
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,21 ευρώ με πτώση -13,20% με όγκο 14,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2450 ευρώ με πτώση -2,96% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισεκ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0420 ευρώ με πτώση -6,21% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 455 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 23/10/2018 στα 1,07 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 1,00 ευρώ στις 5/11/2018

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,55 ευρώ με πτώση -9,84% με όγκο 19,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,20 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,81 ευρώ με άνοδο +2,03%  και με κεφαλαιοποίηση 808 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1338 ευρώ με πτώση -2,62%, με όγκο 70 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 62 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,75 ευρώ με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 253 εκατ. ευρώ

Με αρνητικά πρόσημα οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ο Φουρλής

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΕΧΑΕ, Coca Cola, ΟΛΠ, Grivallia και Sarantis
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Φουρλής, Jumbo, Τιτάν 
H Coca Cola έκλεισε στα 26,67 ευρώ με πτώση -1,73% με την κεφαλαιοποίηση στα 9,90 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,20 ευρώ με άνοδο +0,10% και αποτίμηση 5 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3860 ευρώ με πτώση -0,22% και αποτίμηση 322 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,65 ευρώ με πτώση -0,48% και κεφαλαιοποίηση 383 εκατ ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,47 ευρώ με πτώση -0,82% και αποτίμηση 2,70 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,68 με άνοδο +1,55% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,67 ευρώ με πτώση -0,65% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 19,60 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,15 ευρώ με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,98 ευρώ με άνοδο +1,72% και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,76 ευρώ με άνοδο +2,59% και με την κεφαλαιοποίηση στα 246 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0724 ευρώ με πτώση -3,47% με την κεφαλαιοποίηση 68 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,51%, με την Ιταλία στο 3,49% με διαφορά spread 102 μ.β.

Επιδείνωση σημειώνονται, σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,51% και με το Ιταλικό 10ετές στο 3,49% 
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία αν και το spread από 110 έχει κλείσει στις 102 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,70% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,58 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,93%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,07 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,19% με απόδοση αγοράς 3,20% και απόδοση πώλησης 3,18%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,05  μονάδες βάσης και απόδοση 3,48%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 95,48 μονάδες βάσης και απόδοση 4,21% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 94,55 μονάδες βάσης και απόδοση 4,49% με απόδοση αγοράς 4,51% και απόδοση πώλησης 4,47%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 88,95 μονάδες βάσης και απόδοση 5%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 85,20 μονάδες βάσης και απόδοση 5,28%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 85 μονάδες βάσης και απόδοση 5,34%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 412 μονάδες βάσης από 401 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 3,49%

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,49% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,54% ακόμη η κατάσταση στην Ιταλία παραμένει εύθραυστη.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Η Ιταλία είχε λάβει προθεσμία έως τις 13 Νοεμβρίου για να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό 2019 ωστόσο η Ιταλία δεν αλλάζει τους στόχους του προϋπολογισμού  
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας ειδικά μάλιστα μετά από την απόφαση για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4%....ενώ η Commission προβλέπει 2,9%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/11/2018 στο 0,39% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,98% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,94% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,62% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,49% με υψηλό ημέρας 3,54% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης