Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα «ΑΝ» του 2019 που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση σε συγκεκριμένες μετοχές του ΧΑ

Τα «ΑΝ» του 2019 που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση σε συγκεκριμένες μετοχές του ΧΑ
Οι λόγοι που κρατάνε σε χαμηλά επίπεδα τις αποτιμήσεις συγκεκριμένων μετοχών και πως θα μπορούσαν να βελτιωθούν
Υπάρχουν μετοχές που θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών του 2019, αν συνέβαιναν κάποιες σημαντικές αλλαγές.
Η εκτίμηση στελεχών της αγοράς είναι πως οι μετοχές αξίζουν καλύτερης τύχης αλλά τα σημερινά δεδομένα δεν το επιτρέπουν και δεν είναι σίγουροι πως θα επιταχυνθούν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η αποτίμησή τους το 2019.
Το διεθνές περιβάλλον δεν είναι υποστηρικτικό, αλλά και η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει μειωθεί αφού δεν βλέπουν οι επενδυτές να προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις και να  μειώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξοδο στις αγορές.
Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος επηρεάζει αρνητικά το ΧΑ και στέκεται τροχοπέδη στα σχέδια εισηγμένων.
Η αλλαγή της κυβέρνησης μέσω εκλογών θα μπορούσε να φέρει βραχυπρόθεσμα μία αντίδραση αλλά σύντομα οι επενδυτές θα αναζητήσουν δείγματα γραφής πριν βάλουν περισσότερα κεφάλαια στην αγορά.
Υπάρχουν πολλά «ΑΝ» που υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν θετική κατάληξη, τότε το κλίμα θα άλλαζε και για τις συγκεκριμένες εταιρείες ή και για το ΧΑ συνολικά.
Αν για παράδειγμα η κυβέρνηση προχωρούσε τις μεταρρυθμίσεις και έπειθε τους ξένους τότε και ο τζίρος θα αυξανόταν και οι τράπεζες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θέση τους.
Για τις τράπεζες υπάρχει επίσης το «ΑΝ» των κόκκινων δανείων που αν καταφέρουν να το λύσουν θα μπορούσαν και να αντλήσουν κεφάλαια και να βελτιωθεί η αποτίμηση των μετοχών στο ταμπλό μετά από την μεγάλη πτώση που κατέγραψαν το 2018.
Η ΔΕΗ επίσης έχει «ΑΝ» και αυτό συγκρατεί την αποτίμηση στο ταμπλό.
Σίγουρα η αξία της δεν περιορίζεται κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ, αλλά αν δεν πουληθούν οι μονάδες και αν δεν βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της τότε η αποτίμηση δεν είναι άδικη.
Γιατί καλή η αξία της αλλά ο επενδυτής θέλει να βλέπει κέρδη και παραγωγή χρήματος που οδηγεί σε μείωση του δανεισμού.
Μία αύξηση στα τιμολόγια θα έλυνε προσωρινά το θέμα, αλλά και πάλι πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της διοίκησης και να πάψουν οι πολιτικοί να αντιμετωπίζουν την επιχείρηση ως παροχή προς τους πολίτες.
Το Ελληνικό είναι επίσης ένα μεγάλο «ΑΝ» που αν έμπαιναν μπουλντόζες και η Lamda Development θα βελτίωνε την αποτίμησή της και ίσως και ένα σημαντικό αριθμό εισηγμένων του ΧΑ.
Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης κρατάει τους ξένους μακριά από το χρηματιστήριο.
Έτσι συμμετέχουν ελάχιστοι και ο τζίρος είναι χαμηλός.
Βελτίωση του τζίρου θα έφερνε περισσότερα έσοδα για την ΕΧΑΕ που έχει χαμηλή αποτίμηση λόγω της περιορισμένης κερδοφορίας.
Θα μπορούσε το ΧΑ να λειτουργήσει ξανά ώστε να μπορούν οι εισηγμένες να αντλήσουν κεφάλαια, να έρθουν νέες εταιρείες στο ΧΑ και να βελτιώσει το κύρος του.
Το σχόλιο κάποιων είναι πως αν δεν γίνουν αυτά που πρέπει οι συγκεκριμένες μετοχές και ίσως και πολλές ακόμα να μην έχουν λόγο για διαφορετική κίνηση συγκριτικά με το 2018.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης