Η επιδείνωση στα ομόλογα, οι εκροές από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, η πτώση στις διεθνείς αγορές και η απουσία θετικών ειδήσεων συνέβαλαν στην κατακρήμνιση της αγοράς
(upd20) Κατακρημνίστηκαν οι μετοχές των τραπεζών ειδικότερα η Alpha Bank -7,92%, Eurobank -5,97% αλλά και δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως Μυτιληναίος -8,36%, ΟΠΑΠ -6,32%, ΟΤΕ -3,82% με την αγορά να έχει εγκλωβιστεί σε καθοδικό σπιράλ και ο κίνδυνος κραχ να αυξάνεται.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 593 μονάδες στα χαμηλά της ημέρας και κάτω από την ισχυρή στήριξη την ζώνη των 600 μονάδων ενώ αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 620- 630 μονάδων
Ωστόσο βασικός στόχος των short παραμένουν οι 550 με 570 μονάδες όπου εκεί αναμένεται να κλείσει ένα μεγάλο μέρος των short θέσεων.
Πιέσεις ασκήθηκαν και στις υπόλοιπες τράπεζες με την Εθνική -4,11% και ακολούθησε η Πειραιώς -3,09% με τις τρεις τράπεζες Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς να καταγράφουν σήμερα ιστορικά χαμηλά
Συνεχίστηκαν για 5η ημέρα οι ισχυρές τραπεζικές πιέσεις απόρροια 4 παραγόντων, των εκροών έως 180 εκατ ευρώ λόγω MSCI, της μεγάλης επιδείνωσης στα ομόλογα, της πτώσης των διεθνών αγορών και βεβαίως στα άτοπα και επικίνδυνα σχέδια που παρουσιάζονται για τις ελληνικές τράπεζες για τα NPEs από την ΤτΕ.
Ενδεικτικά στην Wall Street ο Dow καταγράφει απώλειες -1,90% ενώ ο DAX στην Γερμανία με πτώση -1,60%
Ειναι αξιοσημείωτο ότι η Alpha bank παρόλο που δεν επηρεάζεται από τις εκροές στον MSCI....καθώς είναι η μόνη τραπεζική μετοχή που παραμένει στο MSCI Greece και η Blackrock αυξάνει τις επενδυτικές θέσεις, σήμερα δέχθηκε καταιγισμό πιέσεων.
Το ελληνικό banking παρουσιάζεται ως αναξιόπιστο με αυτές τις προτάσεις που κατατίθενται για τα NPEs, εμφανίζονται ότι δεν θα τα καταφέρουν προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στους επενδυτές που αποσύρονται.
Στο ήδη αρνητικό κλίμα πρέπει να προστεθεί η μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα με το 10ετές ελληνικό στο 4,68% στο υψηλό ημέρας ενώ το ιταλικό 10ετές στο 3,63% με υψηλό ημέρας 3,71% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 105 μονάδες βάσης.
Η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI θα επηρεάζει τις τράπεζες μέχρι το τέλος του μήνα, λόγω των εκροών που αναμένονται έως 180 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 80 εκατ αφορούν την Eurobank.
Εν τω μεταξύ σε νέα μείωση της short θέσης του στην Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε το fund Marshall, καθώς από το 0,74% που κατείχε στις 13 Νοεμβρίου, διαμορφώνεται στο 0,64% στις 14 Νοεμβρίου 2018 και το Oceanwood μείωσε τη short θέση του στην Εθνική, από το 0,89%, σε ποσοστό κάτω από 0,50% όριο που δεν υποχρεώνεται να δηλωθεί.
Στα στατιστικά της αγοράς από την ημερομηνία ανακοίνωσης της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI έως και σήμερα, τις μεγαλύτερες σωρευτικές απώλειες καταγράφει η Εθνική -28,12% και η Eurobank - 26,72% καθώς δεν αναμένονταν η υποβάθμιση τους και ακολουθεί η Πειραιώς -15,39% με τις πιέσεις να είχαν αρχίσει νωρίτερα καθώς ήταν πιθανή η έξοδος από τον δείκτη και με απώλειες η Alpha Bank -16,60% παρά το γεγονός ότι ήταν και η μοναδική τράπεζα που παρέμεινε στον δείκτη MSCI Greece.
Σύμφωνα με την ανάλυση της, η Deutsche Bank προβλέπει για τις ελληνικές τράπεζες, μείωση των εσόδων από τους τόκους το γ' 3μηνο 2018 ενώ διατηρεί τη σύσταση buy (αγορά) για Εθνική και Alpha Bank, ενώ για την Eurobank και την Πειραιώς η σύσταση είναι hold (διακράτηση).
Και ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στις 22 Νοεμβρίου καθώς η ΤτΕ θα ανακοινώσει και επίσημα το σχέδιο της για το πώς θα δομείται το SPV, πως θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια DTCs των τραπεζών και πως θα μεταφερθούν στην εταιρία ειδικού σκοπού έως 40 δισεκ. την αντίθεση τους εκφράζουν οι τράπεζες ενώ η κυβέρνηση…προτείνει το κυπριακό – Ιταλικό μοντέλο.
Το μήνυμα που περνάει στην αγορά με όλα αυτά τα μοντέλα είναι ένα και μοναδικό, ότι οι στόχοι μείωσης των NPEs είναι ανέφικτοι οπότε πρέπει να προωθηθεί συλλογική λύση.
Η καλύτερη λύση από την οποία και τα NPEs θα αντιμετωπιστούν και οι τράπεζες θα εξυγιανθούν και το κράτος δεν θα χάσει κεφάλαια είναι να εκδοθούν Cocos μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές 5-6 δισεκ. ευρώ με κρατικά κεφάλαια από το απόθεμα ασφαλείας των 30 δισεκ. ευρώ, ωστόσο δεν είναι έτοιμο το σύστημα για μια τέτοια υπέρβαση.
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην Ιταλία καθώς διαθέτει μόλις μία ημέρα περιθώριο, καθώς την Τετάρτη 21/11 λήγει και το δεύτερο τελεσίγραφο που έχει δοθεί από την Κομισιόν, ώστε να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές, είτε αυτές αφορούν τον στόχο για το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 είτε τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,32% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,42%.
Από τα πρώτα λεπτά οι πωλητές έδειξαν τις διαθέσεις τους ειδικότερα στις τράπεζες καθώς συνεχίστηκαν οι ισχυρές πιέσεις που έφεραν λίγο μετά τις 15:30 τον Τραπεζικό Δείκτη στα χαμηλά της ημέρας στο -6,87%.
Οι ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες επεκτάθηκαν και σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 παρασύροντας τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά της ημέρας -3,97% λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε εκ νέου μεγάλες απώλειες -3,91% στις 593 μονάδες έχοντας υψηλό στις 615,22 μονάδες και χαμηλό στις 592,70 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο Τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 28,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 20,3 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,31 εκατ. ευρώ και όγκου συναλλαγών 1,1 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eθνική διακίνησε 313 χιλ. τεμάχια αξίας 319 χιλ. ευρώ, ο ΟΤΕ 300 χιλ. τεμάχια αξίας 2,94 εκατ. ευρώ και ο Τιτάν 30 χιλ. τεμάχια αξίας 591 χιλ. ευρώ
Η Jumbo 179 χιλ. τεμάχια αξίας 2,3 εκατ. ευρώ, η ΕΧΑΕ 82 χιλ. τεμάχια αξίας 305 χιλ. ευρώ, ο Τιτάνας 26 χιλ. αξίας 517 χιλ. ευρώ και η Ελτράκ 165 χιλ. τεμάχια αξίας 330 χιλ. ευρώ
Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς
Η Ιταλία διαθέτει μόλις μία ημέρα, καθώς την Τετάρτη 21/11 λήγει και το δεύτερο τελεσίγραφο που έχει δοθεί από την Κομισιόν, ώστε να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές, είτε αυτές αφορούν τον στόχο για το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 είτε τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη.
Στις 24/11 πιθανώς να παιχτεί ένα από τα τελευταία επεισόδια του δράματος μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και Ιταλίας, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Giuseppe Conte θα μεταβεί εκείνη την ημέρα στις Βρυξέλλες ώστε να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Το σίγουρο είναι ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος της Matteo Salvini γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη της χώρας της, η οποία, ας μην ξεχνάμε ότι είναι η Τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Σε δηλώσεις του ο κ. Salvini απείλησε ότι η Ρώμη μπορεί να θέσει βέτο στις προτάσεις για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, οι οποίες αφορούν τόσο την τραπεζική ένωση, όσο την μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αλλά και την πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να είναι success story και στο μέλλον ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα θα υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους για τρίτο συνεχόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένου του στόχου 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα
Στο πολιτικό επίπεδο και όσο αφορά το εκκλησιαστικό το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση η οποία διατείνεται ότι το αργότερο μέχρι τις αρχές του νέου έτους θα φέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που θέτει εκτός δημοσίου τους κληρικούς.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα μελετήσουν τα δεδομένα και θα μετρήσουν δυνάμεις για να καταλήξουν αν θα αποφασίσουν να οδηγηθούν σε σύγκρουση με την εκκλησία.
Από τη μια εάν η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς σε ένα νομοσχέδιο θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιερέων οπότε και το αντίκτυπο που θα έχει στην κοινωνία όταν έρθει η ώρα της κάλπης.
Από την άλλη βέβαια, η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα κερδίσει κάποιους ψηφοφόρους από τον κεντρώο χώρο δημιουργώντας ίσως μια πιο εκσυγχρονιστική σχέση με την εκκλησία.
Με απώλειες οι ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -1,05%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε πτωτικά στο -2,13% στις 2.645,85 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -2,01% στις 25843 μονάδες
Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -1,60%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,23%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -1,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,55% ενώ ο FTSE 100 με πτώση -0,88%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -1,90%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες -1,41%, ο Nasdaq με πτώση -1,55% ενώ το ETF GREC κινείται στο -3,81% ( 7,06 δολ. )
Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank και η Eurobank και ακολούθησαν Εθνική και Πειραιώς
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0020 ευρώ με πτώση -4,11% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 917 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2018 στο 1,0020 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν στα 1,00 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0700 ευρώ με πτώση -7,92% με όγκο 7,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισεκ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα)
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2018 στο 1,07 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 1,05 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,9400 ευρώ με πτώση -3,09% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 410 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 η τιμή προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2018 στα 0,94 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,92 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4470 ευρώ με πτώση -5,97% με όγκο 6,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 977 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,698 ευρώ με πτώση -0,82% και κεφαλαιοποίηση 784 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1190 ευρώ με πτώση -1,98%, με όγκο 137 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 55 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,05 ευρώ με πτώση -1,23% και κεφαλαιοποίηση 239 εκατ. ευρώ
Με ισχυρές απώλειες και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές- Στο επίκεντρο ο Μυτιληναίος -8,36%
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΠΑΠ, Φουρλής οι οποίες έκλεισαν στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
H Coca Cola έκλεισε στα 25,30 ευρώ με πτώση -2,80% με την κεφαλαιοποίηση στα 9,40 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 9,81 ευρώ με πτώση -3,82% και αποτίμηση 4,80 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,1910 ευρώ με πτώση -3,56% και αποτίμηση 276 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5560 ευρώ με πτώση -2,75% και κεφαλαιοποίηση 361 εκατ ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,64 ευρώ με πτώση -6,32% και αποτίμηση 2,44 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,60 με πτώση -0,81% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,00 ευρώ με πτώση -4,11% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 19,84 ευρώ με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,02 ευρώ με πτώση -8,36% και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,10 ευρώ με πτώση -7,36% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,40 ευρώ με πτώση -5,58% και με την κεφαλαιοποίηση στα 227 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0688 ευρώ με πτώση -0,29% με την κεφαλαιοποίηση 65 εκατ. ευρώ
Μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,68%, με την Ιταλία στο 3,63% με διαφορά spread 105 μ.β.
Μεγάλη επιδείνωση σημειώνονται, σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,68% και με το Ιταλικό 10ετές στο 3,63% να δείχνει σημάδια επιδείνωσης.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 105 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 5% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,49 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,98%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 103,81 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,26% με απόδοση αγοράς 3,30% και απόδοση πώλησης 3,22%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 99,87 μονάδες βάσης και απόδοση 3,53%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 94,91 μονάδες βάσης και απόδοση 4,32% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 93,55 μονάδες βάσης και απόδοση 4,66% με απόδοση αγοράς 4,68% και απόδοση πώλησης 4,63%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 88,20 μονάδες βάσης και απόδοση 5,09%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 84,80 μονάδες βάσης και απόδοση 5,32%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 84,60 μονάδες βάσης και απόδοση 5,40%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 431 μονάδες βάσης από 414 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 3,63% υψηλό ημέρας 3,71%
Επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,62% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,71% ακόμη η κατάσταση στην Ιταλία παραμένει πολύ εύθραυστη.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Η Ιταλία είχε λάβει προθεσμία έως τις 21 Νοεμβρίου για να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό 2019 ωστόσο η Ιταλία δεν αλλάζει τους στόχους του προϋπολογισμού
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας ειδικά μάλιστα μετά από την απόφαση για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4%....ενώ η Commission προβλέπει 2,9%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/11/2018 στο 0,36% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 1,03% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,99% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,66% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,63% με υψηλό ημέρας 3,71% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.
www.bankingnews.gr
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 593 μονάδες στα χαμηλά της ημέρας και κάτω από την ισχυρή στήριξη την ζώνη των 600 μονάδων ενώ αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 620- 630 μονάδων
Ωστόσο βασικός στόχος των short παραμένουν οι 550 με 570 μονάδες όπου εκεί αναμένεται να κλείσει ένα μεγάλο μέρος των short θέσεων.
Πιέσεις ασκήθηκαν και στις υπόλοιπες τράπεζες με την Εθνική -4,11% και ακολούθησε η Πειραιώς -3,09% με τις τρεις τράπεζες Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς να καταγράφουν σήμερα ιστορικά χαμηλά
Συνεχίστηκαν για 5η ημέρα οι ισχυρές τραπεζικές πιέσεις απόρροια 4 παραγόντων, των εκροών έως 180 εκατ ευρώ λόγω MSCI, της μεγάλης επιδείνωσης στα ομόλογα, της πτώσης των διεθνών αγορών και βεβαίως στα άτοπα και επικίνδυνα σχέδια που παρουσιάζονται για τις ελληνικές τράπεζες για τα NPEs από την ΤτΕ.
Ενδεικτικά στην Wall Street ο Dow καταγράφει απώλειες -1,90% ενώ ο DAX στην Γερμανία με πτώση -1,60%
Ειναι αξιοσημείωτο ότι η Alpha bank παρόλο που δεν επηρεάζεται από τις εκροές στον MSCI....καθώς είναι η μόνη τραπεζική μετοχή που παραμένει στο MSCI Greece και η Blackrock αυξάνει τις επενδυτικές θέσεις, σήμερα δέχθηκε καταιγισμό πιέσεων.
Το ελληνικό banking παρουσιάζεται ως αναξιόπιστο με αυτές τις προτάσεις που κατατίθενται για τα NPEs, εμφανίζονται ότι δεν θα τα καταφέρουν προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στους επενδυτές που αποσύρονται.
Στο ήδη αρνητικό κλίμα πρέπει να προστεθεί η μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα με το 10ετές ελληνικό στο 4,68% στο υψηλό ημέρας ενώ το ιταλικό 10ετές στο 3,63% με υψηλό ημέρας 3,71% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 105 μονάδες βάσης.
Η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI θα επηρεάζει τις τράπεζες μέχρι το τέλος του μήνα, λόγω των εκροών που αναμένονται έως 180 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 80 εκατ αφορούν την Eurobank.
Εν τω μεταξύ σε νέα μείωση της short θέσης του στην Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε το fund Marshall, καθώς από το 0,74% που κατείχε στις 13 Νοεμβρίου, διαμορφώνεται στο 0,64% στις 14 Νοεμβρίου 2018 και το Oceanwood μείωσε τη short θέση του στην Εθνική, από το 0,89%, σε ποσοστό κάτω από 0,50% όριο που δεν υποχρεώνεται να δηλωθεί.
Στα στατιστικά της αγοράς από την ημερομηνία ανακοίνωσης της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI έως και σήμερα, τις μεγαλύτερες σωρευτικές απώλειες καταγράφει η Εθνική -28,12% και η Eurobank - 26,72% καθώς δεν αναμένονταν η υποβάθμιση τους και ακολουθεί η Πειραιώς -15,39% με τις πιέσεις να είχαν αρχίσει νωρίτερα καθώς ήταν πιθανή η έξοδος από τον δείκτη και με απώλειες η Alpha Bank -16,60% παρά το γεγονός ότι ήταν και η μοναδική τράπεζα που παρέμεινε στον δείκτη MSCI Greece.
Σύμφωνα με την ανάλυση της, η Deutsche Bank προβλέπει για τις ελληνικές τράπεζες, μείωση των εσόδων από τους τόκους το γ' 3μηνο 2018 ενώ διατηρεί τη σύσταση buy (αγορά) για Εθνική και Alpha Bank, ενώ για την Eurobank και την Πειραιώς η σύσταση είναι hold (διακράτηση).
Και ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στις 22 Νοεμβρίου καθώς η ΤτΕ θα ανακοινώσει και επίσημα το σχέδιο της για το πώς θα δομείται το SPV, πως θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια DTCs των τραπεζών και πως θα μεταφερθούν στην εταιρία ειδικού σκοπού έως 40 δισεκ. την αντίθεση τους εκφράζουν οι τράπεζες ενώ η κυβέρνηση…προτείνει το κυπριακό – Ιταλικό μοντέλο.
Το μήνυμα που περνάει στην αγορά με όλα αυτά τα μοντέλα είναι ένα και μοναδικό, ότι οι στόχοι μείωσης των NPEs είναι ανέφικτοι οπότε πρέπει να προωθηθεί συλλογική λύση.
Η καλύτερη λύση από την οποία και τα NPEs θα αντιμετωπιστούν και οι τράπεζες θα εξυγιανθούν και το κράτος δεν θα χάσει κεφάλαια είναι να εκδοθούν Cocos μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές 5-6 δισεκ. ευρώ με κρατικά κεφάλαια από το απόθεμα ασφαλείας των 30 δισεκ. ευρώ, ωστόσο δεν είναι έτοιμο το σύστημα για μια τέτοια υπέρβαση.
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην Ιταλία καθώς διαθέτει μόλις μία ημέρα περιθώριο, καθώς την Τετάρτη 21/11 λήγει και το δεύτερο τελεσίγραφο που έχει δοθεί από την Κομισιόν, ώστε να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές, είτε αυτές αφορούν τον στόχο για το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 είτε τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,32% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,42%.
Από τα πρώτα λεπτά οι πωλητές έδειξαν τις διαθέσεις τους ειδικότερα στις τράπεζες καθώς συνεχίστηκαν οι ισχυρές πιέσεις που έφεραν λίγο μετά τις 15:30 τον Τραπεζικό Δείκτη στα χαμηλά της ημέρας στο -6,87%.
Οι ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες επεκτάθηκαν και σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 παρασύροντας τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά της ημέρας -3,97% λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε εκ νέου μεγάλες απώλειες -3,91% στις 593 μονάδες έχοντας υψηλό στις 615,22 μονάδες και χαμηλό στις 592,70 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο Τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 28,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 20,3 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,31 εκατ. ευρώ και όγκου συναλλαγών 1,1 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eθνική διακίνησε 313 χιλ. τεμάχια αξίας 319 χιλ. ευρώ, ο ΟΤΕ 300 χιλ. τεμάχια αξίας 2,94 εκατ. ευρώ και ο Τιτάν 30 χιλ. τεμάχια αξίας 591 χιλ. ευρώ
Η Jumbo 179 χιλ. τεμάχια αξίας 2,3 εκατ. ευρώ, η ΕΧΑΕ 82 χιλ. τεμάχια αξίας 305 χιλ. ευρώ, ο Τιτάνας 26 χιλ. αξίας 517 χιλ. ευρώ και η Ελτράκ 165 χιλ. τεμάχια αξίας 330 χιλ. ευρώ
Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς
Η Ιταλία διαθέτει μόλις μία ημέρα, καθώς την Τετάρτη 21/11 λήγει και το δεύτερο τελεσίγραφο που έχει δοθεί από την Κομισιόν, ώστε να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές, είτε αυτές αφορούν τον στόχο για το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 είτε τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη.
Στις 24/11 πιθανώς να παιχτεί ένα από τα τελευταία επεισόδια του δράματος μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και Ιταλίας, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Giuseppe Conte θα μεταβεί εκείνη την ημέρα στις Βρυξέλλες ώστε να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Το σίγουρο είναι ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος της Matteo Salvini γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη της χώρας της, η οποία, ας μην ξεχνάμε ότι είναι η Τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Σε δηλώσεις του ο κ. Salvini απείλησε ότι η Ρώμη μπορεί να θέσει βέτο στις προτάσεις για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, οι οποίες αφορούν τόσο την τραπεζική ένωση, όσο την μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αλλά και την πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να είναι success story και στο μέλλον ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα θα υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους για τρίτο συνεχόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένου του στόχου 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα
Στο πολιτικό επίπεδο και όσο αφορά το εκκλησιαστικό το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση η οποία διατείνεται ότι το αργότερο μέχρι τις αρχές του νέου έτους θα φέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που θέτει εκτός δημοσίου τους κληρικούς.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα μελετήσουν τα δεδομένα και θα μετρήσουν δυνάμεις για να καταλήξουν αν θα αποφασίσουν να οδηγηθούν σε σύγκρουση με την εκκλησία.
Από τη μια εάν η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς σε ένα νομοσχέδιο θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιερέων οπότε και το αντίκτυπο που θα έχει στην κοινωνία όταν έρθει η ώρα της κάλπης.
Από την άλλη βέβαια, η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα κερδίσει κάποιους ψηφοφόρους από τον κεντρώο χώρο δημιουργώντας ίσως μια πιο εκσυγχρονιστική σχέση με την εκκλησία.
Με απώλειες οι ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -1,05%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε πτωτικά στο -2,13% στις 2.645,85 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -2,01% στις 25843 μονάδες
Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -1,60%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,23%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -1,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,55% ενώ ο FTSE 100 με πτώση -0,88%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -1,90%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες -1,41%, ο Nasdaq με πτώση -1,55% ενώ το ETF GREC κινείται στο -3,81% ( 7,06 δολ. )
Με ισχυρές απώλειες οι τράπεζες - Στο επίκεντρο η Alpha Bank με απώλειες - 7,92%
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank και η Eurobank και ακολούθησαν Εθνική και Πειραιώς
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0020 ευρώ με πτώση -4,11% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 917 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2018 στο 1,0020 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν στα 1,00 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0700 ευρώ με πτώση -7,92% με όγκο 7,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισεκ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα)
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2018 στο 1,07 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 1,05 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,9400 ευρώ με πτώση -3,09% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 410 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 η τιμή προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2018 στα 0,94 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,92 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4470 ευρώ με πτώση -5,97% με όγκο 6,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 977 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,698 ευρώ με πτώση -0,82% και κεφαλαιοποίηση 784 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1190 ευρώ με πτώση -1,98%, με όγκο 137 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 55 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,05 ευρώ με πτώση -1,23% και κεφαλαιοποίηση 239 εκατ. ευρώ
Με ισχυρές απώλειες και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές- Στο επίκεντρο ο Μυτιληναίος -8,36%
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΠΑΠ, Φουρλής οι οποίες έκλεισαν στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
H Coca Cola έκλεισε στα 25,30 ευρώ με πτώση -2,80% με την κεφαλαιοποίηση στα 9,40 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 9,81 ευρώ με πτώση -3,82% και αποτίμηση 4,80 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,1910 ευρώ με πτώση -3,56% και αποτίμηση 276 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5560 ευρώ με πτώση -2,75% και κεφαλαιοποίηση 361 εκατ ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,64 ευρώ με πτώση -6,32% και αποτίμηση 2,44 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,60 με πτώση -0,81% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,00 ευρώ με πτώση -4,11% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 19,84 ευρώ με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,02 ευρώ με πτώση -8,36% και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,10 ευρώ με πτώση -7,36% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,40 ευρώ με πτώση -5,58% και με την κεφαλαιοποίηση στα 227 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0688 ευρώ με πτώση -0,29% με την κεφαλαιοποίηση 65 εκατ. ευρώ
Μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,68%, με την Ιταλία στο 3,63% με διαφορά spread 105 μ.β.
Μεγάλη επιδείνωση σημειώνονται, σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,68% και με το Ιταλικό 10ετές στο 3,63% να δείχνει σημάδια επιδείνωσης.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 105 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 5% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,49 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,98%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 103,81 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,26% με απόδοση αγοράς 3,30% και απόδοση πώλησης 3,22%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 99,87 μονάδες βάσης και απόδοση 3,53%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 94,91 μονάδες βάσης και απόδοση 4,32% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 93,55 μονάδες βάσης και απόδοση 4,66% με απόδοση αγοράς 4,68% και απόδοση πώλησης 4,63%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 88,20 μονάδες βάσης και απόδοση 5,09%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 84,80 μονάδες βάσης και απόδοση 5,32%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 84,60 μονάδες βάσης και απόδοση 5,40%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 431 μονάδες βάσης από 414 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 3,63% υψηλό ημέρας 3,71%
Επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,62% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,71% ακόμη η κατάσταση στην Ιταλία παραμένει πολύ εύθραυστη.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Η Ιταλία είχε λάβει προθεσμία έως τις 21 Νοεμβρίου για να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό 2019 ωστόσο η Ιταλία δεν αλλάζει τους στόχους του προϋπολογισμού
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας ειδικά μάλιστα μετά από την απόφαση για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4%....ενώ η Commission προβλέπει 2,9%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/11/2018 στο 0,36% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 1,03% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,99% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,66% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,63% με υψηλό ημέρας 3,71% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών