Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Barclays: Οι εκλογές στην Ελλάδα συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές - Εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την έξοδο από το ευρώ - Καλύτερες οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία

Barclays: Οι εκλογές στην Ελλάδα συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές - Εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την έξοδο από το ευρώ - Καλύτερες οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία
Παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές πραγματοποίησαν ένα σημαντικό ράλι ανόδου το περασμένο τρίμηνο, η Barclays συστήνει στους επενδυτές να μην υιοθετήσουν τη στρατηγική του risk off και να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τις μετοχές.
Στην 125σέλιδη έκθεση της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με τίτλο, "After thw relief rally, position for growth" (Μετά το ράλι ανακούφισης, τοποθέτηση για ανάπτυξη), η Barclays αναφέρει ότι η διόρθωση που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα δεν θα πρέπει να εκπλήσει τους επενδυτές, και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ως σημάδι για μεγαλύτερη και βίαιη διόρθωση.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του προηγούμενου τριμήνου είναι ότι αποφεύχθηκε η καταστροφή στην Ευρώπη, η ανάπτυξη στην Κίνα δεν "ξεφούσκωσε" βίαια και η παγκόσμια ανάκαμψη τελικά στηρίχθηκε από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν.

Εκτιμήσεις ΑΕΠ Πληθωρισμός
2012 2013 2012 2013
ΗΠΑ 2,50% 2,50% 2,60% 2,60%
Ευρωζώνη -0,40% 0,90% 2,40% 1,80%
Γερμανία 0,80% 1,70% 2,20% 1,90%
Γαλλία 0,40% 1,10% 2,20% 1,80%
Ιταλία -1,50% 0,10% 2,90% 1,90%
Ισπανία -2% -0,20% 2% 1,60%
Πορτογαλία -3,70% -2,10% 2,70% 1,00%
Ελλάδα -7,70% -1,30% 1,60% 0,90%
Μ. Βρετανία 0,90% 2,20% 2,90% 2,00%
Ιαπωνία 2,40% 2,10% -0,20% 0,10%

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να αποφεύγονται μετοχές που οι αποτιμήσεις τους είναι ήδη ψηλά, οι μετοχές που συνδέονται με την περιφέρεια της ευρωζώνης και οι τίτλοι του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών. Αντίθετα θα πρέπει να προτιμόνται μετοχές που επωφελούνται από την ανάπτυξη και την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.
Σε επίπεδο περιοχών, η Barclays συστήνει μετοχές των ΗΠΑ, η οικονομία των οποίων βρίσκεται σε ανοδικό κύκλο και είναι περισσότερο ανθεκτικές στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ενώ θετικές είναι και οι συστάσεις για τις μετοχές της Γερμανίας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας.
Ειδικά για την Ελλάδα, η Barclays θεωρεί ότι ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση χρέους, το να τεθεί σε βιώσιμη τροχιά το χρέος της χώρας είναι ακόμη μία μεγάλη πρόκληση. Άλλωστε αυτό φαίνεται και στις χαμηλές αποτιμήσεις των νέων ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί πιστά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και περικοπών, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν εκλογές τον Απριλίου, από όπου και το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο για το κατά πόσο θα εξάγει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Η επόμενη μέρα μπορεί να είναι πολιτική και μεταρρυθμιστική αβεβαιότητα, θέτοντας σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος.
Για την Ευρωζώνη, και στις αδύναμες χώρες, η Barclays θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα πιέσουν την Πορτογαλία να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους μέσα στο 2012. Οι αρχές δυσκολεύονται πολύ να πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση και καμία άλλη χώρα δεν θα ακολουθήσει την ίδια πορεία.
Σύμφωνα με την Barclays οι επενδυτές θα πρέπει να πουλήσουν τα ετήσια πορτογαλικά CDS τα οποία αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται με premium 17,85%, αφού θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι είναι περισσότερο πρόθυμοι να στηρίξουν τη χώρα, από το να πάνε σε μία δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους μέσα σε ένα χρόνο από την ώρα που τελείωσε η ελληνική αναδιάρθρωση.

Συνοπτικά οι εκτιμήσεις της Barclays
Μετοχές Βραχυπρόθεσμα οι μετοχές ενέχουν κάποιο βαθμό κινδύνου.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές κερδίζουν έδαφος έναντι χαμηλών αποδόσεων σε άλλες "ασφαλείς" τοποθετήσεις
Αναμένεται μεσο-μακροπρόθεσμα να εκλείψει η μεταβλητότητα
Ομόλογα Αναμένεται το sell off να αντιστραφει σταδιακά
Οι πολιτικές της λιτότητας στην Ευρώπη θα επιφέρουν μικρή σταθεροποίηση
Commodities Αναμένεται μικρή αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου
Οι τιμές τροφίμων θα μειωθούν καθώς οι καιρικές συνθήκες θα εξομαλυνθούν
Η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης θα φέρει μεγαλύτερη ζήτηση των εμπορευμάτων


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης